Huawei dhe porti i Tianjin-it bashkëpunojnë për një port të sigurt, efikas dhe inteligjent me teknologjitë 5G dhe L4
2022-12-12 16:25:33


Foto: VCG

Ka kaluar një vit që nga komercializimi i teknologjive autonome të drejtimit 5G dhe L4 në Portin e Tianjin-it, një port inteligjent lider në botë i mundësuar nga teknologjia e Huawei.  Me futjen e këtyre teknologjive në terminalin e seksionit C në zonën e portit të Beijiang në tetor 2021, Porti i Tianjin-it realizoi operacione më efikase, inteligjente dhe më të sigurta.  Që atëherë, porti është përmendur si "i pari në botë" në shumë raste, duke u bërë një model global për portet inteligjente me karbon të ulët.

Në terminal, vinçat e kontejnerëve funksionojnë automatikisht dhe kamionët elektrikë pa pilot vijnë e shkojnë.  Për më tepër, vinçat e kalatës së kontrolluar nga distanca heqin kontejnerët nga anijet e mallrave, përpara se t'i ngarkojnë në kamionë pa pilot.  Nën drejtimin e Sistemit Satelitor të Navigimit BeiDou, kamionët me kontejnerë shkojnë në stacionet automatike të zhbllokimit, sipas rrugëve optimale të drejtimit që llogariten në kohë reale.  Këtu ata ngarkohen me kontejnerë, dhe më pas i çojnë në oborrin e kontejnerëve.  I gjithë procesi përfundon në një operacion të qetë.

Ky terminal është rezultati i fundit i bashkëpunimit midis portit të Tianjin-it kompanisë Huawei dhe shumë partnerë të tjerë, të cilët synojnë të krijojnë një port të klasit botëror, të zgjuar dhe të gjelbër.  Një nga risitë kryesore është një sistem me të vërtetë inteligjent i menaxhimit të transportit horizontal me fuqi me AI, i cili po ndihmon në arritjen e një numri përparimesh në Portin e Tianjin-it: vendosja e parë tregtare në shkallë të gjerë në botë e drejtimit autonom superior L4 në porte, e para në botë "  Integrimi 5G + BeiDou" për të mundësuar inteligjencën e kudogjendur dhe porti i parë në botë për të arritur vetë-mjaftueshmërinë në energjinë elektrikee gjelbër, që do të thotë se operacionet e portit prodhojnë zero emetime karboni.  Sistemi mund të shërbejë si një model për përmirësimin inteligjent dhe zhvillimin me karbon të ulët të porteve në mbarë botën.

Yang Jiemin, Zëvendës President i Grupit të Portit Tianjin, vuri në dukje: "Portet janë një nga industritë më të vjetra në botë. Huawei është një motor që fuqizon përparimin teknologjik. Kur e vjetra takon të renë, unë besoj se ato do të krijojnë vitalitet të ri të jashtëzakonshëm. Porti i Tianjin-it  ka qenë i përfshirë në një bashkëpunim gjithëpërfshirës dhe të thelluar me Huawei dhe ky partneritet ka dhënë rezultat. Falë përpjekjeve të përbashkëta të një konsorciumi kompanish inovative, të përfaqësuar nga Huawei, ne kemi kapërcyer shumë vështirësi dhe kemi transformuar me sukses terminalin e Seksionit C  në zonën e Beijiang të portit Tianjin në një vitrinë për portet e automatizuara të gjeneratës së ardhshme, duke dhënë një kontribut të rëndësishëm në industrinë e portit."

Transformimi inteligjent dhe digjital ka krijuar përfitime të prekshme për Portin e Tianjin-it.  Më parë, një numër i madh kamionësh me kontejnerë kërkoheshin për të transportuar kontejnerë në oborrin e kontejnerëve të portit, që do të thotë kosto të larta për punësimin e shoferëve njerëz.  Sot, Porti i Tianjin-it ka 76 kamionë me kontejnerë, ku secili prej të tyre do të kishte nevojë për tre shoferë që punojnë me tre turne çdo ditë për të siguruar funksionimin 24/7.  Kjo do të thotë se do të kërkohen 210 shoferë në total.  Arritja e operacioneve të tilla do të ishte rraskapitëse dhe e rrezikshme për shoferët e kamionëve, të cilëve do t'u duhej të punonin me orë të tëra në rrugë fikse.  Për fat të mirë, teknologjia inteligjente ka dhënë një zgjidhje.  Aktualisht, transportimi i një kontejneri kërkon 20% më pak energji dhe vinçat janë mesatarisht 20% më efikas, me çdo vinç që lëviz 39 njësi kontejneri në orë.

Porti i Tianjin-it është një nga portet më të avancuara teknologjikisht në Kinë.  Ai ka një skelë të klasit 300000 ton me një thellësi kanali prej 22 metrash.  Përveç kësaj, ai krenohet me 192 shtretër të llojeve të ndryshme, duke përfshirë 128 shtretër mbi klasën 10000-ton.  Në vitin 2021, xhiroja e ngarkesave të portit arriti në 435 milionë tonë, duke u renditur në vendin e nëntë në nivel global, ndërsa xhiroja e tij e kontejnerëve kaloi 18.35 milionë TEU, duke u renditur në vendin e tetë.

Yue Kun, CTO i Smart Road, Waterway & Port BU të Huawei, tha: "Portet janë një lidhje kyçe për transportin detar. Ato lidhin tregtinë dhe tregjet e furnizimit në të gjithë globin. Ndërtimi i porteve më efikase dhe inteligjente po bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm për zinxhirin global të furnizimit. Për të arritur zhvillim me cilësi të lartë, portet duhet të përqafojnë transformimin digjital dhe inteligjent dhe të ndërtojnë ekosisteme të gjelbra. Porti i Tianjin-it ka përvojë të suksesshme në adoptimin e rrjetit 5G dhe teknologjive të tjera digjitale, duke e bërë atë një model për transformimin brenda industrisë globale të porteve. "