MPJ-ja shtjellon qëndrimin e saj në lidhje me gumën Renai në Detin e Kinës Jugore
2024-04-11 20:37:52

foto nga VCG

foto nga VCG

Kina është e përkushtuar për të menaxhuar situatën në gumën Renai përmes dialogut e konsultimeve dhe arsyet që shkaktojnë situatën aktuale janë të qarta, tha të enjten zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme të Kinës Mao Ning gjatë një konference të rregullt për shtypin.

Një nga arsyet është se pala filipinase shkeli premtimin e saj dhe refuzoi të tërhiqte anijen luftarake të bllokuar, tha zëdhënësja Mao.

Filipinet mohuan edhe marrëveshjen e arritur me palën kineze gjatë administratës së Dutertes, duke shkelur arbitrarisht të drejtat e Kinës dhe duke bërë provokime në det, tha ajo.

Së treti, Filipinet kanë hedhur poshtë mirëkuptimin e brendshëm të arritur midis administratës aktuale dhe palës kineze për gumën Renai dhe bënë dërgimin e materialeve të ndërtimit në anijen luftarake të bllokuar për të kryer riparime dhe përforcime në shkallë të gjerë, në përpjekje për të zënë gumën Renai përgjithmonë, shtoi ajo.

foto nga VCG

Nëse pala filipinase dëshiron vërtet të lehtësojë situatën përmes komunikimit, duhet të mbajë premtimin e saj, t'i përmbahet mirëkuptimit të përbashkët dhe të ndalojë provokimet, tha zëdhënësja. 

Mao Ning shtoi se veprime të tilla janë në kundërshtim me sovranitetin territorial të Kinës dhe Deklaratën për Sjelljen e Palëve në Detin e Kinës Jugore.

Duke vënë në dukje se neni 5 i Deklaratës për Sjelljen e Palëve në Detin e Kinës Jugore thotë se palët duhet të ngrenë ndërtesa banimi në ishujt dhe shkëmbinjtë nënujorë aktualisht të pabanuar, ajo i kërkoi palës filipinase të rivendosë menjëherë statusin origjinal të pabanuar të gumës Renai. 

foto nga VCG

foto nga VCG

Përpara se Filipinet të tërheqin anijen luftarake, Kina lejon furnizimin e sendeve të përdorimit të përditshëm për personelin që jeton në anijen luftarake, duke njoftuar paraprakisht palën kineze dhe duke lejuar kontrollin në vend, dhe pala kineze do të monitorojë të gjithë procesin.  

Megjithatë, Kina nuk do të pranojë kurrë në asnjë rast që pala filipinase të transportojë sasi të mëdha materialesh ndërtimi për të ndërtuar objekte fikse dhe një postë të përhershme, tha zëdhënësja, duke shtuar se Kina do të bllokojë me vendosmëri akte të tilla në përputhje me ligjet e rregulloret për të mbrojtur sovranitetin e Kinës dhe Deklaratën për Sjelljen e Palëve në Detin e Kinës Jugore.   (Fang Xiaoyu/Artan)