Kina digjitale simulon ekonominë nxitëse
2023-03-03 15:51:06

Në një udhëzues të publikuar nga Komiteti Qendror i Partisë Komuniste të Kinës dhe Këshilli i Shtetit thuhet se ndërtimi i një Kine digjitale është i rëndësishëm për avancimin e modernizimit kinez në epokën digjitale. Sipas planit, synohet që deri në vitin 2035 Kina të jetë në majë në rang global për zhvillimin digjital dhe përparimi digjital i vendit në disa aspekte të ekonomisë, politikës, kulturës, shoqërisë dhe ekologjisë do të jetë më i koordinuar dhe i mjaftueshëm.

Përpjekjet e fundit të Kinës për të promovuar zhvillimin digjital të vendit pritet të vendosin një bazë solide për rritjen ekonomike afatgjatë, të forcojnë transformimin digjital dhe përmirësimin e industrive dhe të rrisin konkurrencën kryesore globale të vendit, thonë ekspertët e industrisë. Sipas tyre, vitet e fundit, Kina ka përshpejtuar ndërtimin e infrastrukturës digjitale dhe sistemin e burimeve të të dhënave.

Një krah robotik në përdorim për linjën e prodhimit të makinës/Chinadaily

Prononcimet e tyre u bënë pas shqyrtimit të një udhëzuesi që u publikua së bashku nga Komiteti Qendror i Partisë Komuniste të Kinës dhe Këshilli i Shtetit. Në udhëzues bëhet e ditur se ndërtimi i një Kine digjitale është i rëndësishëm për avancimin e modernizimit kinez në epokën digjitale. Një Kinë digjitale do të ofrojë mbështetje solide për zhvillimin e avantazhit të ri konkurrues të vendit.

Progres i rëndësishëm do të bëhet në ndërtimin e një Kine digjitale deri në vitin 2025, me ndërlidhje efektive në infrastrukturën digjitale, një ekonomi digjitale të përmirësuar ndjeshëm dhe përparime të mëdha të arritura në inovacionin e teknologjisë digjitale, sipas planit.

Deri në vitin 2035, Kina pritet të jetë në majë në rang global për zhvillimin digjital dhe përparimi digjital i vendit në disa aspekte të ekonomisë, politikës, kulturës, shoqërisë dhe ekologjisë do të jetë më i koordinuar dhe i mjaftueshëm, thuhet në plan.

“Angazhimi i fundit e vendit për të ndërtuar një Kinë digjitale jo vetëm që do të injektojë një shtysë të fortë në zhvillimin me cilësi të lartë të ekonomisë digjitale, por gjithashtu do të sjellë mundësi të reja biznesi për kompanitë e angazhuara në fusha si telekomunikacioni, fuqia kompjuterike, çështjet e qeverisë digjitale dhe aplikacionet e teknologjisë së informacionit”,- deklaroi Pan Helin, bashkëdrejtor i Qendrës Kërkimore të Ekonomisë Digjitale dhe Inovacionit Financiar në Shkollën Ndërkombëtare të Biznesit të Universitetit Zhejiang

Sipas tij, udhëzimi është gjithëpërfshirës dhe përcakton një drejtim të qartë për transformimin digjital të vendit në vitet në vijim. Teknologjitë digjitale në zhvillim të përfaqësuara nga 5G, të dhënat e mëdha dhe inteligjenca artificiale kanë luajtur një rol kritik në rritjen e efikasitetit operacional, uljen e kostove dhe përshpejtimin e përmirësimeve digjitale dhe inteligjente në ndërmarrje mes presionit ekonomik në rënie, tha ai.

VCG

Kina ndërtoi 887.000 stacione të reja bazë 5G vitin e kaluar dhe numri i përgjithshëm i stacioneve 5G arriti në 2.31 milionë, duke përbërë më shumë se 60 për qind të totalit botëror, treguan të dhënat nga Ministria e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit.

Kina do të përpiqet të promovojë integrimin e thellë të teknologjive digjitale dhe ekonominë reale, si dhe të përshpejtojë aplikimin e teknologjive digjitale në fusha kyçe duke përfshirë bujqësinë, prodhimin, financat, arsimin, shërbimet mjekësore, transportin dhe sektorët e energjisë, thuhet në plan.

Plani gjithashtu theksohet se ndërtimi i një Kine digjitale do të përfshihej në vlerësimin e zyrtarëve qeveritarë. Do të bëhen gjithashtu përpjekje për të garantuar kontributin e kapitalit, si dhe për të inkurajuar dhe drejtuar kapitalin për të marrë pjesë në zhvillimin digjital të vendit në një mënyrë të standardizuar.

Chen Duan, drejtor i Qendrës së Zhvillimit të Inovacionit të Integrimit të Ekonomisë Digjitale në Universitetin Qendror të Financës dhe Ekonomisë, deklaroi se në sfondin e një situate gjithnjë e më të komplikuar ndërkombëtare dhe tensioneve gjeopolitike, rritja e ndërtimit të infrastrukturës digjitale është me rëndësi të madhe për të forcuar përmirësimin industrial dhe të nxisë rritjen.

Plani përcakton drejtimin e qartë për zhvillimin digjital të Kinës në të ardhmen dhe do t'i shtyjë autoritetet lokale të marrin pjesë aktive në ndërtimin e një Kine digjitale nën drejtimin e stimujve të rinj, tha Chen. Shkalla e ekonomisë digjitale të Kinës arriti në 45.5 trilionë juanë (6.6 trilion dollarë) në vitin 2021, duke u renditur e dyta në botë dhe përbën 39.8 për qind të prodhimit të brendshëm bruto të vendit, sipas një libri të bardhë të publikuar nga Akademia e Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit të Kinës.

Yin Limei, drejtor i Zyrës së Kërkimit të Ekonomisë Digjitale, e cila është pjesë e Qendrës Kombëtare të Kërkimit për Zhvillimin e Sigurisë së Informacionit Industrial, deklaroi se duhen bërë më shumë përpjekje për të forcuar rolin kryesor të ndërmarrjeve në inovacionin teknologjik, për të bërë përparime në sektorin e qarqeve të integruara dhe për të pasur një grup ndërmarrjesh të teknologjisë së lartë me konkurrencë globale.