Sonda kineze Chang'e-6 zbarkon në anën e largët të hënës për të mbledhur mostra
2024-06-03 14:25:22

Sonda kineze Chang'e-6 u ul në anën e largët të Hënës, të dielën në orën 6:23 të mëngjesit me orën e Pekinit, duke synuar të mbledhë mostra nga pellgu i Polit të Jugut-Aitken (SPA) brenda dy ditësh, të cilat do të kthehen më pas në Tokë, sipas Administratës Kombëtare të Hapësirës së Kinës (CNSA).

Misioni Chang'e-6 ka bërë përparime teknologjike, duke përfshirë projektimin dhe teknologjinë e kontrollit të orbitës retrogradë hënore. Ai do të vazhdojë të kryejë detyra kyçe të tilla si kampionimi inteligjent i shpejtë nga ana e largët hënore dhe ngritja nga sipërfaqja hënore, tha CNSA.

Sonda e Chang'e-6, e cila është emëruar sipas perëndeshës kineze të hënës, përbëhet nga një satelit, një kthyes, një zbarkues dhe një ngritës. Që nga nisja e tij më 3 maj, ai ka kaluar nëpër faza të ndryshme si transferimi Tokë-Hënë, frenimi afër hënës, orbitimi në Hënë dhe zbritja në ulje. Kombinimi zbarkues-ngritës u nda nga kombinimi satelit-kthyes më 30 maj.