Kontinenti kritikon fjalimin e Lait si një rrëfim të "pavarësisë së Tajvanit"
2024-05-22 11:56:21

Foto nga VCG

Një zëdhënës i Kinës kontinentale tha të martën, se Lai Ching-te gjatë fjalimit të tij të hënën, bëri një rrëfim të "pavarësisë së Tajvanit", pasi mori rolin e udhëheqësit të ri të rajonit.

Fjalimi i Lait ishte i mbushur me armiqësi, provokime, gënjeshtra dhe mashtrime, u shpreh në një deklaratë Chen Binhua, zëdhënësi i Zyrës së Çështjeve të Këshillit Shtetëror të Tajvanit.

Qëndrimi i tij për "pavarësinë e Tajvanit" u bë akoma më radikal dhe i rrezikshëm, pasi ai trumbetoi gabime separatiste si pavarësia sovrane, mosnënshtrimi midis dy anëve të ngushticës së Tajvanit dhe vetëvendosja e banorëve të Tajvanit, tha Chen.

Ai jo vetëm që dështoi të trajtojë çështjen themelore të natyrës së marrëdhënieve ndërmjet ngushticave, por gjithashtu u përpoq të ndryshonte natyrën e marrëdhënieve, gjë që paraqet një sfidë serioze për parimin e një Kine, tha ai.

Chen i kujtoi Lait faktin se Tajvani është pjesë e patjetërsueshme e Kinës. E ardhmja e tij mund të përcaktohet vetëm nga më shumë se 1.4 miliardë kinezë, përfshirë bashkatdhetarët në Tajvan.

"Në fjalimin e tij, Lai kërkoi gjithashtu mbështetje nga forcat e jashtme, duke u përpjekur të nxisë ndërkombëtarizimin e çështjes së Tajvanit, të kërkojë pavarësinë duke u mbështetur në vendet e huaja, dhe të synojë pavarësinë duke përdorur forcën", tha Chen.

"Bashkatdhetarët në të dy anët e ngushticës janë kinezë. Ata i përkasin kombit kinez. Askush nuk dëshiron më shumë se ne, të arrijë ribashkimin kombëtar me mjete paqësore," tha Chen.

"Gjithsesi, në përgjigje të marrëveshjes së fshehtë të autoriteteve të Partisë Demokratike Progresive  me forcat e jashtme, për të provokuar dhe kërkuar pavarësinë, ne duhet t'i kundërshtojmë dhe t'i ndëshkojmë ata," shtoi ai.