TEPCO e Japonisë ekzagjeron sigurinë e ujërave të ndotura bërthamore me dozimetrin e gabuar
2022-10-10 11:02:50


TEPCO ne Japoni (Foto Telegraaf.nl)

“Tokyo Electric Power Company Holdings Inc.” (TEPCO) ka ekzagjeruar sigurinë e ujërave të ndotura bërthamore të trajtuara me një dozimetër që nuk arrin të zbulojë disa substanca radioaktive në termocentralin bërthamor të “Fukushima Daiichi” të Japonisë, kanë raportuar mediat lokale, njofton CGTN.

Kur demonstron sigurinë e ujërave të zeza bërthamore të trajtuara, kompania përdor një dozimetër që nuk arrin të zbulojë tritiumin radioaktiv, por i përgjigjet vetëm ceziumit me përqendrim të lartë të emetuar nga rrezet gama, raportoi “Tokyo Shimbun”.

Gjatë turneve në fabrikë, stafi i TEPCO vendos një dozimetër që zbulon vetëm rrezet gama pranë një shishe që përmban ujë të trajtuar, si një demonstrim se uji i trajtuar është i sigurt, shkruan gazeta, duke theksuar se megjithatë, uji përmbante tritium, i cili është rreth 15 herë më i madh se sasia e standardit të lëshimit.

nga VCG

nga VCG

Rrezet gama, të cilat mund të ndikojnë në trupin e njeriut për shkak të ekspozimit të jashtëm, krijohen nga ceziumi radioaktiv që përmbahet në ujin e ndotur nga rrezatimi.

Sipas një plani të TEPCO-s, ujërat e ndotura bërthamore nga shkrirja e bërthamës ftohëse të reaktorëve në centralin bërthamor “Fukushima Daiichi” duhet të trajtohen të paktën dy herë përpara se të shkarkohen në det, me ujin e trajtuar që përmban tritium që lëshon rreze të dobëta beta. Tritium nuk mund të hiqet nga objektet e trajtimit të TEPCO-s.

Sipas kompanisë, demonstrimi u ishte shfaqur rreth 1300 organizatave dhe 15.000 vizitorëve që nga korriku 2020.

Kompania pretendoi se qëllimi i demonstrimit është të shpjegojë se rrezet gama të emetuara nga ujërat e zeza të trajtuara janë reduktuar dhe pranoi se tritiumi që lëshon rrezet beta tejkalon sasinë standarde, tha gazeta.

Të goditur nga një tërmet me magnitudë 9.0 dhe cunami që pasoi që goditi verilindjen e Japonisë më 11 mars 2011, reaktorët nr. 1-3 në centralin bërthamor “Fukushima Daiichi” pësuan shkrirje bërthamore, duke rezultuar në një aksident bërthamor të nivelit 7, më i larti në Shkallën Ndërkombëtare të Ngjarjeve Bërthamore dhe Radiologjike.

Fabrika ka gjeneruar një sasi masive uji të ndotur nga rrezatimi që nga aksidenti. TEPCO filloi ndërtimin e objekteve që do të derdhin ujërat e zeza bërthamore në det. (Fatosi)

Centrali bërthamor Fukushima Daiichi i drejtuar nga TEPCO, qyteti Okuma, Japonia verilindore, 3 mars 2022./CFP