"Fermerët e rinj" injektojnë vitalitet në bujqësinë moderne në Kinën Verilindore
2023-05-05 10:25:39

foto nga CFP

Fusha në  provincën Jilin të Kinës Verilindore / foto nga CFP

Në fushat e Kinës Verilindore, kohët e fundit kanë dalë më shumë fermerë të rinj me ide të reja. Ata po promovojnë teknologji dhe marka të reja, duke u bërë një forcë e madhe në ndërtimin e modernizimit të bujqësisë.

Në fshatin Sanye në qytetin Da'an, në provincën Jilin të Kinës Verilindore, fermeri 65-vjeçar Zhao Fajiang është i zënë duke mësuar se si të përdorë makineritë inteligjente të fermës.

"Mësova nga interneti se disa fermerë mund të zotërojnë teknikat e funksionimit, duke përmirësuar kështu performancën e makinerive bujqësore, si dhe prodhimin e produkteve bujqësore",- tha Zhao.

Në ditët e sotme, me popullarizimin e pajisjeve të teknologjisë së lartë të mbjelljes bujqësore, si satelitët, mjetet ajrore pa pilot dhe makineritë e mëdha automatike, fermerët mund të përdorin telefonat celularë për të përfunduar disa operacione që mund të bëheshin vetëm manualisht në të kaluarën, tha Zhao.

Në fillim, ai ishte gjithmonë i shqetësuar për mungesën e aftësisë së tij në funksionimin e makinerive komplekse. Megjithatë, duke kërkuar ndihmë nga të rinjtë, ai u bë më i aftë në funksionimin e tyre. "Faleminderit për këta mësues të rinj!" - tha Zhao.

foto nga CFP

Fusha në  provincën Jilin të Kinës Verilindore / foto nga CFP

"Ai është gjithashtu mësuesi ynë",- tha Ge Yanjun, një zyrtar me një ndërmarrje bujqësore të teknologjisë shkencore të quajtur “Baiqiangkeji”.

"Këta fermerë të moshuar kanë punuar tokën për dekada dhe kanë grumbulluar shumë përvojë. Zhvillimi i bujqësisë moderne mbështetet në integrimin e mençurisë së fermerëve dhe pajisjeve inteligjente".

Përveç shumë “veteranëve” që po bëhen “fermerë të rinj”, disa të rinj po shfaqin talentin e tyre edhe në tokën e zezë të Kinës Verilindore.

Cao Xi, i cili ka një diplomë master në financë, u kthye në qytetin e tij të lindjes, Jilin, në 2016-n dhe themeloi një kompani me një ekip të ri. Ata sollën shumë ide të reja në prodhimin bujqësor dhe krijuan një kompleks kopshtesh ekologjike, duke ndihmuar 508 familje të rrisin të ardhurat e tyre.

Në vitin 2019, kompania ndërtoi një resort rural të kohës së lirë duke integruar arsimin dhe kërkimin bujqësor, mbledhjen organike, turizmin, mbjelljen, mbarështimin, hotelerinë dhe akomodimin. Vendpushimi është bërë një atraksion turistik rural i klasit A në provincën Jilin.

foto nga Xinhua

Cao Xi në resortin e tij rural / foto nga Xinhua

Chen Huimin u kthye në vendlindjen e saj pasi la punën në një ndërmarrje shtetërore, duke hequr dorë edhe nga mundësia për të studiuar në Britani.

Në vitin 2020, ajo promovoi krijimin e konsorciumit të industrializimit bujqësor të gjedhëve dhe shoqatës së industrisë së bagëtive të viçit në qytetin Huadian në Jilin.

Më shumë se 5,800 fermerë në qytet u inkurajuan të rrisin bagëti, duke rritur të ardhurat mesatare të familjeve me 30,000 juanë (rreth 4,336 dollarë amerikanë), me mbi 6,000 punëtorë shtesë ruralë të transferuar, duke ofruar një nxitje të fortë për industrinë lokale të gjedhëve të viçit.

Chen krijoi gjithashtu një ekip për të promovuar viçin e zonës përmes platformave të tregtisë elektronike, duke mundësuar që ky mish me cilësi të lartë të bëhet i njohur gjerësisht. Dyqanet e tyre online kanë qindra vizitorë çdo ditë dhe vlera e prodhimit të kompanisë së mishit të viçit për të cilën ajo punonte është rritur në mbi 100 milionë juanë.