Gjurmët e aktivitetit njerëzor që datojnë 20.000 vjet më parë u gjetën në Kinën lindore
2022-12-20 16:13:22

Zbulime arkeologjike në Mulanxi(Foto:Muzeu Putian)

Zbulime arkeologjike në Mulanxi(Foto:Muzeu Putian)

Një vend relikt që daton nga periudha e vonë paleolitike është zbuluar pranë lumit Mulanxi në Putian, provinca Fujian e Kinës lindore, njoftoi Zyra komunale e Kulturës dhe Turizmit, citon “Xinhua”. Zbulimi tregon se zona filloi të shohë aktivitetin njerëzor të paktën 20.000 vjet më parë.

Fan Xuechun, kreu i ekipit arkeologjik që fokusohet në pellgun e lumit Mulanxi, tha se gjatë gërmimit dhe punës kërkimore që zgjati për rreth një vit, ekipi gjeti gjithsej 26 vende parahistorike, duke përfshirë një paleolitik, shtatë neolitik dhe 18 vende të epokës së bronzit.

Zbulime arkeologjike në Mulanxi(Foto:Muzeu Putian)

Zbulime arkeologjike në Mulanxi(Foto:Muzeu Putian)

Zbulime arkeologjike në Mulanxi(Foto:Muzeu Putian)

Zbulime arkeologjike në Mulanxi(Foto:Muzeu Putian)

U zbuluan qindra ekzemplarë të mbledhur dhe rreth 100 objekte të plota ose të rikuperueshme. Zbulimi ka mbushur shumë boshllëqe në arkeologjinë në këtë rajon, sipas Fan.

Fan tha se zbulimet treguan se pellgu i lumit Mulanxi është një nga zonat ku aktivitetet e lashta njerëzore ishin të shpeshta. Ishte zona e kryqëzimit ku kultura prehistorike e Fujian-it verior u takua me atë të Fujian-it jugor, e cila ka një vlerë të madhe kërkimore.

Mulanxi është lumi mëmë i Putian. Më shumë se 20 vende relikte që datojnë nga periudha para Qin (para 221 p.e.s.) janë zbuluar përgjatë lumit në dekadat e fundit. (Fatosi)