Inteligjenca artificiale fuqizon mjekësinë tradicionale kineze
2024-04-01 10:13:29

foto nga CFP

Si mund të ndikojë inteligjenca artificiale (AI) në mjekësinë tradicionale kineze (TCM), një praktikë mijëravjeçare, veçanërisht në nivelin bazë? Ky integrim i mjekësisë tradicionale kineze dhe inteligjenca artificiale ka ngjallur interes në rritje nga spitalet, studiuesit dhe kompanitë njësoj. I ulur përpara një pajisjeje desktopi, një person ka marrë disa foto të fytyrës dhe gjuhës së tij dhe më pas u përgjigjet pesë pyetjeve. Menjëherë pas kësaj, një raport gjithëpërfshirës që detajon kushtet e tyre specifike fizike brenda kornizës së mjekësisë tradicionale kineze është lehtësisht i disponueshëm në celularin e tyre e gjitha kjo falë inteligjencës artificiale.

Në një qendër shërbimi mjekësor në komunitet në Guangzhou, kryeqendra e provincës Guangdong të Kinës jugore, shumë banorë të moshuar që kanë përdorur këtë pajisje të inteligjencës artificiale u mahnitën nga teknologjia dhe rezultatet e besueshme.

Vlerësimi i personalizuar i gjendjes fizike të një individi, duke formuar gurthemelin e diagnozës dhe trajtimit të përshtatur të mjekësisë tradicionale kineze, përbën një aspekt jetik të kësaj praktike. Standardet Kombëtare të Kinës për Shërbimet Publike Bazë (2023) përcaktojnë që personat mbi 65 vjeç duhet të pajisen me vlerësimin e gjendjes fizike të mjekësisë tradicionale kineze dhe udhëzime të kujdesit shëndetësor të paktën një herë në vit.

Më parë, krijimi i një raporti të tillë kërkonte një kohëzgjatje më të gjatë dhe shumë qytetarë të moshuar e konsideronin procesin si të lodhshëm dhe të ndërlikuar, herë pas here duke luftuar për ta përfunduar atë.

Ata duhej të plotësonin një formular me 33 pyetje dhe do të duheshin rreth 20 minuta për të lexuar dhe plotësuar vetë formularin ose për të kërkuar ndihmë nga stafi, tha Han Yiyu, mjek në qendër në nën-rrethin Shipai.

"Tani me pajisjet e sapo instaluara të inteligjencës artificiale, procesi zgjat vetëm dy minuta," tha Yang Haiwen, zëvendësdrejtor i qendrës.

foto nga CFP

foto nga CFP

Pajisja u zhvillua nga studiues nga Universiteti i Teknologjisë i Kinës Jugore (SCUT) bazuar në një model të mësimit të makinës. Pas një sërë trajnimesh nga ekspertët e mjekësisë tradicionale kineze, modeli mund të dallojë diateza dhe gjendje të ndryshme fizike nga imazhet e fytyrës dhe gjuhës, duke ofruar këshilla të personalizuara për përmirësimin e shëndetit në përputhje me rrethanat.

Vitet e fundit, teknologjitë dhe pajisjet e inteligjencës artificiale si sistemet e recetës së inteligjencës artificiale, robotët akupunkturë dhe robotët tui-na (masazhues) kanë depërtuar gjithnjë e më shumë në klinikat e mjekësisë tradicionale kineze. Duke përdorur teknologjitë moderne, produktet inteligjente të mjekësisë tradicionale kineze kanë ngushtuar hendekun midis kërkesës në rritje të njerëzve për kujdes shëndetësor dhe kapacitetit të kufizuar të institucioneve mjekësore të nivelit parësor.

foto nga CFP

foto nga CFP

Wu Jun, studiues për aplikimin e inteligjencës artificiale në mjekësinë tradicionale kineze me SCUT, ka vënë re një interes në rritje në fushën e mjekësisë tradicionale kineze në shfrytëzimin e shkencës kompjuterike dhe teknologjisë së inteligjencës artificiale.

"Më shumë njerëz kanë parë potencialin e inteligjencës artificiale dhe ata presin që teknologjia të ndihmojë në promovimin e mjekësisë tradicionale kineze dhe të mundësojë që ajo të luajë një rol më të madh në shërbimet shëndetësore të nivelit parësor," tha Wu. Zbatimi i inteligjencës artificiale mund të lehtësojë mungesën e profesionistëve me përvojë të mjekësisë tradicionale kineze në institucionet e nivelit parësor, veçanërisht në zonat e largëta, tha Wang Zhengfei, studiues në Universitetin e Mjekësisë Kineze në Guangzhou.

"Me ndihmën e inteligjencës artificiale, mjekët në nivelin primar mund të marrin aftësi teknike të barazvlefshme me mjekët me përvojë dhe të rrisin saktësinë e tyre diagnostikuese. Në këtë mënyrë, ne mund të presim një perspektivë të gjerë aplikimi të inteligjencës artificiale (në fushën e TCM-së)", tha Wang.

Ndërsa shumë janë optimistë për kontributin e mundshëm të inteligjencës artificiale në modernizimin dhe avancimin e mjekësisë tradicionale kineze, disa sfida ende duhet të adresohen.

Sipas Wu, një sfidë kryesore është standardizimi i teorive të mjekësisë tradicionale kineze. Ekzistojnë shkolla të ndryshme të teorive të mjekësisë tradicionale kineze dhe ato ndryshojnë në metodat e diagnostikimit dhe trajtimit, duke paraqitur sfida për zhvillimin dhe njohjen e produktit. Një sfidë tjetër qëndron në integrimin e mjekësisë tradicionale kineze dhe teknologjisë.

Ndërsa inteligjenca artificiale mbështetet në rrjetet nervore të të mësuarit të thellë sesa në programe të paracaktuara për të gjeneruar rezultate, profesionistët mjekësorë mund të vënë në dyshim rezultatet për shkak të sfidës së shpjegimit të saktë të procesit të punës së inteligjencës artificiale. Duke marrë parasysh sfidat, industria po përpiqet të gjejë zgjidhje, tha Wu.

foto nga CFP

foto nga CFP