Kina miraton provat e para publike të makinave vetë-drejtuese
2024-06-05 19:25:03

CFP

CFP

Kina i dha miratimin grupit të parë prej nëntë prodhuesish automjetesh, për të kryer testime në rrugët publike, me makinat me teknologji të avancuara të drejtimit autonom (AD), si pjesë e një plani për të përshpejtuar adoptimin e makinave vetë-drejtuese, tha të martën Ministria e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit (MIIT),  

Projekti pilot për funksionimin në rrugë të automjeteve inteligjente (ICV) do të nisë në shtatë qytete, duke përfshirë Pekinin, Shangain dhe Guangzhou.

Këto automjete inteligjente do të përfshijnë një sërë kategorish, nga makinat e pasagjerëve tek autobusët dhe kamionët. Gjatë gjithë fazës pilot, projekti do të përfshijë testime rigoroze dhe vlerësime të sigurisë. Të dhënat do të përdoren për të vlerësuar performancën e ICV-ve dhe mënyrën më të mirë për t'i integruar me sistemet aktuale të trafikut, për të përmirësuar sigurinë rrugore në tërësi.

Testet do të kryhen nga prodhuesit e automjeteve duke përfshirë BYD dhe Nio, si dhe prodhuesit kryesorë shtetërorë si Changan Automobile, GAC dhe SAIC, sipas ministrisë. 

Operatorët e flotës, të tilla si kompanitë e udhëtimit, do të përfshihen gjithashtu në teste.

Kina ka arritur përparime të konsiderueshme në ICV-të, me mbi 29,000 km rrugë të dedikuara dhe më shumë se 6,800 licenca testimi të lëshuara deri në prill. Këto përpjekje kanë rezultuar në një largësi të akumuluar testuese prej 88 milionë kilometrash.