Kinë: Kreditimi rritet me 10.19 trilionë juanë në periudhën janar-prill
2024-05-13 16:43:36

Foto nga CFP

Kreditë në monedhën vendëse RMB në Kinë u rritën me 10.19 trilionë juanë (1.41 trilionë dollarë) në katër muajt e parë të këtij viti, treguan të shtunën të dhënat e bankës qendrore. 

M2, një matës në shkallë të gjerë i ofertës monetare që përfshin paratë në qarkullim dhe të gjitha depozitat, u rrit 7.2 për qind në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, duke arritur në 301.19 trilionë juanë në fund të prillit. 

Bruce Pang, kryeekonomist i degës së JLL për Kinën, vuri në dukje se të dhënat financiare të prillit zbuluan përpjekjet e bankës qendrore kineze për të forcuar kërkesën e ngadaltë dhe për të zbutur presionet deflacioniste, duke siguruar një rritje të qetë të mbështetjes me kredi gjatë një muaji tradicionalisht të dobët. 

Pavarësisht lëshimit më të ngadaltë sesa pritej të bonove qeveritare në katër muajt e parë të vitit, Pang parashikon një ndryshim në muajt e ardhshëm, për shkak të rritjes së mbështetjes fiskale dhe rigjallërimit të huamarrjes së qeverisë. Rritja e mbështetjes së qeverisë pritet të ruajë nivelet e kreditimit dhe likuiditetit brenda kufijve të arsyeshëm. 

Kreditë e papaguara në RMB arritën në 291.59 trilionë juanë në fund të prillit, duke shënuar një rritje prej 6.6 për qind në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, treguan të dhënat.