Interneti me brez të gjerë satelitor i Kinës u përdor jashtë shtetit për herë të parë
2024-06-17 14:49:13

Një stacion tokësor i satelitit të internetit, Bangkok, Tajlandë(Foto:CFP)

Një kompani private tregtare hapësinore kineze, në bashkëpunim me një universitet tajlandez, ka kryer me sukses provën e parë të komunikimit me internet me brez të gjerë (LEO) nëpërmjet një sateliti kinez në orbitën e ulët të Tokës në Tajlandë, shkruan “CGTN”.

Arritja shënon aplikimin dhe eksplorimin e parë jashtë shtetit të internetit satelitor me brez të gjerë LEO të Kinës.

“GalaxySpace”, një prodhues privat satelitësh me bazë në Pekin, krijoi një stacion testimi tokësor në Universitetin e Teknologjisë Mahanakorn në Tajlandë. Ai mund të vëzhgojë vazhdimisht aftësitë e komunikimit të sinjaleve satelitore me valë milimetrike në kushtet lokale të motit.

Sateliti ofron një platformë për ndërmarrjet dhe universitetet lokale për të studiuar komunikimin satelitor LEO, i cili do të mbështesë industritë satelitore të Tajlandës në të ardhmen.

Një satelit LEO është një satelit që rrotullohet në ose nën 2000 kilometra dhe mund të përdoret për të ofruar shërbimin e internetit në zona të largëta pa pasur nevojë për kabllo nëntokësore ose kulla rrjeti.

Krahasuar me konfigurimet tradicionale satelitore, interneti satelitor LEO ka vonesë të ulët dhe kosto të reduktuara. (Fatosi)