Sondat kineze dhe evropiane të Marsit ndihmojnë në ekzaminimin e atmosferës pranë diellit
2023-01-17 15:33:30

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Në një periudhë pothuajse jashtë shërbimit në vitin 2021, sonda e Kinës “Tianwen-1”, së bashku me “Mars Express” të Agjencisë Evropiane të Hapësirës, ndihmuan shkencëtarët të mësonin më shumë rreth asaj që ndodh pranë Diellit, raporton “Xinhua”.

Gjatë periudhës dymujore shtator-tetor 2021, sonda kineze e Marsit përjetoi kalimin e parë të Diellit, kur komunikimi i tij me Tokën u prish ndjeshëm nga rrezatimi diellor.

Tranziti i Diellit në planetin Mars është një fenomen në të cilin Toka dhe Marsi lëvizin në anët e kundërta të Diellit, dhe të tre janë pothuajse në një vijë të drejtë.

Gjatë tranzitit, “Tianwen-1” dhe “Mars Express” dërguan sinjale të shpeshta, duke lejuar teleskopët radio në Tokë të ekzaminojnë se si u ndikuan sinjalet.

Një punim i botuar së fundi në “Astrophysical Journal Letters” zbuloi se më 9 tetor 2021, kur pika e projeksionit të planetit të kuq pranë Diellit ishte 2.6 herë sa rrezja diellore larg qendrës së diellit, një ngjarje e dhunshme e shpërthimit diellor (CME), shkaktoi shqetësime të dukshme për një periudhë prej 10 minutash.

Gjithashtu, valët koronale u zbuluan pranë pikës së projeksionit, një fenomen që pasqyron se si fushat magnetike kufizojnë erërat diellore, sipas studimit të udhëhequr nga shkencëtarët nga Akademia Kineze e Shkencave.

Shkencëtarët identifikuan gjithashtu erën primare diellore me shpejtësi të lartë kur CME po mbyllej. Sipas studimit, era diellore me shpejtësi të lartë u zbulua shumë më afër diellit sesa pritej.

Misioni i Kinës në Mars “Tianwen-1” u nis në 23 korrik 2020.