I sanksionuar nga SHBA, ish-komandanti i Gardës Revolucionare kandidon për President në Iran
2024-06-03 11:49:38

Vahid Haganian (Foto Panorama.al)

Një ish-komandant i Gardës Revolucionare të Iranit, Vahid Haganian, emri i të cilit përfshihet në sanksionet amerikane, ka paraqitur kandidaturën e tij për zgjedhjet presidenciale që do të mbahen në fund të qershorit, njoftuan mediat shtetërore, shkruan panorama.al.

Ashtu si kandidatët e tjerë të mundshëm, Vahid Haganian do të presë që kandidatura e tij të miratohet nga Këshilli i Gardës, një organ prej 12 juridiksionesh, i kontrolluar nga konservatorët që shqyrton të gjitha nominimet për poste publike. Pak informacion është bërë publik për karrierën e Haganianit në radhët e Gardës, ushtrisë ideologjike të Republikës Islamike.

Ashtu si presidenti Ebrahim Raisi, i cili vdiq kur helikopteri i tij u rrëzua më 19 maj, Haganian ka qenë subjekt i sanksioneve të SHBA që nga viti 2019, sepse ai është në rrethin e ngushtë të liderit suprem  Ayatollah Ali Khamenei, të cilin SHBA e akuzon për represion.

Haganian deklaroi se është “absolutisht i vetëdijshëm për problemet e vendit”.

Ai theksoi se ka zhvilluar lidhje të ngushta me zyrtarë kryesorë të institucioneve shtetërore “gjatë 45 viteve që shërbeu në administratën presidenciale dhe zyrën e liderit suprem”.

Zgjedhjet presidenciale të 28 qershorit u shpallën pas vdekjes së Raisit. Procesi i regjistrimit të kandidatëve ka nisur të enjten dhe përfundon të hënën.

Kandidatët e tjerë që kanë shpallur kandidaturat e tyre përfshijnë kryebashkiakun e Teheranit Alireza Zakani dhe ish-deputeten Zohreh Eliyakhian, gruaja e parë që hyn në garën e pasardhësve.

Ish-kryetari i moderuar i parlamentit Ali Larijani, ish-guvernatori reformator i bankës qendrore Abdulnasser Hemati dhe ish-negociatori ultrakonservator bërthamor Saeed Jalili kanë nënshkruar gjithashtu. Këshilli Kujdestar do të shpallë listën përfundimtare të kandidatëve më 11 qershor.(Fatosi)