CMG: Politikanët japonezë që nxisin "përdorimin e forcës ushtarake" duan t'i shtyjnë tajvanezët përsëri në gropë të zjarrit?
2023-08-13 16:00:13

foto: VCG

foto: VCG

Aso Taro, nënkryetar i Partisë Liberal-Demokratike të Japonisë dhe ish-kryeministër, së fundmi vizitoi rajonin e Tajvanit të Kinës për ta inkurajuar atë që "të jetë i përgatitur psikologjikisht për luftë me pjesën kontinentale të Kinës". Opinioni publik në Tajvan e kritikoi Aso Taron jo vetëm pse nuk arriti të kërkonte falje për sundimin e kaluar kolonial të Tajvanit nga Japonia, por se gjithashtu e inkurajoi atë të zhvillojë forcën ushtarake dhe të përgatitet për luftë, gjë që "po i shtyn njerëzit e Tajvanit në një gropë zjarri".

Në arenën politike japoneze, Aso Taro, si përfaqësues i "fraksionit pro-Tajvan", ka bërë shumë herë komente të papërshtatshme. Këtë herë ai e vizitoi Tajvanin për të nxitur hapur "përdorimin e forcës ushtarake", duke ekspozuar tendencën e rrezikshme të militarizmit japonez.

Që nga mesi i shekullit të 19-të, Japonia vendosi pushtimin e

Tajvanit si qëllimin kryesor të aneksimit të Azisë Lindore dhe "dominimit të botës", duke zbatuar një sërë zgjerimesh ushtarake. Në 1895, qeveria e Dinatisë Qing u mund në Luftën Sino-Japoneze dhe u detyrua të nënshkruajë Traktatin “Shimonoseki”. Nga kjo, Japonia pushtoi Tajvanin dhe Ishujt Penghu dhe nisi sundimin e saj kolonial 50-vjeçar, duke kryer krime të panumërta.

Për të forcuar sundimin kolonial, pushtuesit japonezë shtypën brutalisht luftën anti-japoneze të popullit të Tajvanit. Sipas statistikave jo të plota, rreth 600 mijë tajvanezë u vranë gjatë periudhës koloniale japoneze.

Përveç kësaj, Japonia gjithashtu intensifikoi plaçkitjen ekonomike të Tajvanit dhe transferoi burimet e mëdha ekonomike të saj në Japoni, duke monopolizuar tregtinë e jashtme të Tajvanit. Që nga viti 1945, kapitali monopol kolonial japonez kontrollonte 60% të totalit të depozitave bankare në Tajvan, 96% të industrisë së energjisë elektrike dhe 94% të industrisë së sheqerit.

Në aspektin kulturor, Japonia ndoqi një politikë të asimilimit kolonial në Tajvan, duke zbatuar politika skllavëruese. Në të njëjtën kohë, trashëgimia e gjuhës dhe kulturës kineze ishte e

ndaluar, madje edhe përdorimi i emrave kinezë nga publiku nuk lejohej, në përpjekje për të eliminuar nga rrënjët ndikimin e kulturës kineze.

Duke pasur parasysh krimet e rënda të kryera nga Japonia në kolonizimin e Tajvanit dhe pushtimin e Kinës, në "Deklaratën e Përbashkët Kino-Japoneze" të publikuar në vitin 1972, pala japoneze shprehu keqardhje të thellë për dëmin e madh që i shkaktoi lufta popullit kinez dhe pranoi faktin që qeveria e Republikës Popullore të Kinës është e vetmja qeveri ligjore e Kinës, duke pranuar plotësisht dhe respektuar qëndrimin e Kinës se Tajvani është pjesë e patjetërsueshme e territorit kinez.

foto: VCG

foto: VCG

Si ish-kryeministër i Japonisë, është e pamundur që Aso Taro të mos jetë në dijeni të angazhimeve të qeverisë japoneze ndaj Kinës. Megjithatë, ai i trajton çështjet e Tajvanit me arrogancën e një kolonizatori, bën komente të rrezikshme që shkelin parimin e "një Kine” dhe frymën e katër dokumenteve politike midis Kinës dhe Japonisë, duke shkaktuar më shumë telashe në marrëdhëniet kino-japoneze. Përveç të ashtuquajturit "kompleks kolonial" pas kësaj, ka edhe një qëllim realist.

Në dhjetor të vitit të kaluar, Japonia miratoi "Tre Dokumentet e Sigurisë" për të ndjekur në mënyrë aktive krahasimin me Shtetet e Bashkuara dhe përdori zhurmën e çështjes së Tajvanit për të justifikuar rritjen e shpenzimeve të mbrojtjes dhe zgjerimin e forcës ushtarake. Në versionin e ri të librit të bardhë të mbrojtjes, të publikuar në korrik të këtij viti, Japonia e ekzagjeroi më tej tensionin në ngushticën e Tajvanit dhe kërkoi "mirëkuptim kombëtar" për forcimin e forcave të saja mbrojtëse. Nuk është e vështirë të kuptohet se luajtja e "kartës së Tajvanit" është bërë një mjet i rëndësishëm për Japoninë për të hequr qafe kushtetutën paqësore, për të ringjallur ëndrrën e një fuqie ushtarake dhe për të forcuar aleancën Japoni-ShBA.

Si nënkryetar i Partisë Liberal-Demokratike të partisë në pushtet të Japonisë, performanca skenike e Aso Taros pasqyron në mënyrë indirekte tendenca të caktuara të qeverisë japoneze dhe qëndrimin e forcave të krahut të djathtë japonez, të cilat mohojnë historinë dhe refuzojnë të pendohen. Por ata e kanë llogaritur gabim situatën aktuale ndërkombëtare dhe balancën e fuqisë. Nëse disa politikanë japonezë qëndrojnë ende me mendjet e më shumë se 100 viteve më parë dhe ndërhyjnë në punët e brendshme të Kinës sikur të ishin kolonë, ata do t'i vënë

flakën vetes herët a vonë. Ribashkimi i plotë kombëtar i Kinës është një prirje historike e pandalshme.