Kina mbështet rishqyrtimin e shpejtë të kërkesës së Palestinës për t'u anëtarësuar në OKB
2024-05-11 17:10:10

foto nga VCG

foto nga VCG

Kina shprehu të premten mbështetjen për Këshillin e Sigurimit të OKB-së për të rishqyrtuar kërkesën e Palestinës për t'u bashkuar me organizmin botëror.

Përfaqësuesi i përhershëm i Kinës në OKB, Fu Cong, theksoi nevojën që Palestinës t'i jepet anëtarësimi i plotë në OKB në fjalimin e tij në sesionin e dhjetë të urgjencës speciale të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së. 

Fu theksoi se konflikti palestinezo-izraelit ka qenë ciklik për dekada, duke bërë që brezat e palestinezëve të "humbin shtëpinë e tyre dhe të jetojnë të zhvendosur nën okupim". Ai e përshkroi situatën si një "plagë të botës që hapet vazhdimisht dhe rrjedh gjak". Fu theksoi se "shtetësia e pavarur ka qenë një aspiratë e dashur prej kohësh nga populli palestinez" dhe anëtarësimi i plotë në OKB është një hap vendimtar në këtë proces historik.

Ai këmbënguli se "Palestina duhet të ketë të njëjtin status si Izraeli" dhe është "përgjegjësi e përbashkët e komunitetit ndërkombëtar për të mbështetur dhe avancuar procesin e shtetësisë së pavarur të Palestinës" për të siguruar "zbatimin e zgjidhjes me dy shtete dhe paqen e qëndrueshme në Lindjen e Mesme".

Duke reflektuar mbi zhvillimet e fundit, Fu Cong shprehu keqardhjen që "kërkesa e Palestinës për anëtarësim të plotë në OKB u pengua pa mëshirë me veto nga ShBA-ja në Këshillin e Sigurimit më 18 prill". Ai kritikoi palën amerikane për përdorimin e të drejtës së vetos për të penguar përpjekjet për të korrigjuar padrejtësinë historike kundër Palestinës, duke deklaruar se kjo "nuk është në proporcion me rolin e një vendi të madh përgjegjës".

Sesioni i posaçëm urgjent i Asamblesë së Përgjithshme miratoi një rezolutë me një shumicë dërrmuese, duke riafirmuar të drejtën e popullit palestinez për vetëvendosje, duke njohur kualifikimin e Palestinës për anëtarësim të plotë në OKB dhe duke rekomanduar që Këshilli i Sigurimit të rishqyrtojë aplikimin e saj. 

foto nga VCG

foto nga VCG

"Kina e mirëpret këtë rezolutë historike, e cila pasqyron vullnetin e komunitetit ndërkombëtar." - tha Fu, duke vënë në dukje se Kina bashkësponsorizoi rezolutën dhe shpresonte se "vendi përkatës nuk do të krijojë vonesa apo pengesa të mëtejshme". Rezoluta përfshin edhe dispozita për pjesëmarrjen e Palestinës në aktivitetet e OKB-së, duke dhënë të drejta dhe privilegje shtesë. Fu shpjegoi se këto janë "modalitete të veçanta të vendosura për mungesë opsionesh të tjera si një ilaç për padrejtësinë historike të duruar prej kohësh nga Palestina" dhe si një korrigjim ndaj abuzimit të Shteteve të Bashkuara me fuqinë e vetos. Ai tha se këto modalitete, të miratuara brenda kufijve të lejuar nga Karta e OKB-së, "do t'i mundësojnë komunitetit ndërkombëtar të dëgjojë në mënyrë më adekuate zërin e Palestinës" dhe të ndihmojë në lehtësimin e dialogut dhe negociatave me Izraelin mbi një bazë relativisht të barabartë.

foto nga VCG

foto nga VCG

Fu theksoi se këto marrëveshje janë të jashtëzakonshme dhe jo precedent, duke shprehur besimin se një ditë Palestina "do të bëhet anëtare e plotë e OKB-së dhe do të gëzojë të drejta të plota dhe të barabarta në OKB si vendet e tjera anëtare". Fu përfundoi duke trajtuar konfliktin e vazhdueshëm, duke identifikuar mungesën e zbatimit të zgjidhjes me dy shtete si çështje thelbësore. Ai i kërkoi Izraelit të "ndalojë ndëshkimin kolektiv të popullsisë së Gazës", të ndalojë veprimet e tij ushtarake në Rafah dhe të heqë të gjitha kufizimet për mallrat humanitare që hyjnë në Gaza.

Fu bëri thirrje për t'i dhënë fund krijimit të vendbanimeve të reja në territorin palestinez dhe një reduktim të dhunës së kolonëve në bregun perëndimor të lumit Jordan. Ai ripohoi angazhimin e Kinës për të luajtur një rol konstruktiv në arritjen e një armëpushimi të menjëhershëm, rigjallërimin e zgjidhjes me dy shtete dhe nxitjen e bashkëjetesës paqësore dhe stabilitetit të qëndrueshëm në Lindjen e Mesme. (Fang Xiaoyu/Laçi)