Pllakë guri mbi 700-vjeçare u gjet në Hebei të Kinës veriore
2022-12-06 15:49:19

Pllaka e zbuluar(Foto: autoritetet vendore)

Një pllakë guri që daton në vitin 1286, e cila i përket dinastisë Yuan (1271-1368), është zbuluar në qarkun Longyao të provincës Hebei të Kinës veriore, sipas autoriteteve lokale, njofton “Xinhua”.

Pllaka e gjetur në fshatin Gongzi të qytetit Weijiazhuang ka një histori rreth 736-vjeçare.

Sipas ekspertëve, kjo pllakë regjistron meritat dhe virtytet e një familjeje vendase me mbiemrin Wang.

Pllaka është 1.52 metra i lartë, 0.76 metra i gjerë dhe 0.26 metra i trashë dhe është prej guri blu me një kube në majë. Karakteret në pjesën e përparme të pllakës janë të qarta dhe në 18 rreshta.

Mbishkrimi përshkruan veprat e paraardhësve të Wang, të cilët punuan si fermerë gjatë gjithë jetës së tyre. Ata punonin me zell në fusha dhe blinin shtëpitë e tyre, tregonin përkushtim birnor për pleqtë e tyre në shtëpi dhe ndihmonin të varfërit. Pasardhësit e Wang rindërtuan varret dhe ngritën pllakën si një monument për të kujtuar meritat dhe virtytet e tyre.

Guo Yingjie, një studiues i letërsisë dhe historisë në kontenë Longyao, tha se zbulimi i kësaj pllake prej guri ka vlerë të lartë për sa i përket studimit të historisë kulturore të dinastisë Yuan. (Fatosi)