A do të shkaktojë aksidenti tragjik ajror një krizë në Iran?
2024-05-23 11:26:30

foto nga

foto nga “China Daily”

Aksidenti tragjik ka ndikim të thellë në Iran

Bota u trondit pasi u konfirmuaa të hënën se presidenti iranian Ebrahim Raisi dhe ministri i jashtëm Hossein Amir-Abdollahian kanë vdekur në një aksident ajror. Përplasja nuk është domosdoshmërisht e lidhur me konfliktin Izrael-Palestinë. Deri më tani, Irani ia ka atribuar atë kushteve të pafavorshme të motit dhe defektit mekanik. Vdekja e papritur e presidentit dhe ministrit të jashtëm janë ngjarje të rëndësishme dhe të papritura për Iranin. Pas zisë kombëtare, ndalimit aktiviteteve formale, përfshirë angazhimet diplomatike, Irani pritet zgjedhë  një kandidat të  ri për president.

Zëvendëspresidenti Mohammad Mokhbar mund të zëvendësojë Raisi-n përkohësisht, por Raisi është konsideruar si pasardhës i Udhëheqësit Suprem. Prandaj, Irani duhet të shqyrtojë me kujdes se kush do ta zërë vendin e Raisit në planin afatgjatë. Vendit do t'i duhet së shpejti të vendosë se kush do të kandidojë për presidencën e ardhshme ose Këshilli i Shqyrtimit të Përshtatshmërisë do të zgjedhë si kandidat. Menjëherë pas vdekjes së Raisit dhe Abdollahian-it, nuk ka gjasa që Irani të fokusohet në diplomacinë rajonale. Bisedimet e fundit të de-përshkallëzimit me Shtetet e Bashkuara mund të shtyhen. Ky zhvillim mund të çojë në një reduktim të përfshirjes së Iranit në çështjet e Lindjes së Mesme.

Irani ka qenë një mbështetës kryesor i Boshtit të Rezistencës, duke mbështetur grupe të tilla si Hamas në Palestinë, Hezbollah në Liban, Forcat e Mobilizimit Popullor në Irak dhe lëvizjen Houthi në Jemen.

Duke pasur parasysh situatën aktuale, Irani mund të mos jetë në gjendje të koordinojë në mënyrë efektive veprimet kolektive të boshtit të rezistencës. Implikimet ushtarake të kësaj situate do të kërkojnë vëzhgim të vazhdueshëm.

Autor i artikullit  Ma Xiaolin, dekan dhe profesor në Institutin për Studime mbi Mesdheun në Universitetin e Studimeve Ndërkombëtare Zhejiang.

foto nga CFP

Furnerali kombëtar për presidentin e Iranit Ebrahim Raisi  / foto nga CFP

Mundësia e 'atentatit' është e vogël

Presidenti iranian Ebrahim Raisi dhe ministri i jashtëm Hossein Amir-Abdollahian u konfirmuan të vdekur të hënën, një ditë pasi helikopteri që i transportonte u zhduk në mes të motit të keq në provincën e Azerbajxhanit Lindor. Megjithëse teoritë e konspiracionit po qarkullojnë duke pretenduar se mund të ketë qenë një atentat, provat e disponueshme sugjerojnë se ky ishte një aksident; nga këndvështrimi i brendshëm dhe ndërkombëtar, nuk ka motiv të mjaftueshëm për të vrarë Raisin.

Raportet e mediave iraniane thanë se helikopteri që mbante Raisin, Abdollahianin dhe zyrtarë të tjerë ishte një Bell 212 i blerë nga Kanadaja gjatë mandatit të ish-presidentit Mohammad Khatami (1997-2005). Edhe nëse helikopteri është prodhuar rishtazi në momentin e blerjes, ai nuk është më modern dhe mirëmbajtja e tij nuk është e lehtë për Iranin, duke pasur parasysh sanksionet.

Edhe qeveria iraniane nuk e lidh rrëzimin me forcat armiqësore brenda apo jashtë vendit. Prandaj, vdekja fatkeqe dhe e parakohshme e Raisit nuk do të ketë një ndikim të madh në situatën në Lindjen e Mesme. Kjo është vetëm një çështje e brendshme politike në Iran, sepse lideri suprem ka një rol mbizotërues në formulimin e politikave dhe duke pasur parasysh politikën aktuale të brendshme të Iranit, presidenti i ardhshëm do të vijë gjithashtu nga pala konservatore.

Kështu që qeveria e Iranit do të ruajë politikën e saj kombëtare në të ardhmen e afërt.

Autor i artikullit  Fan Hongda, profesor në Institutin e Studimeve të Lindjes së Mesme, Universiteti i Studimeve Ndërkombëtare të Shangait.

foto nga CFP

foto nga CFP

Nuk ka arsye që Izraeli të përshkallëzojë konfrontimin

Duke pasur parasysh trazirat e vazhdueshme në Lindjen e Mesme dhe grindjet e vazhdueshme midis Izraelit dhe Iranit, është e natyrshme që teoritë e konspiracionit të lindin si pasojë e incidentit të helikopterit në të cilin presidenti iranian Ebrahim Raisi dhe ministri i jashtëm Hossein Amir-Abdollahian u deklaruan të vdekur të hënën.

Megjithatë, nuk ka gjasa që Izraeli të ketë përshkallëzuar tensionet deri në atë pikë sa të synojë kreun e shtetit të Iranit. Rezultati i hetimit do të jetë kritik në përcaktimin nëse forcat e jashtme luajtën një rol dhe se si aktorë të ndryshëm mund ta shfrytëzojnë situatën. Për Izraelin, forcat rajonale anti-iraniane dhe Shtetet e Bashkuara, vdekja e Raisit dhe dobësimi i fraksionit konservator të udhëhequr nga Khamenei do të shiheshin si të favorshme. Ata ka të ngjarë të mirëpresin vakumin e fuqisë dhe destabilizimin e mundshëm brenda Iranit. Në afat të shkurtër, ndikimi në peizazhin gjeopolitik të Lindjes së Mesme mund të jetë minimal, pasi politika e jashtme e Iranit drejtohet  kryesisht nga Udhëheqësi i tij Suprem. Faktorët kryesorë për t'u parë do të jenë rezultati i hetimit dhe reagimet e fuqive rajonale.

Në terma afatgjatë, vdekja e Raisit është një goditje e rëndësishme për Iranin. Si një nga pasardhësit më premtues të Udhëheqësit Suprem, vdekja e tij krijon një zbrazëti të dukshme në udhëheqjen e ardhshme të Iranit. Kjo do të ketë implikime thelbësore për qeverisjen e brendshme të Iranit dhe marrëdhëniet ndërkombëtare. Procesi i zgjedhjes së një pasuesi të ri do të shqyrtohet nga afër, duke ndikuar në drejtimin strategjik të Iranit për vitet në vijim. Dinamika e brendshme politike mund të ndryshojë ndërsa fraksionet ripozicionohen, duke ndikuar potencialisht në aftësinë e Iranit për të ruajtur ndikimin e tij në rajon.

Politika e jashtme e Iranit, veçanërisht mbështetja e tij për grupet përfaqësuese, mund të pësojë ndryshime të rëndësishme në varësi të prioriteteve dhe strategjive të udhëheqjes së re.

 Autore e artikullit  Tang Zhichao, studiuese e Lindjes së Mesme në Akademinë Kineze të Shkencave Sociale

Furnerali kombëtar për presidentin e Iranit Ebrahim Raisi  / foto nga CFP

Siguria mbetet detyra kryesore për Iranin

Ebrahim Raisi, i cili u betua si president i Iranit në vitin 2021, u konsiderua si pasardhësi më i mundshëm i liderit suprem Ayatollah Ali Khamenei, i cili është 84 vjeç. Irani fillimisht e identifikoi aksidentin si një "incident me ulje të fortë". Megjithatë, shkaku specifik kërkon hetime të mëtejshme. Megjithatë, tre teori nuk mund të përjashtohen.

Së pari, moti i keq është një nga shkaqet e mundshme, pasi moti ekstrem rrit mundësinë e aksidenteve.

Së dyti, dështimi mekanik nuk mund të përjashtohet. Helikopteri Bell 212 që mbante Raisi nuk ishte shumë i ri, pasi ishte blerë nga Kanadaja gjatë mandatit të ish-presidentit Mohammad Khatami (1997-2005). Për shkak të sanksioneve të vendosura nga Shtetet e Bashkuara, nuk ishte e lehtë për Iranin të mirëmbante helikopterin dhe të zëvendësonte komponentët e vjetër.

Së treti, një ofertë për vrasje ose sabotim është gjithashtu një mundësi duke marrë parasysh problemet e sigurisë së brendshme në Iran. Megjithatë, Irani duhet të kryejë një hetim të plotë për të zbuluar shkakun e saktë të rrëzimit.

Incidenti do të ketë një ndikim të rëndësishëm në punët e brendshme dhe të jashtme të Iranit, si dhe në situatën e sigurisë rajonale, veçanërisht në kontekstin aktual të destabilitetit në Lindjen e Mesme, konfliktin Palestinë-Izrael dhe konfrontimet e Iranit me Shtetet e Bashkuara dhe Izraelin.

Vdekja e papritur e Raisit, i cili ishte kreu ekzekutiv i Iranit dhe lideri numër dy pas liderit suprem, është një çështje serioze për stabilitetin politik të vendit. Presidenti i ri duhet të zgjidhet sa më shpejt të jetë e mundur.

Në mesin e disa anëtarëve të kabinetit që shërbejnë si nënkryetarë, zëvendëspresidenti i parë iranian, Mohammad Mokhber, do të mund të ishte president i përkohshëm.

Mandati i Raisit do të përfundonte në vitin 2025. Marrëveshjet e reja politike të brendshme dhe një ekuilibër i ri pushteti midis konservatorëve, të moderuarve dhe atyre të vijës së ashpër mund të shfaqen në Iran. Por Irani mund të mos shohë një përmbysje sepse Khamenei ende mund të trajtojë çështjet politike dhe fetare të vendit. Bota do të shohë se si incidenti do të ndikojë në situatën e sigurisë rajonale të Iranit. Politikat e jashtme të Iranit kanë qenë pragmatike dhe të matura. Që nga ardhja në pushtet, Raisi nga njëra anë u përpoq të shmangte konfliktet e drejtpërdrejta me SHBA-në dhe Izraelin, gjë që ishte evidente në konfliktin Izrael-Palestinë. Nga ana tjetër, Raisi përmirësoi në mënyrë aktive marrëdhëniet e Iranit me vendet fqinje, duke përfshirë bisedimet Iran-Arabinë Saudite në vitin 2023 me ndërmjetësimin e Kinës. Pavarësisht se kush apo cili fraksion politik vjen në pushtet, Irani nuk ka gjasa të ndryshojë detyrën paraprake të krijimit të një mjedisi të sigurt dhe të qëndrueshëm të sigurisë rajonale të favorshme për zhvillimin e tij ekonomik me mjete të buta dhe të vështira.

Autor i artikullit Wang Lei, asistent-studiues në Institutin e Ekonomisë dhe Politikës Botërore, Akademia Kineze e Shkencave Sociale