SHBA, Kalifornia e Jugut shpall emergjencën për thatësirën e paprecedentë
2022-12-18 16:36:22

Thatesira ne Kaliforni (Foto Xinhua)

Thatesira ne Kaliforni (Foto Xinhua)

Duke u përgatitur për të katërtin vit radhazi të thatë mes kushteve ekstreme të thatësirës, furnizuesi më i madh i ujit të trajtuar në Shtetet e Bashkuara ka shpallur një emergjencë rajonale thatësire për të gjithë Kaliforninë e Jugut, shkruan “Xinhua”.

Distrikti Metropolitan Ujor i Kalifornisë së Jugut u bëri thirrje agjencive të ujit në rajon që të reduktojnë menjëherë përdorimin e të gjitha furnizimeve të importuara.

Distrikti Metropolitan Ujor i Kalifornisë së Jugut është një kooperativë e themeluar nga shteti që, së bashku me 26 qytetet e saj dhe furnizuesit me pakicë, siguron ujë për rreth 19 milionë njerëz në gjashtë qarqe, duke përfshirë Los Anxhelosin, qarkun më të populluar të vendit.

“Gjatë tre viteve të fundit, komunitetet në të gjithë Perëndimin kanë përjetuar efektet shkatërruese të një thatësire të paprecedentë. Duhet të jemi të përgatitur që këto kushte të vazhdojnë në vitin 2023”,- vuri në dukje agjencia në faqen e saj të internetit.

VCG

VCG

Distrikti Ujor Metropolitan i Kalifornisë Jugore paralajmëroi në njoftimin për shtyp se thirrja për kursimin e ujit mund të bëhet e detyrueshme nëse kushtet e thatësirës vazhdojnë në muajt e ardhshëm. Deri në prill, agjencia do të konsiderojë ndarjen e furnizimeve për të gjitha agjencitë e saj anëtare, duke u kërkuar atyre të shkurtojnë përdorimin e ujit të importuar ose të përballen me tarifa të larta shtesë për ujin e blerë nga agjencia.

Agjencia i bëri thirrje të gjithë rajonit të reduktojë më tej përdorimin e ujit pasi të gjitha furnizimet me ujë të importuar janë të stresuara nga thatësira dhe ndryshimet klimatike. Agjencia importon mesatarisht rreth gjysmën e ujit të përdorur në Kaliforninë e Jugut nga lumi Kolorado dhe nga Sierra veriore, nëpërmjet Projektit Shtetëror të Ujit (SWP). (Irma)