Kina kundërshton vendosmërisht legjislacionin e SHBA mbi rajonin e Taivanit, TikTok
2024-04-30 10:18:00

Foto nga MPJ

Ministria e Jashtme kineze tha të hënën se Kina kundërshton legjislacionin e SHBA mbi një paketë ndihme ushtarake të huaj që përmban nene negative rreth Kinës.

Presidenti i SHBA Xho Biden nënshkroi më 24 prill një projekt-ligj që siguron ndihmë ushtarake për rajonin e Taivanit të Kinës dhe detyron TikTok të zhduket nga kompania e saj prindërore kineze ByteDance ose të përballet me një ndalim kombëtar në Shtetet e Bashkuara. 

Kina është e vendosur kundër saj dhe ka paraqitur përfaqësime të ashpra me anën e SHBA, tha Lin Jian, një zëdhënës për ministrinë e jashtme kineze, në një takim të rregullt shtypi.

Paketa shkel seriozisht sovranitetin e Kinës, tha Lin.

Legjislacioni dëmton parimet e ekonomisë së tregut dhe konkurrencës së drejtë, duke ndjekur me dëshirë kompanitë e vendeve të tjera në emër të "sigurisë kombëtare," e cila zbulon përsëri natyrën hegjemonike dhe bullizuese të SHBA, tha Lin. 

Zëdhënësi shtoi se legjislacioni sanksionon Kinën duke mos pasur parasysh punën e madhe që Kina ka bërë për të ndihmuar SHBA të trajtojë krizën e saj të fentanilit. 

Legjislacioni kërcënon gjithashtu të imponojë sanksione të njëanshme dhe jurisdiksion armësh të gjata, lidhur me shkëmbimet normale ekonomike e tregtare midis Kinës dhe Iranit në kuadrin e ligjit ndërkombëtar, i cili krijon pengesa serioze për bashkëpunimin Kinë-SHBA në fushat e rëndësishme, tha Lin.

"Ne i kërkojmë Shteteve të Bashkuara të respektojnë interesat thelbësore të Kinës dhe shqetësimet kryesore dhe të mos zbatojnë këto nene negative lidhur me Kinën," tha ai. 

"Përndryshe, Kina do të marrë masa të forta dhe të vendosura për të mbrojtur sovranitetin, interesat e sigurisë dhe zhvillimit."