Xi Jinping dhe Macron në konferencën e përbashkët për shtyp
2024-05-07 03:03:28

Pasditen e së hënës, sipas kohës lokale, presidenti kinez Xi Jinping dhe homologu i tij francez Emanuel Macron u takuan me mediat, pas bisedimeve në Pallatin Elysée në Paris.

Xi Jinping u shpreh shumë i gëzuar nga ftesa e Presidentit Macron, për të zhvilluar një vizitë shtetërore në Francë, në kuadrin e 60-vjetorit të vendosjes së marrëdhënieve diplomatike mes dy vendeve.

“Kam pasur një takim frytdhënës me Presidentin Macron. Jemi të mendimit se marrëdhëniet Kinë-Francë kanë histori të çmuar, vlerë unike dhe mision të rëndësishëm. Të dyja palët duhet ta trashëgojnë këtë traditë, t’i përmbahen frymës së vendosjes së marrëdhënieve diplomatike, duke e pasuruar me përmbajtje të reja të kohës dhe duke çelur një rrugë të re për 60 vjetorin e ardhshëm të këtyre marrëdhënieve”, shtoi kreu i shtetit i Kinës.

Sipas tij, ai dhe homologu francez vendosën të bëjnë më shumë në aspektet e mëposhtme.

E para; në konsolidimin e qëndrueshmërisë strategjike të marrëdhënieve dypalëshe. “Mirëpres Presidentin Macron të vizitojë sërish Kinën. Kina dhe Franca ritheksojnë se respektojnë interesat thelbësore të njëra-tjetrës dhe do të përdorin sa më mirë kanalet e komunikimit në nivele dhe dimensione të  ndryshme, për të komunikuar dhe koordinuar pozicionet e politikave në kohën e duhur. “

E dyta; në shfrytëzimin e mundësive të mëdha të bashkëpunimit me përfitime reciproke. Të dyja palët do të promovojnë një ekuilibër në rritje në tregtinë dypalëshe, do të zgjerojnë bashkëpunimin në bujqësi, ushqim, financa dhe fusha të tjera. Do të nxisin kërkimet e përbashkëta dhe risitë në hapësirën ajrore dhe kozmike, energjinë bërthamore për qëllime civile etj... Do të forcojnë integrimin e strategjive të zhvillimit dhe do të hapin bashkëpunime në fusha të reja si energjia e gjelbër, manufaktura inteligjente, biomjekësia, inteligjenca artificiale, tregjet e palëve të treta.

Kina ka liberalizuar plotësisht aksesin e hyrjes në tregun e prodhimit. Do të përshpejtojë aksesin e hyrjes në tregun e sektorit të telekomunikacionit, mjekësisë dhe sektorëve të tjerë të shërbimeve.

Ne inkurajojmë zgjerimin e investimeve të dyanshme. Jemi të përkushtuar të ofrojmë një mjedis të mirë biznesi për ndërmarrjet e palës tjetër.

Gjatë kësaj vizite, të dy palët nënshkruan 18 marrëveshje bashkëpunimi ndër-sektoriale, që mbulojnë fushat si aviacioni, bujqësia, shkëmbimet njerëzore e kulturore, zhvillimin e gjelbër, bashkëpunimin e sipërmarrjeve të vogla dhe të mesme etj...

E treta; në përshpejtimi e shkëmbimeve njerëzore dhe kulturore. “Do ta shfrytëzojmë Vitin e Kulturës dhe Turizmit Kinë - Francë si një rast për të promovuar bashkëpunimin në arsim, sport, film, televizion, rini dhe zonat lokale. Kina mbështet Francën në organizimin e suksesshëm të Lojërave Olimpike të Parisit dhe mikpret më shumë miq francezë të vijnë në Kinë. Kina ka vendosur të zgjasë politikën pa viza për vizitat afatshkurtra në Kinë për qytetarët e 12 vendeve, përfshirë Francën, deri në fund të vitit 2025. Mbështet hapjen e fluturimeve direkte midis Shangait dhe Marsejës.

Xinhua

Xinhua

Shkolla e Anijes Fujian, në ndërtimin e së cilës francezët morën pjesë 150 vite më parë, si edhe pranimi i studentëve kinezë në Francë në fillim të shekullit të kaluar, janë dy histori të bukura në shkëmbimet arsimore midis dy vendeve. Ne mirëpresim Francën të jetë e ftuar nderi në Konferencën Vjetore të Arsimit Ndërkombëtar të Kinës të këtij viti. Do të nxisim që numri i studentëve francezë që studiojnë në Kinë të kalojë 10,000 në tre vitet e ardhshme dhe numri i të rinjve europianë që zhvillojnë shkëmbime në Kinë të dyfishohet.”

E katërta; në gjetjen e konsensusit për bashkëpunimin global. Të dyja palët do të thellojnë bashkëpunimin në fusha si ndryshimet klimatike, biodiversiteti, duke forcuar dialogun në qeverisjen globale të inteligjencës artificiale, reformimin e sistemit financiar ndërkombëtar etj...

Kina mbështet Francën në organizimin e Konferencës së Oqeanit të Kombeve të Bashkuara 2025 dhe inkurajon binjakëzimin e parqeve kombëtare dhe rezervateve natyrore të dy vendeve, theksoi Xi Jinping. “Bota sot është pa shumë ngjarje. Si një anëtare e përhershme e Këshillit të Sigurimit të OKB dhe një vend i madh i përgjegjshëm, Kina është e gatshme të punojë me Francën për t’i parë Lojërat Olimpike të Parisit, si një mundësi për të vendosur një armëpushim global dhe një fund të luftës gjatë Lojërave.”

Përsa i përket konfliktit palestinezo-izraelit, Xi Jinping vuri në dukje se tragjedia e konfliktit palestinezo-izraelit, i cili është shtyrë deri më sot, është një provë e ashpër për ndërgjegjësimin e njerëzve dhe komunitetin ndërkombëtar, ndaj duhen marrë masat e duhura.

"Ne bëjmë thirrje për realizimin e menjëhershëm të një armëpushimi gjithëpërfshirës dhe të qëndrueshëm në Gaza, mbështetje për Palestinën për t'u bërë anëtare e plotë e Kombeve të Bashkuara, mbështetje për rivendosjen e të drejtave legjitime të kombit palestinez, rifillimin e "zgjidhjes me dy shtete" dhe arritjen e një paqe të përgjithshme në Lindjen e Mesme. "

Xi Jinping theksoi se Kina ka deklaruar vazhdimisht qëndrimin e saj për krizën në Ukrainë.

"Kina nuk është as krijuese e krizës, as palë apo pjesëmarrëse. Ne nuk kemi ndenjur menjanë për të parë të gjitha këto, por kemi luajtur një rol aktiv në arritjen e paqes. Përfaqësuesi special i qeverisë kineze për çështjet euroaziatike, ka nisur raundin e tretë të ndërmjetësimit. Në të njëjtën kohë, ne kundërshtojmë përdorimin e krizës në Ukrainë për të na hedhur fajin, për të njollosur vendet e treta, madje për të nxitur një "luftë të re të ftohtë". Historia ka vërtetuar vazhdimisht se çdo konflikt mund të zgjidhet përfundimisht vetëm nëpërmjet negociatave. Ne u bëjmë thirrje të gjitha palëve të rifillojnë kontaktet dhe dialogun, të grumbullojnë gradualisht besimin e ndërsjelltë, të mbështesin thirrjen në kohë të një konference ndërkombëtare të paqes të njohur nga Rusia, pjesëmarrjen e barabartë nga të gjitha palët dhe diskutimin e drejtë të të gjitha opsioneve të paqes; një kuadër sigurie evropiane të balancuar, efektive dhe të qëndrueshme. "

Xi Jinping vuri në dukje se këtë vit shënohet 75-vjetori i themelimit të Kinës së Re.

“Pas 75 vitesh beteje të mundimshme, pamja kombëtare e Kinës dhe jeta e njerëzve ka përjetuar ndryshime tronditëse, por një gjë nuk ka ndryshuar kurrë; paqësia jonë, natyra e mirë, shpirti i gjerë e gjithëpërfshirës dhe ndjekja e drejtësisë. Këto janë të rrënjosura në qytetërimin kinez prej më shumë se 5000 vjetësh dhe rriten thellë në shpirtin e popullit kinez.

Kina është e gatshme të punojë me vendet anembanë botës, përfshirë Francën, për të zhvilluar marrëdhënie miqësore dhe bashkëpunuese, mbi bazën e respektit të ndërsjellë. Për të ecur përpara dorë për dore, për të ndarë vështirësitë dhe për të krijuar një të ardhme të përbashkët.”