RinFest, Festivali i Talenteve Rinore
2024-07-10 11:46:23

RinFest 2024 ( foto personale)

Juria e RinFest 2024 ( foto personale)

Kupat e RinFest 2024 ( foto personale)

Është mbajtur eventi i veçantë dedikuar personave me aftësi ndryshe në RinFest-Festival 2024. Festivali, ideuar dhe i dedikuar Ina Kasimatit, mësueses së dashur që mbeti në mendjen dhe zemrën e nxënësve, u realizua me një frymë pozitive dhe pa sponsorë. Ina Kasimati, e cila ndërroi jetë pas një beteje të gjatë me kancerin e gjirit, u nderua në këtë event me një juri profesioniste dhe shpërndarjen e çmimeve. Çmimi i madh iu dha një studenti të Universitetit të Arteve, duke  iu dorëzuar nga djali i madh i mësueses Ina Kasimati.

Juria e festivalit përbëhet nga figura të njohura të artit dhe medias, duke siguruar një vlerësim profesional dhe objektiv të talenteve. RinFest është një event i veçantë që organizohet me përkushtim të madh dhe pa sponsorë, duke krijuar një ambient ku të rinjtë ndihen të vlerësuar dhe të motivuar për të ndjekur ëndrrat e tyre artistike. Xhoi Jakaj, e cila ka krijuar "Zoi Art, Akademi", RinFest flet për RinFest në intervistë për Radio Ejani.

CMG: Çfarë është RinFest për ju?

Xhoi Jakaj: RinFest është një festival me traditë të gjatë dhe një vend ku shprehia artistike e të rinjve merr jetë. Kur u krijua për herë të parë shumë vite më parë, unë isha mësuese dhe merrja pjesë përmes shkollës ku jepja mësim. Çdo vit, organizimi i festivalit më emociononte shumë, sepse ishte një mundësi për të parë studentët e mi, duke shfaqur talentet e tyre në skenë. Për mua, RinFest është më shumë se një festival; është një hapësirë ku të rinjtë mund të tregojnë kreativitetin dhe pasionin e tyre për artin. Kam fituar shumë çmime gjatë viteve që kam marrë pjesë, dhe këto fitore kanë qenë ndër përvojat më të bukura dhe më të rëndësishme të karrierës sime si mësuese dhe artiste.

CMG: Pse vendosët ta riktheni pas kaq shumë vitesh?

Xhoi Jakaj: E riktheva RinFest sepse është një festival që përfaqëson një identitet të veçantë dhe unik në komunitetin tonë. Gjatë viteve, kam krijuar një akademi artistike të quajtur "Zoi Art, Akademi". Kjo akademi është një vend ku punojmë intensivisht gjashtë ditë të javës me grupmosha të ndryshme, duke u përpjekur të zhvillojmë dhe të mbështesim talentet e reja. Një nga aspektet më të veçanta të akademisë është se njëherë në javë, ofrojmë mësim falas për fëmijët me aftësi ndryshe. Këta fëmijë kanë një ndjeshmëri të veçantë dhe një aftësi të jashtëzakonshme për të perceptuar artin në mënyra të ndryshme, dhe kjo është një pasuri e madhe për akademinë tonë dhe për komunitetin në përgjithësi.

CMG: A ka talente vetëm nga Shqipëria?

Xhoi Jakaj: Jo, RinFest nuk kufizohet vetëm në talentet nga Shqipëria. Në të marrin pjesë edhe talente nga Kosova, Mali i Zi, dhe vende të tjera. Ky diversitet e bën festivalin më të pasur dhe më të veçantë. Talente nga vende të ndryshme vijnë në gjysmë finale me performancat e tyre dhe më pas përzgjidhen më të mirët për të vazhduar në finale. Një nga elementet më të veçanta të festivalit janë fëmijët me aftësi ndryshe, të cilët gjithashtu ngjiten në skenë dhe performojnë. Këta fëmijë sjellin një dimension të ri dhe të veçantë në festival, duke e bërë atë një përvojë të paharrueshme për të gjithë pjesëmarrësit dhe shikuesit.

CMG: Si ishte përbërja e jurisë  këtë vit?

Xhoi Jakaj: Juria e këtij vit ishte e përbërë nga disa figura të njohura dhe me shumë përvojë në fushën e artit dhe medias. Drejtuesja e jurisë ishte Sonila Meço, një gazetare e mirënjohur dhe shumë e dashur për publikun shqiptar. Ajo ka dhënë mësim vullnetarisht për një kohë të gjatë në akademinë tonë, duke kontribuar në mënyrë të paçmueshme në zhvillimin e talenteve të reja. Përveç saj, pjesë e jurisë ishin edhe figura të njohura si Alma Strazimiri, Marin Meksi, Redon Makashi, Laert Qazimi, Greta Topjana, Drina Shehu, Jusra Zykollari. Juria ka një rol kyç në vlerësimin e performancave dhe përzgjedhjen e fituesve, duke u bazuar në kritere të larta profesionalizmi dhe objektiviteti.

Xhoi Jakaj dhe Marin Meksi( foto personale)

CMG: A mund të na tregoni disa prej çmimeve tek të rinjtë me aftësi speciale?
Xhoi Jakaj: Të rinjtë me aftësi speciale ishin: 1-Kitaristi më i mirë i vitit

Soirdio Balla

2-Violiniste më e mirë e vitit

Denada Hysenllari

3- Kupa: Rinfest- Festival në pikture

Gersi Troka

4- Çmimi përformuesi më i mirë Rexh Byberi

5- Kupa Rinfest- Festival

Ina Kasimati. Diego Zelka

CMG: Çfarë i gëzon më shumë të rinjtë sot?

Xhoi Jakaj: Ajo që i bën të rinjtë më të lumtur është vëmendja dhe vlerësimi që u japim. Këta fëmijë kanë nevojë të ndihen të vlerësuar dhe të rëndësishëm. Ky festival organizohet pa asnjë sponsor, por përkushtimi ynë është maksimal dhe i paçmueshëm. Të rinjtë gëzojnë shumë nga përvoja e të qenit pjesë e RinFest, sepse ndihen të mbështetur dhe të inkurajuar për të ndjekur pasionet e tyre. Vëmendja që u kushtohet dhe mbështetja që marrin nga organizatorët dhe mësuesit i bën të ndihen të veçantë dhe të motivuar për të vazhduar të zhvillojnë talentet e tyre.

CMG: Si ishin emocionet e natës finale?

Xhoi Jakaj: Emocionet e natës finale ishin të papërshkrueshme dhe të paharrueshme. Çdo moment ishte unik dhe i veçantë, duke krijuar kujtime që nuk përsëriten më. Të rinjtë që performuan në skenë, dhuruan emocione të forta dhe të thella për të gjithë të pranishmit. Për mua, si organizatore dhe si dikush që ka qenë pjesë e këtij festivali për kaq shumë vite, ishte një përvojë e veçantë dhe shumë e rëndësishme. Ndjenja e përmbushjes dhe e lumturisë që vjen nga shikimi i talentit dhe pasionit të të rinjve është e paçmueshme dhe kjo është ajo që e bën RinFest kaq të veçantë dhe të dashur për mua dhe për të gjithë pjesëmarrësit.

Intervistoi:Megi Latifi