Rekord prodhimi i rikuperimit terciar të naftës në fushën Daqing të Kinës
2022-12-22 13:20:52

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Fusha e naftës Daqing, më e madhja e naftës në tokë e Kinës, ka prodhuar mbi 10.26 milionë tonë naftë bruto nëpërmjet teknologjisë terciare të rikuperimit të naftës në 11 muajt e parë të këtij viti, duke arritur një rekord të lartë, sipas “Daqing Oilfield”, një degë e Korporatës Kombëtare të Naftës së Kinës.

Kjo sasi përbënte 37.4 për qind të prodhimit total të naftës bruto të fushës së naftës gjatë së njëjtës periudhë, bën të ditur “Xinhua”. Deri tani, prodhimi vjetor i naftës së papërpunuar nëpërmjet rikuperimit terciar në fushën e naftës Daqing ka tejkaluar 10 milionë tonë për 21 vjet rresht.

Rikuperimi terciar, i njohur gjithashtu si rikuperimi i zgjeruar i naftës, është faza e tretë e nxjerrjes së naftës nga një rezervë nafte. Nëpërmjet injektimit të kimikateve, metoda shfrytëzon vajin që nuk mund të grumbullohet në fazat e rikuperimit primar dhe dytësor.

Fusha e naftës Daqing është një nga bazat më të mëdha të prodhimit të naftës në Kinë. E vendosur në provincën verilindore të Heilongjiang, fusha ka dhënë një kontribut të rëndësishëm në industrinë moderne të naftës në Kinë. Ajo ka prodhuar mbi 2.4 miliardë tonë naftë bruto qëkur u zbulua në vitin 1959. (Elona)