Dy tigra të epokës dixhitale
2024-06-20 11:12:07


Foto nga VCG

Singapori dhe Kina do të përdorin BRI për të avancuar bashkëpunimin me cilësi të lartë dhe largpamës, veçanërisht në teknologjinë e re, transformimin e gjelbër dhe bashkëpunimin e palëve të treta

Pavarësisht se është një vend i vogël, Singapori ka investuar ndjeshëm në forcimin e marrëdhënieve me Kinën. Përveç ambasadës në Pekin, Singapori ka gjashtë konsullata të përgjithshme në Kinë dhe është thellësisht i përfshirë në reformën dhe procesin e hapjes së Kinës dhe zhvillimin e provincave dhe qyteteve në Kinë. Gjithashtu, të dy vendet kanë realizuar një sërë projektesh bashkëpunimi lokal.

Kina është një vend i madh me dinamikë rajonale. Është e rëndësishme që Singapori të marrë pjesë në zhvillimin rajonal, të ndjejë pulsin e provincave dhe qyteteve të ndryshme dhe të kuptojë prioritetet e zhvillimit të vendeve të ndryshme. Deri më sot, Singapori ka ndërmarrë katër projekte bashkëpunimi dypalësh të nivelit kombëtar me Kinën, përkatësisht Parkun Industrial Suzhou, Eko-Qytetin në Tianjin, Projektin e Demonstrimit të Lidhshmërisë Strategjike Kinë-Singapor (Chongqing) dhe Qytetin e Dijes në Guangzhou.

Në prill 2023, Singapori dhe Kina krijuan një partneritet gjithëpërfshirës, me cilësi të lartë dhe largpamës. Kina është partneri më i madh tregtar i mallrave të Singaporit, i cili  është investitori më i madh i huaj i Kinës. Kjo është një dëshmi e marrëdhënieve të ngushta ekonomike dhe tregtare midis Singaporit dhe Kinës. Deri në fund të vitit 2023, investimi kumulativ i ndërmarrjeve të Singaporit në Kinë arriti në 141.2 miliardë dollarë.

Singapori nuk ka treg të brendshëm, ndaj duhet ta trajtojë botën si treg. Ky vend përpiqet të ruajë dhe zgjerojë rrjetin e tregtisë së jashtme dhe të marrë pjesë dhe të zhvillojë mekanizmat rajonalë të tregtisë së lirë (siç është Marrëveshja Gjithëpërfshirëse dhe Progresive për Partneritetin Trans-Paqësor dhe Marrëveshja e Partneritetit të Ekonomisë Dixhitale). Rrjeti ekonomik dhe tregtar rajonal nuk ndihmon vetëm në tërheqjen e më shumë kompanive shumëkombëshe për të investuar në Singapor, por gjithashtu sjell vende të reja pune dhe mundësi zhvillimi për singaporianët. Për më tepër, është e favorshme për ndërmarrjet e Singaporit që të hyjnë më mirë në tregjet jashtë shtetit dhe të kërkojnë mundësi biznesi.

Foto nga VCG

Që nga anëtarësimi në Organizatën Botërore të Tregtisë në vitin 2001, Kina ka regjistruar rritje të shpejtë ekonomike dhe është integruar gradualisht në ekonominë botërore. Zhvillimi ekonomik i Singaporit është i pandashëm nga tregu kinez. Shumë kompani nga Singapori kanë hyrë tashmë në Kinë. Strategjia e zhvillimit të kompanive  nga Singapori në Kinë është të operojë për një afat të gjatë.

Singapori është vendi i parë i Azisë Juglindore që ka nënshkruar një marrëveshje dypalëshe të tregtisë së lirë me Kinën. Bashkëpunimi ekonomik dhe tregtar midis dy vendeve është zgjeruar nga tregtia dhe investimet tradicionale në fusha të teknologjisë së lartë si inteligjenca artificiale, të dhënat e mëdha, automjetet elektrike, bioteknologjia dhe hapësira ajrore.

Përveç kësaj, që nga fillimi i viteve 1990, Singapori dhe Kina kanë zhvilluar gjithashtu bashkëpunim të frytshëm në fushën e trajnimit të kuadrove. Rreth 55,000 zyrtarë kinezë në të gjitha nivelet dhe në industri të ndryshme kanë marrë pjesë në programe të ndryshme trajnimi në Singapor.

Singapori ishte një nga vendet e para që mbështeti dhe mori pjesë në Iniciativën “Një brez. Një rrugë” dhe është një anëtar themelues i Bankës Aziatike të Investimeve në Infrastrukturë. Nga këndvështrimi i Singaporit, Azia Juglindore duhet të përmirësojë infrastrukturën dhe infrastruktura ka nevojë për financim. Kina ka kapacitetin për të ndërtuar projekte infrastrukturore në shkallë të gjerë dhe për të ofruar mbështetje financiare, duke zhvilluar gjithashtu marrëdhënie tregtare dhe ekonomike me vendet e rajonit. BRI ka ndihmuar Kinën për të nxitur financimin e infrastrukturës dhe zhvillimin e projekteve në rajonin Azi-Paqësor dhe do të shërbejë si një platformë e rëndësishme për Kinën për t'u integruar në rrjetet rajonale të bashkëpunimit.

Singapori është një nga destinacionet e rëndësishme për investimet e huaja direkte të Kinës. Sipas të dhënave zyrtare kineze, investimet e akumuluara direkte të Kinës në Singapor kishin arritur në 89.6 miliardë dollarë deri në fund të vitit 2023. Falë infrastrukturës së mirëpërcaktuar dhe të përshtatshme të Singaporit, lidhjes ndër-rajonale të nivelit të lartë, qeverisjes transparente dhe statusit të tij si një vend kryesor global si  qendër financiare dhe e transferimit, Singapori është bërë selia operative rajonale dhe qendra financuese për shumë ndërmarrje kineze që hyjnë në Azinë Juglindore.

Kompanitë kineze gjithashtu kërkojnë të zgjerohen ndërkombëtarisht, duke shfrytëzuar rrjetin dhe përvojën e tregtisë globale të Singaporit.

Nën BRI, ndërmarrjet kineze dhe të Singaporit kanë bashkuar me sukses forcat për të kryer bashkëpunim tregu në vendet e palëve të treta, veçanërisht në vendet e Azisë Juglindore. Së bashku me flukset e tregtisë globale dhe ristrukturimin e zinxhirëve të furnizimit rajonal, Singapori mund të ndihmojë Kinën të forcojë lidhjet e saj me ekonomitë rajonale.

Shkëmbimet mes njerëzve janë thelbësore për thellimin e marrëdhënieve midis dy vendeve dhe turizmi është një fushë kyçe. Kina është një nga burimet më të mëdha të Singaporit të turistëve të huaj pasi Singapori është një nga destinacionet më të njohura për qytetarët kinezë. Më 2 shkurt 2024, hyri në fuqi Marrëveshja ndërmjet Qeverisë së Republikës Popullore të Kinës dhe Qeverisë së Republikës së Singaporit për përjashtimin e ndërsjellë të vizave për mbajtësit e pasaportave të zakonshme. Singapori është vendi i parë i zhvilluar që ka nënshkruar një marrëveshje dypalëshe për heqjen e vizave me Kinën.

Politika reciproke e përjashtimit të vizave është e favorshme për zhvillimin e industrisë së turizmit të dy vendeve. Zbatimi i masave të ndërsjella pa viza do të ndihmojë në nxitjen e shkëmbimeve mes njerëzve, gjë që ka një rëndësi të madhe për thellimin e marrëdhënieve mes dy vendeve dhe promovimin e lidhjeve mes njerëzve.

Singapori është një ekonomi ishullore shumë e hapur që është e ndjeshme ndaj ndryshimeve në faktorët e jashtëm. Mes ndryshimeve në situatën gjeopolitike globale dhe intensifikimit të konkurrencës së fuqive të mëdha, Singapori nuk mbështetet në asnjë fuqi të madhe dhe nuk do të zgjedhë palët midis Kinës dhe Shteteve të Bashkuara. Në përpjekje për të krijuar një mjedis të jashtëm të favorshëm për zhvillimin e tij, Singapori është përpjekur gjithmonë të ruajë dhe forcojë marrëdhëniet miqësore me vendet kryesore.

Duke parë përpara, Singapori dhe Kina do të avancojnë bashkëpunimin me cilësi të lartë dhe largpamës, veçanërisht në fushat e ekonomisë dixhitale, transformimit të gjelbër dhe bashkëpunimit të palëve të treta.

Ekonomia dixhitale po bëhet një nga pikat kryesore të bashkëpunimit dypalësh dhe është një zonë e rëndësishme rritjeje dhe mundësi zhvillimi për Singaporin dhe Kinën. Kina ka aplikuar zyrtarisht për anëtarësim në DEPA. Pranimi i Kinës në DEPA do të krijojë mundësi të reja për të dy vendet për të forcuar bashkëpunimin në industrinë dixhitale, me kusht që standardet të përmbushen dhe të mbeten në fuqi.

Autori Yu Hong  është studiues në Institutin e Azisë Lindore të Universitetit Kombëtar të Singaporit.