Treni i mallrave Kinë-Evropë kryen 90,000 udhëtime
2024-05-29 10:36:19

Shërbimi i profilit të lartë të trenave të mallrave midis Kinës dhe Evropës, i mbështetur nga Iniciativa “Një Brez një Rrugë”, ka shënuar  së fundmi një tjetër arritje të rëndësishm,e duke përfunduar udhëtimin e tij të 90,000 që nga e shtuna, duke nënvizuar rolin e tij vendimtar në stabilizimin e zinxhirëve të furnizimit global dhe nxitjen e zhvillimit ekonomik përgjatë itinerarit.

CFP

Xinhua

Të shtunën në mëngjes, një tren mallrash i ngarkuar me 55 kontejnerë që transportonte një gamë të larmishme mallrash, duke përfshirë monitorë LCD, pjesë makinash, veshje dhe sende të domosdoshme ditore, u nis nga Xi'an në provincën Shaanxi të Kinës Veriperëndimore, duke shënuar shërbimin e 90,000-të, sipas Grupit të Hekurudhave Shtetërore të Kinës, operatori i shërbimit.

Treni do të udhëtojë drejt perëndimit, duke dalë nga Kina përmes portit kufitar Horgos në rajonin autonom të Xinjiang Uygur, duke kaluar përmes Kazakistanit dhe Rusisë përpara se të arrijë Malaszewicze në Poloni në rreth 15 ditë.

Duke filluar në vitin 2011, shërbimi i trenave të mallrave Kinë-Evropë ka transportuar mbi 8.7 milionë kontejnerë me mallra me vlerë më shumë se 380 miliardë dollarë midis Kinës dhe Evropës, sipas kompanisë.  Rritja e dukshme e numrit të shërbimeve pasqyron kërkesën e fortë të tregut.

Kjo mënyrë transporti është me kosto më efektive se udhëtimi ajror dhe më e besueshme se transporti detar, duke shërbyer si një opsion strategjik dhe alternativ për transportin ndërkombëtar të mallrave.

Numri vjetor i shërbimeve është rritur nga disa dhjetëra në fillim në mbi 17,000 vitin e kaluar. Rritja është bërë më e dukshme që nga viti 2016.

Midis viteve 2016 dhe 2023, numri vjetor i trenave të mallrave Kinë-Evropë u rrit nga 1,702 në mbi 17,000, që përfaqëson një rritje gati dhjetëfish me një normë mesatare vjetore rritjeje prej 39.5 përqind. Përparimi nga shërbimi i parë në shërbimin e 10,000 zgjati 90 muaj, ndërsa kapërcimi nga shërbimi i 80,000 në shërbimin 90,000 kërkoi vetëm 7 muaj.

Që nga maji 2020, numri mujor i shërbimeve të trenave të mallrave Kinë-Evropë ka tejkaluar vazhdimisht 1000. Në vitin 2016, vlera vjetore e mallrave të transportuara nga shërbimi ishte 8 miliardë dollarë, e cila u rrit në 56.7 miliardë dollarë vitin e kaluar.

CFP

CFP

Ky zhvillim i shpejtë nënkupton pranimin dhe njohjen në rritje të shërbimit nga klientët në Kinë dhe jashtë saj.

Shaanxi Konka Smart Home Appliance, një kompani me bazë në Xi'an, që kryesisht prodhon pajisje shtëpiake, si enëlarëse që janë një nga produktet e saj kryesore të shitura jashtë shtetit.

Chen Zhao, menaxheri i përgjithshëm i kompanisë, tha se rreth 80 për qind e enëlarëseve së tyre eksportohen në vendet evropiane si Gjermania, Franca, Italia dhe Spanja. Fillimisht, enëlarëset u dërguan në destinacionet evropiane nëpërmjet rrugëve detare nga qytetet bregdetare si Qingdao në provincën Shandong, duke zgjatur rreth 45 ditë.

Megjithatë, përdorimi i shërbimit të trenit të mallrave Kinë-Evropë ka reduktuar ndjeshëm kohën e transportit në rreth dy deri në tre javë, tha ai.

Chen gjithashtu vuri në dukje se vendndodhja strategjike e Xi'an-it si një qendër për shërbimin e trenave të mallrave Kinë-Evropë luajti një rol vendimtar në vendimin e tyre për të krijuar një fabrikë të re në qytet. Ai theksoi se të gjitha enëlarëset e prodhuara në Xi'an tani transportohen në Evropë përmes hekurudhës.

Për shkak të ndërprerjeve në transportin detar të shkaktuar nga kriza e Detit të Kuq, transporti nga Kina në Evropë është vonuar, duke e zgjatur kohën e transportit deri në 60 ditë, tha ai.

"Përparësia e shërbimit të trenave të mallrave Kinë-Evropë është tani më e dukshme," tha ai.

Smartlog, një kompani ndërkombëtare e transportit dhe logjistikës me prani në të gjithë Euroazinë, krijoi një zyrë në Xi'an në 2022.

"Falë Iniciativës Një Brez një Rrugë, ndërmarrjet jashtë shtetit si ne mund të përjetojnë një zhvillim të shpejtë në Kinë," tha Nursulu Zolbaskanova, kreu i zyrës së kompanisë në Xi'an.

Gjatë dy viteve të fundit, përdorimi mujor i shërbimit të trenave të mallrave Kinë-Evropë nga zyra është rritur nga dy në 70, duke reflektuar rëndësinë në rritje të kësaj mënyre transporti.

Shao Boer, menaxher i përgjithshëm i Transportit Multimodal Ndërkombëtar të Portit të Brendshëm Xi'an, një kompani logjistike me bazë në Xi'an, tha se shumica e biznesit logjistik të kompanisë varet nga shërbimi i trenave të mallrave Kinë-Evropë.

CFP

CFP

"Treni i mallrave Kinë-Evropë është një shërbim treni mallrash me shpejtësi të lartë, i cili është më i besueshëm, efikas dhe i parashikueshëm," tha ai.

Deri tani, rrjeti i trenit të mallrave Kinë-Evropë ka arritur në 223 qytete në 25 vende evropiane, duke lidhur më shumë se 100 qytete në Azi.

Autor i artikullit  Luo Wangshu në Xi'an