“Dr. MedGPT” mund të jetë mjek i gjithëpranishëm i sektorit mjekësor në të ardhmen
2023-08-18 11:04:54

Këtë vit, ofruesi kinez i kujdesit shëndetësor në internet “Medlinker” lançoi një mjek të inteligjencës artificiale të quajtur "MedGPT", për të cilin pretendon se është "si një mjek human" dhe mund të diagnostikojë disa nga sëmundjet më të zakonshme. Një test praktik krahasimor me disa nga mjekët më të mirë në vend tregoi se diagnoza dhe rekomandimet e "MedGPT" ishin në nivel shumë të afërt me ato të mjekëve humanë.

Sipas ekspertëve, integrimi i mjekëve të inteligjencës artificiale dhe shërbimeve të telemjekësisë është e sigurt se do të ndryshojë rendin e të gjithë fushës mjekësore.

“Dr. MedGPT” mund të jetë mjek i gjithëpranishëm i sektorit mjekësor në të ardhmen

Kina po krijon modelin e parë të gjuhës mjekësore pas lançimit në fund të vitit 2022 të “ChatGPT” të zhvilluar nga “OpenAI” e Shteteve të Bashkuara.

Ofruesi kinez i kujdesit shëndetësor në internet “Medlinker” lançoi një mjek të inteligjencës artificiale të quajtur "MedGPT" në fillim të këtij viti, për të cilin pretendon se është "si një mjek human" dhe mund të diagnostikojë disa nga sëmundjet më të zakonshme me të njëjtën shkallë saktësie dhe qëndrueshmërie.

CFP

Stenda e Medlinker-it është parë gjatë Pharmchinës së 85-të, një platformë ekspozite tregtare dhe shkëmbimit të industrisë farmaceutike dhe të kujdesit shëndetësor, në Shanghai në shtator 2022./China Daily

Ndryshe nga modelet në shkallë të gjerë për qëllime të përgjithshme, “MedGPT” u krijua për të ofruar diagnozë praktike në skenarë të vërtetë mjekësorë dhe gjatë gjithë procesit mjekësor, nga parandalimi i sëmundjeve te diagnostikimi, trajtimi dhe rehabilitimi.

"Integrimi i mjekëve të inteligjencës artificiale dhe shërbimeve të telemjekësisë është e sigurt se do të prishë rendin e të gjithë fushës mjekësore. Në të njëjtën kohë, do të bëhet e mundur të përsëriten me shpejtësi burimet mjekësore me cilësi të lartë dhe të bëhen të disponueshme universalisht",- tha Wang Shirui, themelues dhe CEO i “Medlinker”.

Ndërsa disa pyesin nëse mjeku i inteligjencës artificiale është thjesht një modë teknologjike kalimtare, një vlerësim në botën reale u zhvillua midis mjekëve të inteligjencës artificiale të “MedGPT” dhe mjekëve njerëzorë në qershor. Vlerësimi i transmetuar drejtpërdrejt përfshiu 120 pacientë të vërtetë dhe 10 mjekë të pranishëm nga Spitali i Kinës Perëndimore, Universiteti Sichuan.

Shtatë mjekë të njohur nga spitalet kryesore kineze shqyrtuan dhe shënuan rezultatet bazuar në kritere, duke përfshirë saktësinë e konsultimit, diagnozën, rekomandimet e trajtimit, sugjerimet për ekzaminime shtesë, analiza të dhënash, shpjegime të dhëna pacientëve dhe përdorimin e gjuhës natyrore në ndërveprimet me pacientët.

Mjekët njerëzorë arritën një rezultat prej 7.5 nga 10, ndërsa “MedGPT”  7.2. Rekomandimet e “MedGPT” u zbuluan se ishin 96 për qind po aq të mira sa ato të mjekëve të nivelit të lartë.

"Duke parë në të ardhmen, ne besojmë fuqimisht se përmes “MedGPT”, efektiviteti i mjekëve do të rriten shumë. Për më tepër, rrjeti i shërbimit të telemjekësisë së “Medlinker” do të jetë në gjendje të përdorë “MedGPT” për të ofruar shërbime mjekësore më të përshtatshme, efikase dhe të arritshme për një grup dukshëm më të madh pacientësh ",- tha Wang.

Por “MedGPT” ende nuk është vënë në përdorim komercial. Përpara se të vihet në praktikë, nevojiten më shumë përpjekje nga qeveria për të nisur miratimet, udhëzimet si dhe rregullat për mjete të tilla gjeneruese të inteligjencës artificiale për kujdesin shëndetësor.

Kompania tha se po kërkon partneritete me kompani dhe institucione mjekësore për të përmirësuar saktësinë e mjekëve të inteligjencës artificiale, për t'i trajnuar ata për të diagnostikuar më shumë sëmundje dhe do të kryejë një provë më të madhe më vonë këtë vit. Ajo gjithashtu shpreson të punojë me ekspertë mjekësorë për të vendosur standarde për shërbimet e kujdesit shëndetësor të bazuara në inteligjencën artificiale.

Kompanitë kineze të teknologjisë dhe mjekësore po lëvizin në mënyrë agresive në teknologji, ndërkohë që korporatat shumëkombëshe me fokus biznesin në kujdesin shëndetësor nuk po kursejnë asnjë përpjekje për të fituar para në tregun e lulëzuar të kujdesit shëndetësor të inteligjencës artificiale në Kinë.

Sipas konsulencës së të dhënave mjekësore “Vbdata.cn”, shkalla e tregut të industrisë së kujdesit shëndetësor të Kinës në lidhje me inteligjencën artificiale kaloi fillimisht 10 miliardë juanë (1.37 miliardë dollarë) vitin e kaluar dhe pritet të rritet me një normë të lartë rritjeje vjetore prej 40 për qind çdo vit gjatë tre deri në pesë vitet e ardhshme.

“Tencent Holdings”, për shembull, ka zhvilluar një nga platformat e para të menaxhimit të sëmundjeve të bazuara në inteligjencën artificiale për pacientët me probleme të zemrës. Ai mund të përdorë teknologjinë e shpjegueshme të inteligjencës artificiale për të paralajmëruar përkeqësimin e sëmundjes, analizën e ecjes me ndihmën e inteligjencës artificiale për të klasifikuar shkallën e dështimit të zemrës dhe të dhëna të mëdha për të analizuar efektet klinike.

Zhang Yu, nënkryetar i “Tencent HealthCare”, tha se shkalla e saktësisë së sistemit për sa i përket mbështetjes së vendimeve është 90 për qind dhe mund të vlerësojë më saktë ashpërsinë e psoriasis sesa mjekët.

Megjithatë, Ma Ting, profesor i neuroinformatikës në Institutin e Teknologjisë Harbin në Shenzhen, provincën Guangdong, tha se kur mjekët marrin vendime ndërsa diagnostikojnë pacientët, ata mendojnë për të dhëna shumëdimensionale.

"Por të dhënat shumëdimensionale janë të vështira për t'u aksesuar nga inteligjenca artificiale. Ne kemi ende nevojë për më shumë kërkime, më shumë të dhëna dhe algoritme më inteligjente",- tha Ma.