Tregtia e jashtme e Kinës, rritje 8.6 % në 11 muajt e parë të vitit
2022-12-07 18:15:34

Vëllimi i tregtisë së jashtme kineze në 11 muajt e parë të vitit 2022 u rrit 8.6 për qind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, duke arritur në 38.34 trilionë juanë (5.5 trilionë dollarë) e duke treguar zhvillim të qëndrueshëm.

Porti Yantai, provincës Shandong të Kinës Lindore(VCG)

Porti Yantai, provincës Shandong të Kinës Lindore(VCG)

Sipas të dhënave zyrtare të publikuara të mërkurën prej Administratës së Përgjithshme të Doganave, eksportet u shtuan 11.9 për qind, duke arritur në 21.84 trilionë juanë, ndërsa importet 4.6 për qind, në vlerën 16.5 trilionë juanë.

Rritje të madhe ka pasur veçanërisht kategoria e eksporteve të produkteve të energjive të reja. Në 11 muajt e parë të këtij viti, eksportet e baterive të litiumit dhe të paneleve diellore të Kinës u rritën përkatësisht me 86.6 dhe 74.3 %.

Në janar-nëntor të këtij viti tregtia e Kinës me partnerët e saj të mëdhenj ruajti prirjen e rritjes së qëndrueshme. Tregtia me vendet përgjatë “Një brez, një rrugë” u rrit me 20.4 % dhe me vendet anëtare të Partneritetit të Gjithanshëm Ekonomik Rajonal 7.9 %. Ndërkohë, tregtia me vendet e ASEAN-it, partneri më i madh tregtar i Kinës, u shtua me 15.5 për qind, ndërsa me partnerin e dytë më të madh tregtar të saj, Bashkimin Evropian, u rrit 7 për qind.

Porti Lian Yungang, provincë Jiangsu, Kinë Lindore(Foto:VCG)

Porti Lian Yungang, provincë Jiangsu, Kinë Lindore(Foto:VCG)

Megjithatë, në dollarë, eksportet e Kinës në nëntor ranë 8.7 për qind dhe importet 10.6 për qind krahasuar me të njëjtin muaj të një viti më parë, pasi kërkesa globale u dobësua nga rritja e normave të interesit në ekonomitë e mëdha dhe ndërprerjet e prodhimit të shkaktuara nga shpërthimet e COVID-19 brenda vendit.

Qytetet e mëdha të Kinës kanë vazhduar të optimizojnë masat e përgjigjes ndaj COVID-19 në ditët e fundit, duke lehtësuar rregullat e karantinës dhe kërkesat e testimit.

Guangzhou, një qendër prodhimi në Kinën Jugore, ka hequr të gjitha masat e përkohshme të kontrollit në zonat me rrezik të ulët që nga 30 nëntori, pas goditjes nga një shpërthim i COVID-19 më parë po gjatë atij muaji.

Në një mbledhje të Komitetit Qendror të Partisë Komuniste të Kinës të martën, zyrtarët u zotuan të stabilizojnë rritjen ekonomike, të forcojnë kërkesën e brendshme dhe të optimizojnë masat e kontrollit të pandemisë, për të nxitur rritjen me cilësi të lartë në vitin 2023.(Artan)