PËR NE  VEND PUNE
      
cri albanian.cri.cn
Faqja e parë | Lajme | Kina Sot | Fokus ekonomik | Kultura | Kozmopolit | Shëndeti | Fjala në Lajm | Koment për RJK Muzikë | Revista "Ejani"
Ecja këmbadoras, e rëndësishme për fëmijën
2015-12-04 09:26:23 CRI Komenti juaj Printoni

Z varritja apo ecja këmbadoras (me këmbë e me duar në tokë) është një lloj ecje shumë e favorshme për shëndetin e fëmijës dhe ndodh në një periudhë të veçantë të fëmijërisë. Zvarritja është një formë e aktivitetit mes uljes dhe ecjes me këmbë. Fëmijët njihen më tepër me botën e jashtme përmes zvarritjes, duke zgjeruar sferën e shikimit dhe të dëgjimit. Kur fëmijët nisin të ecin këmbadoras, do të pranojnë më shumë stimulime dhe të zhvillojnë aftësitë e mendimit, të gjuhës dhe të imagjinatës.

Në 7-8 muajt e parë, fëmijët përpara ngritjes në këmbë përpiqen të zvarriten. Në fillim, ata vetëm ngrijnë kokë dhe rrotullohen në shtrat. Më vonë, fëmijët përpiqen të ngrihen me dorë dhe gjunj. Ata ngrijnë kokën, gjoksin dhe barkun, për t'u larguar nga shtrati. Çdo përpjekje e zvarritjes sjell stimulime pozitive për trurin.

Gjatë zvarritjes, fëmijët duhet të ngrijnë kokën e tyre, duke përkulur shpinën . Kjo formë e shpinës mund të zhvillojë funksionin e ekuilibrit, që favorizon zhvillimin e ekuilibrit të sistemit nervor.

Zvarritja është stërvitje komplekse, që stimullon jo vetëm rritjen e muskujve të qafës, të gjoksit e të krahut, por edhe stërvitjen e muskujve të belit dhe të kofshëve, duke vendosur bazë për qëndrimin dhe ecjen me këmbë në të ardhmen.

Përveç kësaj, zvarritja mund nxit dhe largësinë e shikimit. Fëmijët e vegjël kanë aftësi të kufizuara të shikimit. Gjatë zvarritjes, ata mund të shikojnë më qartësisht ambientin përreth, duke stërvitur nervat e syrit.

Por nëse fëmijët ngrihen përnjëherë në këmbë dhe nuk ecin këmbadoras?

Nga studimet ka rezultuar se mungesa e stërvitjes së zvarritjes në moshë të hershme do të ndikojë zhvillimin e aftësisë psikologjike të fëmijës dhe të funksioneve të ekuilibrit.

Sipas studimeve, zvarritja ndihmon në zhvillimin e funksioneve të fëmijës për njohjen e hapësirës, ndjenjën e vetëdijes, të iniciativës etj. Prandaj, faza e zvarritjes së fëmijës është shumë e nevojshme për rritjen e fëmijës dhe nuk duhet të shmanget. Disa specialistë janë të mendimit se niveli i stërvitjes dhe ndjenjave në fazën e fëmijërisë së hershme lidhet ngusht me performancën e fëmijës në adoleshencë.

Krijohen kushtet për zvarritjen e fëmijës

Faza e zvarritjes së fëmijës është relativisht e shkurtër dhe tepër e rëndësishme për fëmijët, prandaj, prindërit duhet të krijojnë kushte të mira për zvarritjen e fëmijëve.

1. Heqja e pengesave të rrezikshme:

Faza e zvarritjes është periudha e eksplorimit e fëmijës. Në këtë fazë, fëmijët janë tepër kuriozë për çdo gjë që i rrethon. Prandaj, kur prindërit përgatisin "rrugën e zvarritjes" për fëmijët, duhet të heqin çdo gjë të rreikshme si gjërat me maja, telat, prizat etj., për të parandaluar goditjen elektrike. Prindërit mund të mbulojnë këndet e tavolinës dhe të karrigeve për të parandaluar plagosjen e fëmijëve.

2. Ruajtja e higjenës:

Prindërit duhet të ruajnë higjenë të lartë në shtëpi, duke krijuar një ambient të pastër për zvarritjen e fëmijëve.

3. Ndihma e përshtatshme:

Në fakt, zvarritja është një stërvitje që e lodh beben. Prandaj, fëmijët me fuqi të pamjaftueshme mund të kenë vështirësi në këtë aktivitet. Prindërit mund të ofrojnë ndihmë në këtë moment.

Procesi i zvarritjes tek fëmijët

7 muajsh: Bebet zvarriten ngadalë me bërryl. Barku dhe gjoksi i tyre nuk largohen nga shtrati;

8 muajsh: Bebja mbështet trupin me dorë ose bërryl. Gjoksi largohet nga shtrati, por barku qëndron në shtrat. Kjo është zvarritjes e ulët.

9 muajsh: barku largohet nga shtrati. Fëmijët mund të zvarritet me bërryl përparë ose prapa.

10 muajsh: gjoksi dhe barku largohen plotësisht nga shtrati. Fëmijët mund të zvarriten shpejt me dorë dhe gju.

11 muajsh: trupi largohet plotësisht nga shtrati. Fëmijët mund të lëvizë me dorë dhe këmbë.

12 muajsh: ngrijnë trupin me gjunj dhe mund të lëvizin pak me ndihmën e gjunjve, pa prekur tokën me duar.

Studimet për ecjen këmbadoras

1. Psikologut Wenger studion kombësitë e ndryshme indiane. Ai zbuloi se ato kombësi që lejojnë zvarritjen e lirë të fëmijës në tokë, kanë nivel më të lartë inteligjence.

2. Mjeku amerikan Dan Puer propozoi shtimin e aktivitetit tek fëmijët. Ai, por dhe të tjerë, janë të mendimit se kjo stërvitje i nevojitet trurit dhe rrit ndjeshëm inteligjencën e fëmijës.

3. Mungesa e stërvitjes së mjaftueshme e zvarritjes mund të shkaktojë miopi. Okulistët theksojnë se problemet me sytë tek fëmijët e vegjël vijnë nga mësimi i ecjes para zvarritjes. Specialistët theksojnë se foshnja para moshës 1 vjeç, që nuk ka bërë stërvitje të mjaftueshme të zvarritjes, nuk duhet të mësojë ecjen me këmbë, por duhet të vazhdojë zvarritjen. Foshnja e vogël ka aftësi të kufizuar të shikimit dhe nuk shikon qartësisht pamjen e largët. Por gjatë zvarritjes, foshnja mund të shikojë më mirë pamjen e afërt. Nëse do të ngrihet menjëherë në këmbë në moshën e vogël, do të lodhë sytë për të parë në largësi.

4. Sipas vlerësimit, zvarritja mund të kërkojë dyfishin e energjisë në krahasim me qëndrimin ulur dhe trefishin e energjisë në krahasim metë qëndruarit në pozicionin shtrirë. Prandaj, zvarritja është një stërvitje e shëndetshme. (Xu Guang)

Nuk lejohet përdorimi i këtij artikulli pa lejen e redaksisë.
Në raste referimi nga ky artikull, ju lutemi shoqëroheni atë me burimin përkatës!

Mrekulli
Komenti im
Forum

Sondazh me dëgjuesit për dy sesionet e vitit 2015 në Kinë

Voto tani, shijo falas më vonë
Artikuj top
Rubrika top
China Radio International.CRI. All Rights Reserved.
16A Shijingshan Road, Beijing, China