Markat pioniere kineze bëhen të njohura në treg
2022-12-21 15:48:32

Markat kineze po shohin rritjen e popullaritetit të tyre në tregun vendas të automjeteve, gjë që sipas analistëve është rezultat i lëvizjeve të tyre të shpejta në kalimin drejt modeleve elektrike dhe prezantimit të veçorive më të fundit inteligjente në modele. Në 11 muajt e parë të vitit, shitjet e automjeteve të markave kineze arritën në 10.48 milionë njësi, me një rritje prej 24.2 për qind nga viti në vit. Ato kapën një pjesë prej 49.2 për qind të tregut kinez nga janari në nëntor, më shumë se 5 pikë përqindjeje më shumë krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2021.

Një dhomë e shfaqjes së Nio-së në Hefei, krahinën Anhui./China Daily

Një dhomë e shfaqjes së Nio-së në Hefei, krahinën Anhui./China Daily

Markat pioniere kineze bëhen të njohura në treg

Markat kineze po shohin rritjen e popullaritetit të tyre në tregun vendas të automjeteve, gjë që sipas analistëve është rezultat i lëvizjeve të tyre të shpejta në kalimin drejt modeleve elektrike dhe prezantimit të veçorive më të fundit inteligjente në modele.

Muajin e kaluar, shitjet e automjeteve të markave kineze arritën në 1.3 milionë njësi, 9.8 për qind më shumë në baza vjetore. Ato përbënin 54.4 për qind të segmentit të automjeteve të pasagjerëve të Kinës, i cili ra me 5.6 për qind në baza vjetore, bëhet e ditur nga statistikat nga Shoqata Kineze e Prodhuesve të Automobilave.

Në 11 muajt e parë të vitit, shitjet e automjeteve të markave kineze arritën në 10.48 milionë njësi, me një rritje prej 24.2 për qind nga viti në vit. Ato kapën një pjesë prej 49.2 për qind të tregut kinez nga janari në nëntor, më shumë se 5 pikë përqindjeje më shumë krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2021.

Trajektorja në rritje e markave kineze filloi rreth vitit 2020, kur ato përbënin më pak se 40 për qind të tregut.

Popullariteti i tyre që atëherë ka qenë në rritje, ndërsa markat gjermane dhe japoneze po humbasin terren.

Analistët thonë se markat kineze kanë kapur mundësitë e sjella nga modelet elektrike, duke ofruar një larmi zgjedhjesh më të pasur se rivalët e tyre ndërkombëtarë që dominonin në epokën e makinave me karburant.

nga VCG

nga VCG

Prodhuesit e mëdhenj kinezë të makinave “BYD” dhe “Geely” tani qëndrojnë lart në listat e kandidatëve në vend të “Volkswagen” dhe “Toyota” për blerësit e makinave, ndërsa startup-et kineze “Nio” dhe “Xpeng” po fitojnë një avantazh mbi ato premium të vendosura nga “BMW” dhe “Mercedes-Benz”.

Edward Wang, drejtor menaxhues i kërkimit të përbashkët në “J.D. Power China”, tha se markat kineze pritet të udhëheqin në tregun e automjeteve inteligjente dhe të bazuara në softuer, sepse ato janë më të shpejta për të adoptuar teknologji të reja dhe për të lançuar modele të reja.

“Një risi e tillë po injekton vrull te markat kineze në një mënyrë të shpejtë, efektive dhe të vazhdueshme”,- tha Wang, duke shtuar se veçoritë inteligjente dhe përvojat emocionuese në bord po bëhen faktorë gjithnjë e më të rëndësishëm kur blerësit e makinave marrin vendime.

“Ata nuk blejnë domosdoshmërisht një model vetëm për këto funksione. Por sigurisht që nuk do ta blejnë nëse nuk do të ketë funksione të tilla”,- shtoi ai.

Gjetjet e “J.D. Power China” të publikuara në fillim të këtij viti treguan se 53 për qind e të anketuarve thanë se do të zgjidhnin automjetet kineze dhe 67 për qind e atyre që aktualisht i drejtojnë ato thanë se do të zgjidhnin përsëri markat kineze.

“BYD”, e cila ndaloi shitjet e makinave me karburant në fillim të këtij viti, është tani prodhuesi më i madh në botë i automjeteve me energji të re, me shitjet mujore që shënuan një rekord disa herë këtë vit.

nga VCG

nga VCG

Sipas raportit të kompanisë, dërgesat e saj muajin e kaluar arritën një nivel të ri prej 229.942 njësive, duke përfshirë automjete elektrike dhe hibride plug-in, që arrin në 155 për qind më shumë se në vitin 2021.

Dërgesat totale të automjeteve me energji të re (NEV) kanë tejkaluar 3.1 milionë njësi. Prodhuesi i makinave pret që performanca të rritet edhe më tej në vitin 2023, me markën premium “Yangwang” të zbuluar për të eksploruar segmentin e nivelit të lartë.

Prodhuesit e tjerë kinezë të automjeteve me energji të re po punojnë për të mprehur avantazhin e tyre konkurrues gjithashtu.

Në nëntor, “GAC Aion”, me qendër në Guangzhou, në provincën Guangdong, zbuloi modelin më të fundit elektrik dhe elektronik.

Sipas kompanisë, “Xingling” përmban një nga sistemet më të fuqishme të ndjeshmërisë në botë për të përmirësuar sigurinë e automjeteve inteligjente.

Sistemi është i përbërë nga 39 sensorë, duke përfshirë tre njësi të gjeneratës së dytë me gjatësi fokale të ndryshueshme.

Ai përfshin gjithashtu teknologjinë e sensorit në distancë me rreze infra të kuqe, e cila mund të zbulojë objekte që kamerat dhe radarët mund mos të arrijnë t'i dallojnë.

“Xingling” erdhi disa ditë pasi u prezantua platforma e saj e fundit e automjeteve, e quajtur “AEP 3.0”.

“GAC Aion” njoftoi se prezantoi teknologjinë e hipermakinave në platformë në mënyrë që automjetet e saj të mund të përballen me Tesla-n për sa i përket përshpejtimit.

Prodhuesi i makinave filloi një projekt të madh të baterive të energjisë në fillim të këtij muaji. Projekti, me një investim prej 10.9 miliardë juanë (1.56 miliardë dollarë) dhe një sipërfaqe prej rreth 44.4 hektarësh, do të angazhohet në kërkimin dhe zhvillimin e baterive, projektimin, prodhimin, shitjet dhe shërbimet inteligjente.

Deri në vitin 2025, projekti synon të plotësojë kërkesën për instalim të rreth 600.000 automjete me energji të re, me një vlerë prodhimi vjetor që tejkalon 21 miliardë juanë, sipas kompanisë.

nga VCG

nga VCG

Projekti do të ndihmojë në ndërtimin e një konkurrence thelbësore për baterinë e energjisë, deklaroi Gu Huinan, president i kompanisë.

Prodhuesi shtetëror i makinave “Dongfeng” planifikon të prodhojë bateri të gjendjes së ngurtë me rreze të gjatë veprimi në gjysmën e parë të vitit 2024. Sipas kompanisë, automjetet elektrike që përmbajnë bateri të tilla do të kenë një distancë deri në 1000 kilometra me një karikim.