Megapolet e integruara faza e ardhshme e reformës
2024-06-17 11:31:59

Pas urbanizimit të shpejtë rekord, Kina po kalon në fazën tjetër me zhvillimin e grupimeve të integruara dhe të koordinuara të shumë qyteteve. Rajoni i Deltës së lumit Yangtze është një rast i tillë.

Për të identifikuar mënyrat më të mira për të çuar përpara zhvillimin e integruar të rajonit të deltës së lumit Yangtze, Presidenti Xi Jinping kryesoi një simpozium në Shangai në nëntor 2023. Gjysmë dekade para kësaj, presidenti kishte mbështetur një iniciativë që bënte zhvillimin e integruar të rajonit të deltës një strategji kombëtare.

Nga pikëpamja e zhvillimit, unë besoj se Kina ka hyrë në fazën tjetër të reformës dhe hapjes, thelbësore për të nxitur modernizimin kinez.

Lumi Yangtze është rruga më e gjatë ujore e Kinës. Me një gjatësi prej shumë se 6,300 kilometrash, ai përfshin një sërë centralesh dhe megaqytetesh ekonomike,  si provincat e Jiangsu, Zhejiang dhe Anhui, dhe megapolin e Shangait.

Xinhua

Shangai më 10 janar të vitit 2023/Xinhua

Midis 2018 dhe 2022, PBB-ja e rajonit të Deltës së lumit Yangtze u rrit me një normë mesatare vjetore prej rreth 5.5 përqind, duke përbërë 24 përqind të totalit kombëtar - PBB-ja e rajonit tejkalon atë të Japonisë.

Së fundmi, Tesla inauguroi fabrikën e saj të re të baterive megapake në Shangai, e cila theksoi rritjen e investimeve të prodhuesit amerikan të makinave në Kinë në mes të konkurrencës intensive.

Midis ekosistemeve të tjera industriale, rajoni i deltës së lumit Yangtze (YRD) është një bazë e madhe e prodhimit të automobilave dhe një qendër e automjeteve me energji të re (NEV), duke përfshirë një shumëllojshmëri automjetesh elektrike. Me çipin dhe softuerin me burim nga Shanghai, bateritë nga Jiangsu, makineritë e hedhjes së nxehtësisë nga Zhejiang, një fabrikë NEV në rajonin e YRD thuhet se mund të blejë të gjitha pjesët e automjeteve brenda një udhëtimi katër orësh.

Nga mikroçipet tek aeroplanët e mëdhenj dhe kompjuteri në renë kompjuterike te inteligjenca artificiale, koordinimi midis këtyre vendndodhjeve nxit transformimin dhe përmirësimin industrial në rajon. Për shkak të statusit të tij si një nga rajonet më të gjalla ekonomikisht në Kinë, grupi i qytetit YRD ka tërhequr ndërmarrje të mëdha shtetërore dhe private dhe një numër të madh kompanish të Fortune 500 për ngritjen e selive në Kinë.

Si një qendër gjithnjë e më e larmishme industriale, financiare, e shitjes me pakicë dhe e korporatave, Shangai mund të drejtojë grupimet rajonale duke përfituar nga forcat e tyre plotësuese. Por Shangai nuk është vetëm. Ai po zhvillohet së bashku me motorët e tjerë të rritjes rajonale të Kinës.

Shangai në vitin 1980/CFP

Shangai në vitin 1980/CFP

Konsideroni këto fakte të rëndësishme të zhvillimit. Në vitin 1950, vetëm 13 për qind e popullit kinez jetonte në qytete. Në vitin 1980, vetëm pasi Kina filloi reformën dhe hapjen, shifra ishte rritur në 19 për qind. Që atëherë, ajo është rritur në një 66 për qind, me nisjen fillestare të urbanizimit në zonat e veçanta ekonomike të qyteteve kryesisht bregdetare të nivelit të parë dhe të dytë. Tani, urbanizimi po intensifikohet edhe në qytetet e nivelit të tretë dhe të katërt.

Për më tepër, momenti i zhvillimit po zhvendoset nga urbanizimi drejt integrimit të grupimeve kryesore rajonale të qyteteve. Kina ka disa "megapole" të mëdha. Përveç rajonit të deltës së lumit Yangtze, megapolet dhe qendrat ekonomike përfshijnë Zonën e Gjirit të Madh Guangdong-Hong Kong-Makao, Jing-Jin-Ji (grupi i qytetit Pekin-Tianjin-Hebei) dhe qytetin e dyfishtë Chengdu-Chongqing. qendër.

Për më tepër, disa grupime shumë qytetesh në zhvillim kanë potencialin të zhvillohen në motorë të rinj të rritjes rajonale në një ose dy dekada.

Ndërkombëtarisht, megapolet në zhvillim të Kinës përballen gjithashtu me kërcënime konkurruese dhe mundësi bashkëpunimi nga motorët rajonalë të ekonomive të përparuara.

Si qendra kryesore financiare globale në botë, Zona Metropolitane e Nju Jorkut pret selitë e më shumë se një të tretës së kompanive të Fortune 500 në Shtetet e Bashkuara. Zona e Gjirit të San Franciskos është zemra e inovacionit global, e cila shoqërohet me universitetet e tij të orientuara drejt kërkimit në Boston dhe Ivy League, të tilla si Harvard dhe Instituti i Teknologjisë në Massachusetts, grupi i energjisë në Austin, Trekëndëshi i Kërkimeve Raleigh dhe motori Microsoft i Seattle.

shangai në vitin 1978/CFP

shangai në vitin 1987/CFP

Këto rajone dinamike të SHBA-së konkurrojnë me qytetet e Evropës Perëndimore të drejtuara nga inovacioni, si Londra, Berlini, Parisi dhe qendrat nordike.

Megjithatë, ajo që i bën qytetet kineze unike është aftësia e tyre për të kombinuar inovacionin e klasit botëror me çmime të përballueshme në një mënyrë që ekonomitë e pasura nuk mund ta bëjnë. Me kalimin e kohës, disa grupime të mëdha me shumë qytete në Indi, Brazil, Meksikë dhe Indonezi kanë potencialin për të ndjekur gjurmët.

Por sa herë që shfaqen sfidues të rinj, ata përballen me drejtues, disa prej të cilëve kërkojnë të ruajnë monopolin e tyre. Nga Nju Jorku në Los Anxhelos, metropolet perëndimore largpamës dhe kryetarët e tyre e kuptojnë se bizneset konkurrojnë, ndërsa qytetet dhe vendet bashkëpunojnë, ndërsa qytetet dhe vendet bashkëpunojnë. Në të kundërt, qeveritë që i japin përparësi gjeopolitikës fitim-humbje nuk mund të përfitojnë nga bashkëpunimi fitues-fitues.

Kjo ka pak të bëjë me "konkurrencën" që ata pretendojnë të reklamojnë. Në vend të kësaj, përpjekje të tilla të kujtojnë proteksionizmin kolonial dhe preferencat perandorake që dikur legjitimonin monopolet në emër të supremacisë perëndimore.

shangai në vitin 1950/CFP

shangai në vitin 1950/CFP

Sot, termat ndryshojnë, por qëllimet jo. Është një dredhi gjeopolitike për të shmangur konkurrencën reale me Jugun Global. Sot, ajo synon Kinën. Nesër do të synojë Indinë, Brazilin, Meksikën dhe Indonezinë. Mega proteksionizmi nuk duhet të ketë asnjë rol në shekullin e 21-të.

Autori është themelues i Difference Group dhe ka shërbyer në Institutin e Indisë, Kinës dhe Amerikës (SHBA), Institutin e Shangait për Studime Ndërkombëtare (Kinë) dhe Qendrën e BE-së (Singapor).

Shangai në vitin 2017/CFP