Shefi i OKB-së i kërkon G20-s të drejtojë rimëkëmbjen ekonomike globale
2022-10-15 10:59:56

foto/VCG

foto/VCG

Sekretari i përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres i bëri thirrje G20-s të ndryshojë kursin dhe të drejtojë një rimëkëmbje ekonomike globale.

Në një letër drejtuar ministrave të Financave të vendeve të G20-s dhe guvernatorëve të bankave qendrore, shefi i OKB-së bëri të ditur se sot G20-a është në udhëkryq, të vazhdojë me status quo-në, ose mund të marrë një kurs të ri për të drejtuar një rimëkëmbje ekonomike globale për të gjithë. Sipas tij, një kurs i ri është zgjidhja e duhur, përcjell “Xinhua”.

Për këtë qëllim, sistemi i OKB-së dhe partnerët kanë propozuar një Stimul për Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDG) për të adresuar përkeqësimin e kushteve të tregut dhe për të përshpejtuar përparimin drejt SDG-ve. Stimuli i SDG bën thirrje për një rritje masive të angazhimeve të sektorit publik drejt zhvillimit, zbutjes humanitare dhe klimës dhe përshtatjes me vetëm 2 për qind të prodhimit të brendshëm bruto global, shkruan ai në letër.

“U bëj thirrje ministrave të Financave të G20-s dhe guvernatorëve të bankave qendrore që të përforcojnë një stimul SDG për të siguruar që vendet në të gjitha nivelet e zhvillimit mund t'i përgjigjen sfidave të menjëhershme dhe afatgjata”,- tha Guterres.

“Tani më shumë se kurrë, lidershipi i G20-s është i nevojshëm për të larguar botën nga krizat e saj më të thella. Mezi pres të punoj me G20-s për të zhvilluar një strategji të përbashkët për të avancuar rekomandimet e Stimulit SDG”,- përfundon letrën shefi i OKB-së. (Irma)