Numrat në luftën kundër COVID-19 në Kinë: norma e inflacionit e Kinës mbetet e qëndrueshme pavarësisht rritjes globale të çmimeve
2022-12-24 16:40:25

nga VCG

nga VCG

Norma e inflacionit e Kinës ka mbetur përgjithësisht e qëndrueshme gjatë pandemisë së COVID-19, pavarësisht rritjes së çmimeve për mallrat e shumicës në tregun ndërkombëtar, duke demonstruar rezistencën e fortë dhe elasticitetin e ekonomisë kineze.

Indeksi i çmimeve të konsumit në vend, një matje kryesore e inflacionit, u rrit me 1.6 për qind nga viti në vit në nëntor, 0.5 pikë përqindje më poshtë nga tetori, sipas të dhënave statistikore nga Byroja Kombëtare e Statistikave.
Ndryshe nga rritjet e çmimeve në vendet e tjera, inflacioni në Kinë qëndron brenda një niveli të arsyeshëm. Në vitin 2022, rreth 43 për qind e vendeve kanë një normë të inflacioni mbi 10 për qind. Ndërsa në vitin 2021, norma e inflacionit global ishte 3.4 për qind, sipas Bankës Botërore.

nga VCG

nga VCG

Banka qendrore e Kinës është e vetmja në botë që nuk po rrit në mënyrë agresive normat e interesit për të frenuar inflacionin, sipas Jean Chia, shef i investimeve në Bankën e Singaporit. (Xu Guang)