CMG: Nisi nga San Françisko, Kina dhe Shtetet e Bashkuara vazhdojnë të shkruajnë historinë e miqësisë
2023-11-17 22:59:22

Pak ditë më parë, pandat “Mei Xiang” dhe “Tian Tian” me banim në Shtetet e Bashkuara të Amerikës u kthyen në Kinë me foshnjën e tyre “Mrekullia e Vogël”, që lindi në Uashington. Para se të largoheshin, shumë amerikanë hezituan t’ thoshin lamtumirë, duke shpresuar se panda të reja gjigante do të vinin në Shtetet e Bashkuara në të ardhmen. Në mbrëmjen e së mërkurës, sipas kohës lokale, presidenti kinez Xi Jinping e përmendi këtë çështje kur mori pjesë në një banket mirëseardhjeje të organizuar bashkërisht nga grupet amerikane të miqësisë në San Francisko dhe shprehu gatishmërinë e tij për të vazhduar bashkëpunimin me Shtetet e Bashkuara në mbrojtjen e pandave gjigante dhe për të përmirësuar miqësisë mes dy popujve.

Foto: VCG

Foto: VCG

Panda gjigante e lezetshme ka dëshmuar miqësinë mes njerëzve të Kinës dhe Shteteve të Bashkuara. "Është nxitja e dyanëshme e njerëzve që i ka rikthyer marrëdhëniet Kinë-SHBA në rrugën e duhur nga pika e ulët " "Kina dhe Shtetet e Bashkuara kanë rrugë të ndryshme, por të dyja janë zgjedhje e njerëzve që çon drejt vlerave të përbashkëta të të gjithë njerëzimit dhe të dyja duhet të respektohen."... Në fjalimin e tij në banket, Presidenti Xi theksoi vazhdimisht rolin e rëndësishëm të njerëzve në promovimin e zhvillimit të shëndetshëm të marrëdhënieve Kine-SHBA, dhe publiku u përgjigj me dhjetra duartrokitje të gjata dhe të ngrohta. 

Gary Locke, ish-ambasadori i SHBA-së në Kinë, tha: "Jam veçanërisht i lumtur që dëgjoj Presidentin Xi të flasë për miqësinë midis popujve kinezë dhe amerikanë si bazë për bashkëpunimin ndërqeveritar dhe për rritjen ekonomike të dy vendeve. Marrëdhëniet midis dy vendeve u krijuan nga njerëzit e të dy vendeve."

Foto: VCG

Foto: VCG

Kur njerëzit lëvizin, fillimisht kanalet duhet të jenë të qarta. Këtë herë, krerët e shteteve të Kinës dhe Shteteve të Bashkuara arritën një konsensus që të dy vendet do të ndërmarrin më shumë masa për të lehtësuar shkëmbimet dhe promovuar shkëmbimet mes njerëzve dhe ato kulturore, duke përfshirë rritjen e mëtejshme të konsiderueshme të fluturimeve në fillim të vitit të ardhshëm, duke mbajtur një dialog të  nivelit të lartë të turizmit Kinë-SHBA dhe optimizimi i procesit të aplikimit për viza. Vetëm përmes më shumë shkëmbimeve mes dy popujve mund të thyhet "efekti ftohës".

Në shkëmbimet mes njerëzve të Kinës dhe Shteteve të Bashkuara, ne duhet të kërkojmë gjuhën e përbashkët, duke ruajtur dallimet dhe të zgjerojmë listën e bashkëpunimit. Edhe pse qeveria e SHBA-së ka kërkuar më parë "shkëputje lidhjesh" dhe "heqje të rreziqeve", shkëmbimet ekonomike dhe tregtare joqeveritare kino-amerikane kanë qenë gjithmonë të forta. Në vitin 2022, vëllimi i tregtisë Kinë-SHBA  arriti në 759.43 miliardë dollarë, me një rritje nga viti në vit prej 0.6%, duke shënuar një rekord. Në Ekspozitën e gjashtë Ndërkombëtare të Importit të Kinës, e cila përfundoi së fundmi, Shtetet e Bashkuara dërguan grupin më të madh të ekspozuesve. China Chain Expo, e cila do të hapet me temën e zinxhirit të furnizimit, ka numrin më të madh të kompanive të financuara të huaja të regjistruara për të marrë pjesë në ekspozitë. Kompanitë amerikane janë më të mëdhatë. Mund të shihet se "oborret e vogla dhe muret e larta" nuk kanë qenë kurrë zgjedhja e komunitetit të biznesit amerikan.

Foto: VCG

Foto: VCG

  "Shpresa e marrëdhënieve kino-amerikane qëndron te njerëzit, themeli qëndron tek njerëzit, e ardhmja qëndron tek rinia dhe vitaliteti qëndron tek lokalitetet." San Françisko është një dëshmitar i historisë së njerëzve për njerëzit, shkëmbimet midis Kinës dhe Shteteve të Bashkuara, dhe tani po dëshmohet fillimi i ri i shkëmbimeve kino-amerikane mes njerëzve. Sido që të ndryshojë situata, dëshira e njerëzve të Kinës dhe Shteteve të Bashkuara për shkëmbime dhe bashkëpunim nuk do të ndryshojë. Duke filluar përsëri nga San Francisko, gjithnjë e më shumë njerëz po inkurajojnë marrëdhëniet kino-amerikane. Kjo është forca më solide për përmirësimin dhe zhvillimin e marrëdhënieve kino-amerikane.