Universiteti kinez zhvillon robotin udhërrëfyes për personat me dëmtim në shikim
2024-06-02 12:26:59

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Një ekip kërkimor nga Universiteti Jiao Tong i Shangait ka zhvilluar një robot udhëzues me gjashtë këmbë për njerëzit me shikim të dëmtuar, i cili pritet të adresojë mungesën e qenve të vërtetë udhërrëfyes në vend, shkruan “Xinhua”.

“Ne besojmë se roboti ynë do të ndihmojë njerëzit me shikim të dëmtuar”,- tha profesori Gao Feng nga Shkolla e Inxhinierisë Mekanike, në një njoftim për shtyp në faqen zyrtare të universitetit.

Sipas Shoqatës Kineze të Personave me Aftësi të Kufizuara në Pamje, ka rreth 17.31 milionë njerëz me shikim të dëmtuar në Kinë. Megjithatë, për shkak të kostove të larta të mbarështimit dhe periudhave të gjata të trajnimit, raportohet se ka vetëm mbi 400 qen udhërrëfyes në shërbim në mbarë vendin, që do të thotë se vetëm një qen udhërrëfyes është i disponueshëm për çdo 40.000 individë me shikim të dëmtuar në Kinë.

Si një rezervë e fortë për qentë e vërtetë udhërrëfyes, roboti udhërrëfyes mund të njohë me saktësi të folurin e njerëzve të verbër dhe të përgjigjet në më pak se një sekondë, duke ecur me një shpejtësi maksimale prej tre metrash në sekondë, duke ruajtur një gjendje të qëndrueshme ecjeje me pak zhurmë, sipas për njoftimin për shtyp.

Foto nga paper.cn

Foto nga paper.cn

Roboti ka aftësi të perceptimit vizual të mjedisit, duke e lejuar atë të ecë në mënyrë autonome në destinacionin e tij, të shmangë në mënyrë dinamike pengesat dhe të njohë semaforët.

Për më tepër, me mbështetjen e internetit, ai gjithashtu mund të shërbejë si një shoqërues në shtëpi dhe një përgjigje emergjente për njerëzit e verbër.

Ky robot përdor gjithashtu algoritme të avancuara të mësimit të makinerive, duke i mundësuar atij të shmangë automatikisht pengesat statike dhe dinamike me një shkallë të lartë stabiliteti dhe sigurie.

Përveç kësaj, ai është i pajisur me sensorë të shumtë për të përmirësuar saktësinë e perceptimit në mjedise komplekse. Kjo do të thotë se mund të ecë pa probleme në lloje të ndryshme terreni dhe të drejtojë të verbrit brenda dhe jashtë pa pasur nevojë për internet, duke e bërë më të lehtë për t'u përdorur, më të qëndrueshëm dhe më të besueshëm për individët e verbër.

Foto nga youth.cn

Foto nga youth.cn

Roboti udhëzues aktualisht po i nënshtrohet testimit në terren. Gjatë gjithë procesit të kërkimit dhe zhvillimit, individët me shikim të dëmtuar janë përfshirë në demonstrime dhe teste jashtë linje, tha Gao.

“Tashmë kemi marrë porosi për 20 njësi dhe besojmë se së shpejti do të jetë gati për treg”,- tha ai.  (Irma)