• Vizita e Blinken në Kinë mes realitetit kompleks dhe diskursit gjeopolitik

  Sekretari amerikan i Shtetit Anthony Blinken zhvilloi një vizitë tre-ditore në Kinë duke filluar nga 24 prilli. Në peizazhin e sotëm kompleks gjeopolitik, vizita e tij në Kinë për herë të dytë në më pak se një vit nënvizon rëndësinë kritike të angazhimit diplomatik midis dy fuqive globale. Vizita vjen pas një bisede telefonike midis krerëve të Kinës dhe Shteteve të Bashkuara, duke sinjalizuar një

 • Evolucioni i Hong Kong-ut përtej narrativave të shënjestruara

  Kush ka shkelur në Hong Kong e kupton qartë si do të jetë e ardhmja. Një metropol i gjallë i vendosur në bregun juglindor të Kinës, ka mahnitur botën me përzierjen e tij unike të kulturës, aftësive ekonomike dhe ndërlikimeve historike. Në fakt, gjithë historia e Hong Kong-ut është një qilim shumëngjyrësh, thurur me fijet e kolonializmit, tregtisë, financës së lartë konfliktit dhe stabilitetit. Nga

 • Dinamikat e brishta të Ngushticës së Tajvanit dhe rreziqet që mbart një fjalim

  Lai Ching-te u betua si lideri i gjashtë i Tajvanit më 20 maj, një rol në të cilin ai pritet të vazhdojë të mbajë ishullin në të njëjtin drejtim të vendosur nga paraardhësja e tij Tsai Ing-Wen. Ardhja e Lai-t në pushtet shënoi një fitore të ngushtë për Partinë Demokratike Progresive (DPP). Ai bëri betimin e tij në ceremoninë e ishullit me një fjalim të gjatë dhe prezantoi një vizion të Tajvanit që

 • "Treshja e re" e Kinës, internacionalizimi i proteksionizmit dhe narrativa e “mbikapacitetit”

  Ndërsa bota ndodhet në prag të një epoke të re, të përcaktuar nga inovacioni teknologjik dhe zhvillimi i qëndrueshëm, Kina shfaqet si një lokomotivë përparimi, duke transformuar zinxhirët e industrisë globale me vendosmëri dhe largpamësi të pashembullt. Në zemër të këtij transformimi qëndron inovacioni, që po e shënjon këtë epokë të re industriale jo vetëm në ngritjen e Kinës si një fuqi teknologjike,

 • Zgjedhjet parlamentare të BE-së dhe e ardhmja e marrëdhënieve me Kinën

  Në Evropë, banorët e 27 vendeve dolën në kutitë e votimit për zgjedhjet parlamentare të Bashkimit Evropian. Gati 400 milionë votues morën pjesë dhe rezultatet e këtij viti ishin një shfaqje e fortë e inklinacionit djathas të kontinentit. Arritjet e ekstremit të djathtë ishin veçanërisht të dukshme në vendet që zgjedhin një numër të madh parlamentarësh të BE-së, si Franca, Italia dhe Gjermania.Ligjvënësit

 • Pesë Parimet e Bashkëjetesës Paqësore: Hartimi i një rruge drejt harmonisë globale

  Në një botë gjithnjë e më të shenjuar nga konfliktet dhe ndarjet, thirrja për një komunitet global harmonik kumbon më fort se kurrë. Mes trazirave, rivaliteteve gjeopolitike dhe pabarazive socio-ekonomike, Pesë Parimet e Bashkëjetesës Paqësore, të propozuara nga Kina në mesin e shekullit të 20-të, përbëjnë një udhërrëfyes të substancës dhe vlerave të politikës së jashtme kineze.

 • Vizioni i Kinës për shkencën, teknologjinë dhe inovacionin

  Kina ka prezantuar vizionin e saj për të ardhmen e shkencës dhe teknologjisë deri në vitin 2035. Aktualisht në vend funksionojnë më shumë se 4,500 kompani të inteligjencës artificiale, gjë që tregon përpjekjet e vendit për të përqafuar bumin e kësaj teknologjie. Konkretisht kjo shihet nga robotët humanoidë te automjetet pa drejtues dhe teknologjia AI po riformulon me shpejtësi jetën e njeriut. Dr. Marsela Musabelliu, drejtore ekzekutive e Institutit të Studimeve të Globalizimit në intervistë për Grupin Mediatik të Kinës (CMG) ndan opinionet e saj për këtë.

 • G60 për të nxitur inovacionin

  Foto nga VCGQë nga fillimi i tij në 2016, Korridori i Shkencës dhe Inovacionit G60 në rajonin e deltës së lumit Yangtze, i cili përfshin nëntë qytete si Shangai, Hangzhou i provincës Zhejiang dhe Hefei i provincës Anhui, është zhvilluar në një platformë të rëndësishme kombëtare që drejton zhvillimin e integruar të Rajon.Numri i kompanive me bazë në korridorin G60 të listuara në Bordin e Shkencës dhe

 • Fuqia, roli dhe potenciali i brezit të ri në marrëdhëniet Kinë-Shqipëri

  Të rinjtë shpesh shihen si pionierët e ndryshimit, duke mishëruar energjinë, kreativitetin dhe hapjen ndaj ideve të reja që nxisin transformimin socio-ekonomik. Ndërsa jemi në prag të një epoke të përcaktuar nga ndërlidhja globale dhe mundësitë e pashembullta, në një botë me zhvillim të shpejtë, të rinjtë kanë aftësi unike për të lundruar dhe për të kapërcyer kompleksitetin e kohëve moderne. Mendësia

 • Arkitektura e heshtur e suksesit: provincat e pazbuluara të Kinës dhe roli i tyre në një shoqëri të balancuar

  Ndërsa bota është mahnitur dekadat e fundit nga metropolet dinamike të Kinës dhe lokomotivat ekonomike të vendit si Pekini, Shangai, Guangzhou etj, ekziston edhe një grup provincash dhe rajonesh më pak të njohura nga bota por që shpeshherë parakalojnë në arritje edhe fqinjët e shquar. Nga peizazhet e thyera të jugperëndimit deri te rajonet e larmishme bregdetare të juglindjes, çdo krahinë kineze ka