Trenat e parë në botë me hidrogjen nisin shërbimin e pasagjerëve në Gjermani
2022-08-26 10:06:03

Foto: VCG

Pothuajse katër vjet pas fillimit të operacioneve provuese, rrjeti i parë i trenave të pasagjerëve në botë i fuqizuar nga hidrogjeni u lançua të mërkurën në shtetin federal gjerman të Saksonisë së Poshtme, njofton Xinhua.

Sipas autoritetit lokal të transportit të Saksonisë së Poshtme (LNVG), 14 trenat me qeliza karburanti hidrogjeni të prodhuar nga prodhuesi francez Alstom do të zëvendësojnë trenat me naftë. Pesë nga trenat e rinj janë tashmë në funksion, ndërsa të tjerët do të vijojnë deri në fund të vitit.

 "Ky projekt është një model në mbarë botën," tha ministri i Saksonisë së Ulët, Presidenti Stephan Weil. "Si një gjendje e energjive të rinovueshme, ne po vendosim kështu një moment historik në rrugën drejt neutralitetit klimatik në sektorin e transportit."

Gjatë dy viteve të operacioneve të provës, dy trena të para-seri "kanë punuar pa asnjë problem", vuri në dukje LNVG. Kostoja totale e projektit është rreth 93 milionë euro (92.4 milionë dollarë amerikanë).

Trenat e qelizave të karburantit të hidrogjenit pa emetim Coradia iLint kanë një rreze prej 1000 kilometrash, duke u mundësuar atyre të "udhëojnë gjithë ditën me vetëm një rezervuar hidrogjeni", tha Alstom në një deklaratë.

Sipas LNVG, trenat do të kursejnë 1.6 milionë litra naftë dhe kështu do të reduktojnë emetimet e CO2 me 4,400 ton në vit. Treni ka një shpejtësi maksimale prej 140 kilometrash në orë.

"Ne nuk do të blejmë më trena me naftë në të ardhmen," i tha Xinhua zëdhënësi i LNVG, Dirk Altwig. Trenat e tjerë më të vjetër me naftë në përdorim duhet të zëvendësohen më pas. Kompania ende nuk ka vendosur nëse do të përdorë trena me hidrogjen apo bateri.

Gjermania synon të reduktojë emetimet e gazeve serrë me 65 për qind deri në vitin 2030 krahasuar me nivelet e vitit 1990. Neutraliteti klimatik duhet të arrihet deri në vitin 2045, pesë vjet më herët se sa ishte planifikuar fillimisht. 

"Lëvizshmëria pa emetim është një nga qëllimet më të rëndësishme për të siguruar një të ardhme të qëndrueshme," tha Henri Poupart-Lafarge, shefi ekzekutiv (CEO) i Alstom dhe kryetar i Bordit. "Treni i parë me hidrogjen në botë, Coradia iLint, demonstron përkushtimin tonë të qartë ndaj lëvizshmërisë së gjelbër të kombinuar me teknologjinë më të fundit."