Reliktet e dinastisë Han gjenden në Kinën veriore
2022-12-24 15:30:22

Xinhua

Arkeologët zbuluan kohët e fundit mbi 240 relikte, duke përfshirë rrënoja shtëpish, puse dhe varre, në rrënojat e një qyteti antik në provincën Hebei të Kinës veriore. Shumica tyre datojnë që nga dinastia Han (202 p.e.s. - 220).

Ekspertët besojnë se ky zbulim, i cili gjithashtu përfshin mbi 30.000 copëza reliktesh, ofron një vështrim të ri në historinë e qytetit antik Bairen. Qyteti në kontenë Longyao, në Xingtai, ishte i rëndësishëm gjatë periudhës së shtetit ndërluftues (475-221 p.e.s.).

Gërmimi katërmujor, i cili filloi në gusht, u krye nga stafi i Universitetit Renmin të Kinës, Instituti i Relikteve Kulturore dhe Arkeologjisë Hebei, Qendra për Mbrojtjen dhe Kërkimin e Relikteve Kulturore Xingtai dhe Instituti i Mbrojtjes dhe Menaxhimit të Relikteve Kulturore Longyao. Arkeologët kanë kryer më parë edhe dy gërmime të këtyre rrënojave në vitin 2016 dhe 2018.

“Përcaktimi kohor i shtresave kulturore të zbuluara varion nga dinastia Han Perëndimore në dinastinë Han Lindore. Përveç kësaj, u zbuluan gjithashtu disa relikte nga Periudha e Shtetit Luftues dhe Dinastia Tang (618-907), duke ofruar burime për një kuptim më të thellë dhe më të plotë të zhvillimit të rrënojave të qytetit Bairen”,- tha Lyu Xueming, profesor në Universitetin Renmin të Kinës, i cili ishte përgjegjës për gërmimet.

Sipas tij, gërmimi ka një rëndësi të madhe për studimin e ndryshimeve të vendbanimeve, kushteve të jetesës, aktiviteteve njerëzore dhe ngjarjeve historike në pjesën jugore të fushës Hebei nga periudha para-Qin (para 221 p.e.s.) deri në dinastinë Han.