Ekuipazhi i "Shenzhou-18" kryen eksperimente shkencore në hapësirë
2024-05-27 10:49:00

Ekuipazhi i "Shenzhou-18" ka kryer një sërë eksperimentesh shkencore gjatë muajit të kaluar që kur hyri në Stacionin Hapësinor të Kinës më 26 prill. 

Tre astronautët kinezë, Ye Guangfu, Li Cong dhe Li Guangsu, u dërguan në stacionin hapësinor orbital për një mision gjashtëmujor më 25 prill. 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Katër peshq zebër dhe bimë Ceratophyllum demersum u dërguan në orbitë nëpërmjet anijes kozmike "Shenzhou-18" për një eksperiment biologjik dhe ekologjik. 

Deri më tani, astronautët kanë kryer me sukses marrjen e dy mostrave të ujit dhe zëvendësimin e enës së ushqimit të peshqve. Ata zbuluan disa sjellje jonormale të orientimit të peshqve zebër në mikrogravitet, të tilla si bërja e lëvizjeve rrotulluese, ecja në rrathë dhe madje edhe notimi me kokë poshtë. 

Mostrat e ujit, vezët e peshkut dhe videot që regjistrojnë sjelljet e lëvizjes hapësinore të peshqve zebër do të dërgohen përsëri në Tokë, me qëllim që shkencëtarët të studiojnë ndikimin e mjedisit hapësinor në rritjen e sjelljet e vertebrorëve, të cilat do të shërbejnë si pikë referimi për studimet mbi qarkullimin e materialit të ekosistemeve autonome në hapësirë. 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Kabina eksperimentale me djegie është një nga tetë kabinat eksperimentale të mbartura nga "Mengtian", një modul laboratorik i stacionit hapësinor të Kinës. Ajo mund t'i ndihmojë shkencëtarët të kryejnë kërkime të thelluara mbi problemet shkencore bazë të djegies, shtytjes në hapësirë, mbrojtjes nga zjarri të anijeve kozmike, kontrollit të ndotjes nga djegia dhe teknologjive të tjera bazë e të zbatuara. 

Gjatë muajit të kaluar, anëtarët e ekuipazhit kanë përfunduar instalimin e kabllit të konvertimit të valvulës solenoide të djegies, e cila mund të kontrollojë nga larg çelësin e valvulës solenoide, për të kontrolluar me saktësi rrjedhën e karburantit gjatë eksperimentit. 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Ekuipazhi i "Shenzhou-18" kreu gjithashtu zëvendësimin e ndezësit, pastrimin, shkarkimin e gazit të mbetur dhe operacione të tjera në kabinën eksperimentale të djegies. 

Tre astronautët gjithashtu përfunduan misionin për të zëvendësuar mostrat e kabinës së materialeve pa kontejnerë. Më parë, një numër projektesh kërkimore kyçe u kryen në kabinën pa kontejnerë e shumë grupe mostrash eksperimentale u sollën në Tokë për teste e kërkime të mëtejshme. Ekuipazhi gjithashtu montoi dhe testoi ekspozimin e materialeve të pajisjeve eksperimentale jashtë stacionit. 

Astronautët në hapësirë përballen me një sërë sfidash fiziologjike të shkaktuara nga mjedisi i mikrogravitetit, duke përfshirë ndryshimet në sistemin kardiovaskular, atrofinë e muskujve dhe humbjen e densitetit të kockave.

 Ata kanë kryer ushtrime të rregullta për mbrojtjen ndaj mungesës së peshës, si stërvitje në pistë vrapimi elektrike dhe stërvitje rezistence, për të ruajtur gjendjen e mirë fizike për misionin gjashtëmujor.