Kina: Arbitrazhi mbi Detin e Kinës Jugore shtrembëron Konventën e OKB-së për të Drejtën e Detit
2024-06-07 16:15:31

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Ministria e Jashtme kineze tha të enjten se arbitrazhi i Detit të Kinës Jugore keqinterpretoi dhe shtrembëroi Konventën e Kombeve të Bashkuara për të Drejtën e Detit (UNCLOS).

Ma Xinmin, sekretar i përgjithshëm i Departamentit të Traktatit dhe Ligjit në MPJ, i bëri komentet gjatë Simpoziumit Ndërkombëtar mbi "Rishikimi i Çmimeve të Arbitrazhit të Detit të Kinës Jugore" mbajtur në Qingdao të Kinës lindore.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Ai vuri në dukje se arkipelagët periferike të shteteve kontinentale, përbëjnë një kategori të veçantë të territorit kombëtar, të njohur nga e drejta ndërkombëtare.

Statusi ligjor i arkipelagut si njësi dhe të drejtat e tyre detare, janë parime të mirënjohura të së drejtës ndërkombëtare zakonore, që i paraprijnë UNCLOS-it, tha ai.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

"Regjimi që rregullon këto të drejta vazhdon të rregullohet nga ligji ndërkombëtar paralelisht me konventën. Pas miratimit të konventës, këto çështje mbetën jashtë fushëveprimit të saj. Pa dyshim, kjo nuk bie ndesh me konventën" u shpreh Ma.