“Vetoja me një votë” e ShBA-së konfirmon se ajo është pengesa më e madhe për procesin e paqes
2024-04-21 15:34:26

foto: VCG

foto: VCG

Ditët e fundit, ka pasur kritika të vazhdueshme në mediat sociale për refuzimin e Shteteve të Bashkuara me një votë të pranimit të Palestinës në OKB. Kina, Egjipti, Irlanda dhe shumë vende të tjera janë shprehur të zhgënjyera. Këshilli i Bashkëpunimit të Gjirit lëshoi një deklaratë, duke kritikuar Shtetet e Bashkuara për frenimin e përpjekjeve në arritjen e një paqeje të drejtë dhe gjithëpërfshirëse në Lindjen e Mesme.

Si një anëtare e përhershme e Këshillit të Sigurimit të OKB-së, vota e mosmiratimit të ShBA-së më 18 prill shkatërroi pamëshirshëm ëndrrat e dekadave të popullit palestinez dhe ekspozoi përsëri hipokrizinë dhe "standardet e dyfishta" të saj për çështjen palestinezo-izraelite. Kjo i lejon njerëzit të shohin qartë se politika "e njëanshme" e ShBA-së është bërë pengesa më e madhe në procesin e paqes palestinezo-izraelite.

foto: VCG

foto: VCG

Për një kohë të gjatë, krijimi i një vendi të pavarur ka qenë ëndrra e popullit palestinez. Pasi një raund i ri i konfliktit palestinezo-izraelit shpërtheu në tetor të 2023-it, Rripi i Gazës përfundoi sërish në luftë. Autoriteti Kombëtar Palestinez nuk është në gjendje të kontrollojë në mënyrë efektive situatën në Rripin e Gazës dhe mund të shpresojë vetëm të aplikojë për "anëtarësim të përbashkët" formal për të mobilizuar mbështetje të gjerë nga komuniteti ndërkombëtar dhe për të bërë presion ndaj Izraelit që të përfundojë operacionet e tij ushtarake në Rripin e Gazës sa më shpejt të jetë e mundur. Shumë vende, duke përfshirë Kinën, besojnë gjithashtu se pranimi i Palestinës nga Kombet e Bashkuara si një shtet anëtar i plotë do ta lejojë atë të gëzojë status të barabartë me Izraelin dhe të ndihmojë në krijimin e kushteve për negociatat palestinezo-izraelite. Megjithatë, vetoja ekskluzive e vendosur nga ShBA-ja ka shuar edhe një herë aspiratat e popullit palestinez dhe përpjekjet e bashkësisë ndërkombëtare.

Analistët vënë në dukje se, nga njëra anë, me qëllim të konsolidimit të hegjemonisë në Lindjen e Mesme dhe nevojave të brendshme politike, qeveritë e njëpasnjëshme amerikane e kanë konsideruar Izraelin si aleatin e tij më të rëndësishëm dhe anshmëria dhe pajtimi i tyre ndaj këtij vendi mund të përshkruhet si "pa fund." Nga ana tjetër, ShBA-ja kanë besuar gjithmonë se çdo përparim në çështjen Palestinë-Izrael duhet të jetë nën udhëheqjen e saj, nëse Palestina aplikon në mënyrë të njëanshme për "anëtarësimin në OKB-në", kjo do të dobësojë rolin udhëheqës të saj në çështjen palestineze. Për ShBA-të, nuk është e rëndësishme nëse Palestina dhe Izraeli mund të arrijnë paqen, por vetëm ruajtja e interesave të tyre egoiste.

Aktualisht, konflikti palestinezo-izraelit vazhdon dhe kriza humanitare vazhdon të intensifikohet. Si pala e tretë më e rëndësishme në çështjen palestinezo-izraelite, ShBA-të nuk i kanë ofruar ndihmë të mjaftueshme Rripit të Gazës, sikurse Izraelit me armë dhe pajisje në mënyrë të përsëritur, duke vënë veton ndaj rezolutave të Kombeve të Bashkuara, të cilat bëjnë thirrje për një armëpushim në Gaza.

foto: VCG

foto: VCG

Ajo që është edhe më shqetësuese është se efektet e përhapura të konfliktit palestinezo-izraelit vazhdojnë të shfaqen. Më 19 prill, zyrtarët amerikanë dhe izraelitë zbuluan se Izraeli ndërmori një sulm ajror "të kufizuar" si hakmarrje kundër Iranit dhe Lindja e Mesme duket se është futur në një rrugë pa krye. Çështja palestineze është në qendër të çështjes së Lindjes së Mesme. Ndaj pranimi i Palestinës dhe anëtarësimi i saj i plotë në Kombet e Bashkuara është më urgjent se kurrë.

Ironikisht, Linda Thomas-Greenfield, përfaqësuesja e ShBA-së në Kombet e Bashkuara, pohoi se anëtarësimi formal i Palestinës në Kombet e Bashkuara nuk do të ndihmonte në arritjen e një "zgjidhjeje me dy shtete" për konfliktin palestinezo-izraelit. Njerëzit duan ta pyesin përfaqësuesin zyrtar të ShBA-së, çfarë do të ndihmojë në arritjen e një "zgjidhjeje me dy shtete"? A janë armët që Shtetet e Bashkuara i dërgojnë Izraelit pa pushim? Apo një veto pas tjetrës në Kombet e Bashkuara? Këto veprime që devijojnë nga paqja konfirmojnë më tej se ShBA-të janë një "shkatërrues" dhe "përçarës" në çështjet ndërkombëtare dhe rajonale. Askush nuk ka të drejtën e vetos për çështjet që kanë të bëjnë me të ardhmen dhe fatin e popullit palestinez.