Shkencëtarët kinezë projektojnë lëkurën e parë elektronike 3D të frymëzuar nga bio
2024-06-07 16:26:38

Foto Universiteti Hsinghua

Një ekip shkencëtarësh kinezë ka krijuar lëkurën e parë elektronike në botë të frymëzuar nga bio, me një strukturë 3D, që imiton tre sinjalet mekanike që gjenden në lëkurën e njeriut. 

Ky e-skin është i aftë të arrijë dekodimin dhe perceptimin e njëkohshëm të tre sinjaleve mekanike – presionit, fërkimit dhe tendosjes – në nivel fizik, sipas studimit të botuar së fundmi në revistën Science. 

Ajo shfaq një rezolucion të jashtëzakonshëm të perceptimit të pozicionit të presionit prej rreth 0.1 milimetra, duke rivalizuar ndjeshmërinë e lëkurës së vërtetë njerëzore, sipas studimit. 

Lëkura elektronike ka potencialin për t'u integruar në majë të gishtave të robotëve mjekësorë, për diagnostikime dhe ndërhyrje të sakta në fazat e hershme. Ajo mund të përdoret gjithashtu si një fasho për të ofruar monitorim në kohë reale të metrikës jetike të shëndetit, duke përfshirë ngopjen e gjakut me oksigjen dhe rrahjet e zemrës, sipas Zhang.