Kreu i OKB-së: Përdorimi i hapësirës kibernetike, armë në konfliktet e armatosura
2024-06-22 16:07:12

foto: VCG

foto: VCG

Sekretari i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara (OKB), Antonio Guterres, ka theksuar fuqinë transformuese të teknologjisë digjitale, derisa paralajmëroi për përdorimin në rritje të hapësirës kibernetike si një armë tjetër në konfliktet e armatosura globale në vazhdim.


“Përparimet digjitale po revolucionarizojnë ekonomitë dhe shoqëritë”,- tha Guterres në Këshillin e Sigurimit të OKB-së, gjatë një seance të nivelit të lartë mbi sigurinë kibernetike që u mbajt në kryesimin e ministrit të Jashtëm të Koresë së Jugut, Cho Tae-yul.


Guterres tha se përfitimet e hapësirës kibernetike mund t’i lënë njerëzit, institucionet dhe vende të tëra thellësisht të cenueshme.


Duke theksuar kërcënimin në rritje që vjen nga armatosja e teknologjive digjitale, Guterres tha se hapësira kibernetike i ka hapur dyert gjerësisht dhe çdokush mund të kalojë.


Ai theksoi një rritje shqetësuese të aktivitetit keqdashës kibernetik të kryer nga aktorë shtetërorë dhe joshtetërorë, si dhe nga kriminelë të drejtpërdrejtë.


“Teknologjia digjitale ofron një mundësi të jashtëzakonshme për të krijuar një të ardhme më të drejtë, të barabartë, të qëndrueshme dhe paqësore për të gjithë. Por përparimet duhet të orientohen drejt së mirës. Paqja dhe siguria në botën fizike kërkojnë qasje të reja ndaj paqes dhe sigurisë në botën digjitale”,- tha kreu i OKB-së.