IAEA: Rusia dhe Ukraina duan armëpushim në uzinën e Zaporizhzhia
2022-09-14 12:53:43

Foto: VCG

Ukraina dhe Rusia duan një zonë mbrojtëse të krijuar rreth termocentralit bërthamor Zaporizhzhia të mbajtur nga Rusia. Ky është këndvështrimi i shefit të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA) Rafael Grossi, citon “CGTN”. Grossi kishte kërkuar më parë një zonë të sigurisë bërthamore dhe mbrojtjes së sigurisë rreth termocentralit.

Rusia dhe Ukraina kanë fajësuar njëra-tjetrën për bombardimet në termocentralin më të madh bërthamor në Europë, që ka dëmtuar ndërtesa afër gjashtë reaktorëve të tij dhe ka rrezikuar një katastrofë, duke përfshirë ndërprerjen e linjave të energjisë thelbësore për ftohjen e reaktorëve. “Kam parë shenja se ata janë të interesuar për këtë marrëveshje. Ajo që unë shoh janë dy palë që po angazhohen me ne, që po bëjnë pyetje, shumë pyetje”,- u tha Grossi gazetarëve në selinë e IAEA-së në Vjenë.

Çështjet që po diskutohen përfshijnë rrezen e zonës dhe rolin e stafit të IAEA-s, tha Grossi. Dy zyrtarë të IAEA janë aktualisht të stacionuar në fabrikë dhe formojnë atë që agjencia e quan një prani të vazhdueshme atje.

I pyetur nëse propozimi i tij ishte për një armëpushim dhe jo për heqjen e të gjitha pajisjeve apo personelit ushtarak, Grossi tha se ajo që ai sugjeronte përfshinte të parën. (Elona)