Kina kërkon bashkëpunim me përfitime të ndërsjella me Zelandën e Re dhe Australinë
2024-06-14 15:46:24

foto nga Xinhua

Kryeministri kinez Li Qiang mbërrin në Wellington të Zelandës së Re, më 13 qershor 2024, për një vizitë zyrtare në Zelandën e Re. /foto nga Xinhua

Në prill 2024, turistët kinezë përbënin 10 për qind të 225 000 vizitorëve të huaj në Zelandën e Re, duke u renditur në vendin e dytë pas turistëve australianë, sipas departamentit neozelandez të statistikave "Stats NZ".

Kina dhe Zelanda e Re janë të gatshme për rritjen e shkëmbimeve turistike, ndërsa evoluimi i parapëlqimeve për udhëtim dhe shtimi i bashkëpunimit tregojnë një të ardhme premtuese për sektorin e turizmit të të dy vendeve.

Gjatë një takimi të enjten me homologun e vet neozelandez Christopher Luxon, kryeministri kinez Li Qiang, që ndodhet për vizitë në Zelandën e Re, njoftoi se Kina do ta përfshijë Zelandën e Re në listën e vendeve me të cilat zbaton politikën e heqjes së njëanshme të vizave dhe shpreson që pala neozelandeze do të krijojë më shumë lehtësi për shtetasit kinezë që vizitojnë Zelandën e Re.

Li është në një vizitë zyrtare në Zelandën e Re, ndalesa e parë e turneut të tij në tre vende nga 13 deri më 20 qershor, gjatë të cilit ai do të vizitojë gjithashtu edhe Australinë e Malajzinë.

foto nga Xinhua

Një ceremoni nënshkrimi për një letër qëllimi midis gjigandit të bulmetit të Zelandës së Re "Fonterra" dhe Qendrës Ndërkombëtare të Ekspozitës të Kinës (CIEC) gjatë aktivitetit promovues për Forumin e Pestë të Asamblesë së Biznesit Zelanda e Re-Kinë dhe për Panairin e Zinxhirit të Furnizimit Ndërkombëtar në Auckland të Zelandës së Re, më 19 prill 2024. /foto nga Xinhua

Në takimin me guvernatoren e përgjithshme të Zelandës së Re Cindy Kiro, Li shprehu vlerësim për përparimin e madh në marrëdhëniet dypalëshe dhe "të parat" e shumta të arritura në bashkëpunimin ndërmjet të dy vendeve.

Kjo vizitë, me rastin e 10-vjetorit të partneritetit të gjithanshëm strategjik midis Kinës dhe Zelandës së Re, është një udhëtim miqësie dhe bashkëpunimi, shtoi Li.

Zelanda e Re ka qenë një pioniere në tregtinë ndërkombëtare me Kinën, duke qenë vendi i parë i zhvilluar që njohu statusin e ekonomisë së tregut të Kinës, filloi bisedimet e tregtisë së lirë dhe nënshkroi një marrëveshje bashkëpunimi për nismën "Një brez, një rrugë".

Si rezultat i bashkëpunimit të tyre me përfitime të përbashkëta, Kina është bërë partnerja më e madhe tregtare dhe destinacioni më i madh i eksportit për Zelandën e Re dhe blerësja më e madhe e vetme e bulmetit, mishit, drurit dhe frutave të Zelandës së Re.

Kina nënshkroi një marrëveshje të tregtisë së lirë (MTL) me Zelandën e Re në prill 2008, që hyri në fuqi në tetor të po atij viti. Kjo ishte MTL-ja e parë dypalëshe gjithëpërfshirëse e Kinës që mbulonte tregtinë e mallrave e të shërbimeve dhe investimet.

Në vitin 2021, të dyja vendet nënshkruan një protokoll mbi përmirësimin e MTL-së së tyre, pakësimin e mëtejshëm të tarifave e të pengesave jotarifore, zgjerimin e bashkëpunimit në krijimin e rregullave dhe nxitjen e tregtisë dypalëshe të shërbimeve.

Si pjesë e MTL-së Kinë-Zelandë e Re, pas heqjes së masave të posaçme mbrojtëse mbi pluhurin e qumështit qysh nga 1 janari 2024, të gjitha produktet neozelandeze të bulmetit tani mund të hyjnë në Kinë pa taksa e pa kuota.

foto nga Xinhua

Pavijoni i Australisë në Qendrën Kombëtare të Konventave të Kinës gjatë Panairit Ndërkombëtar të Kinës 2022 për Tregtinë e Shërbimeve në Pekin, Kinë, 4 shtator 2022 / foto nga Xinhua

Australia do të jetë ndalesa e dytë e udhëtimit të Li Qiang-ut. Bashkë me homologun e tij australian Anthony Albanese, kryeministri kinez do të kryesojë takimin e nëntë vjetor të udhëheqësve Kinë-Australi dhe do të ketë kontakte të gjera me personalitete nga qarqet e ndryshme të Australisë, për të shkëmbyer pikëpamje mbi marrëdhëniet dypalëshe dhe çështjet ndërkombëtare e rajonale me interes të përbashkët.

Bashkëpunimi ekonomik dhe tregtar është forca lëvizëse më aktive në marrëdhëniet kino-australiane. Kina ka qenë partnerja më e madhe tregtare, tregu më i madh i eksportit dhe burimi më i madh i importit për Australinë për 15 vjet me radhë që nga viti 2009.

Më 2023, në krahasim me vitin 2022, tregtia dypalëshe e mallrave u rrit me 4.1 për qind, investimet australiane në Kinë u shtuan 11.7 për qind dhe numri i ndërmarrjeve me investime australiane në Kinë u ngrit me 40.2 për qind.

Shumë mosmarrëveshje tregtare ndërmjet të dy vendeve janë zgjidhur nëpërmjet konsultimeve dhe negociatave. Në prill 2024, Australia ndërpreu masat e saj të antidumpingut kundër kullave të turbinave të erës nga Kina, pasi Organizata Botërore e Tregtisë vendosi se taksat doganore të Australisë ndaj produkteve kineze të çelikut kishin mangësi.

Kina ka hequr gjithashtu masat e antidumpingut mbi elbin dhe verën australiane, si edhe ndalimet ndaj disa eksportuesve australianë të mishit të viçit dhe qengjit. (Wang Lei/ Artan)