Venecia ndalon grupet e mëdha turistike dhe altoparlantët
2024-06-03 11:47:25

Venecia (Foto RTSH)

Rregulla të reja që ndalojnë altoparlantët dhe kufizojnë madhësinë e grupeve turistike në 25 persona kanë hyrë në fuqi në Venecia, njofton RTSH.

Masat janë futur për të kufizuar ndikimin e mbiturizmit në qytetin italian, thonë zyrtarët.

Kanalet e lagjes historike të Venecias e bëjnë qytetin një nga vendet më të vizituara në Evropë.  Venecia prezantoi një tarifë hyrjeje ditore prej 5 € në fillim të këtij viti.

Mbi-turizmi konsiderohet gjerësisht si një nga çështjet më urgjente për Venecian, e cila ka një popullsi prej rreth 250.000 banorësh dhe ka më shumë se 13 milionë. Venecia ka parë një eksod të banorëve vendas nga frika se turistët mund të pushtojnë qytetin historik të ishullit.

Ocio, një shoqatë qytetare që ndjek banesat në qytet, tha në një përditësim të fundit se lagjja historike kishte rreth 49.000 shtretër për turistët për t'u marrë me qira, më shumë se numri i disponueshëm për banorët.

Ndryshimet në rregullat e turizmit vijnë pasi ekspertët nga Unesco paralajmëruan vitin e kaluar që Venecia mund të shtohet në listën e vendeve të trashëgimisë botërore në rrezik, pasi ndikimi i ndryshimeve klimatike dhe turizmit masiv kërcënojnë të shkaktojnë ndryshime të pakthyeshme në të.(Fatosi)