Eksplorimi i jetës së të moshuarve të Kinës
2024-04-09 11:27:21

Përpara se të vija në Kinë vjeshtën e kaluar, kisha kaluar disa vite duke studiuar gjuhën dhe kulturën kineze dhe ndjeva se kisha një pasqyrë të mirë të asaj që mund të më befasonte, pasi u transferova këtu. Megjithatë, disa gjëra gjithmonë kanë arritur t'i shmangen fushëveprimit të teksteve shkollore dhe shfaqjeve televizive. Për shembull, unë u trondita nga jeta e gjallë e të moshuarve dhe ndryshimet në kulturë midis brezit të ri dhe të vjetër në Kinë.

Nuk janë vetëm ndryshimet natyrore në rutinën e tyre të përditshme dhe stilin e jetesës, të cilat ndodhin kudo në botë. Ka diçka shumë më të spikatur: si bashkëveprojnë grupmoshat e ndryshme me hapësirat publike.

CFP

CFP

Gjatë shëtitjeve të mia rutinë nëpër lagje, shpesh hasja në skena që ndryshonin nga pritshmëritë e mia. Mund të takoj dikë që gatuan një vakt në një sobë portative me gaz të vendosur në mes të trotuarit. Ndonjëherë, mund të ndalem dhe të bashkohem me një turmë të mbledhur rreth një loje shahu ose letrash. Më pas kishte raste kur kaloja pranë individëve që bënin duke bërënjë sy gjumë pasdite në një stol, mund të shihja të moshuar duke ndjekur drama televizive me altoparlantë të zhurmshëm ose thjesht duke dëgjuar muzikë klasike në radio.

Sa herë që hyj në një park, ka gjithmonë njerëz që ushtrojnë në mënyra të ndryshme: nga ecësit e shpejtë deri te praktikuesit e tai chi dhe kërcimtarët e shpatës, dhe muzika mund të dëgjohet gjithmonë, qoftë nga dikush që luan në flaut apo edhe nga një kor! Në fundjavë, shpesh ndeshem me një kërcim në grup me mbi njëqind pjesëmarrës, të shoqëruar nga disa dhjetëra të tjerë që, si unë, ndoshta janë shumë të turpshëm për t'u bashkuar. Në mbrëmje pasi u ktheva në shtëpi, dëgjova muzikën e kërcimit që vinte  nga parku, e cila është një kujtesë e tubimeve të gjalla shoqërore që vazhdojnë deri në orët e vona të natës.

Çuditërisht, një aspekt i përbashkët i të gjitha këtyre përvojave është se ato kryhen të gjitha nga brezi i vjetër.

Të moshuarit në Kinë kanë jetë të gjallë. Edhe fqinji im i moshuar, i cili mundohet të ecë, ende arrin të zbresë pesë kate për t'u bashkuar me miqtë e tij në rrethin e karrigeve jashtë, ndërsa pinte çaj nga termosët e tyre, duke folur për mua - të huajin e çuditshëm që kalonte, duke i parë me kureshtje.

CFP

CFP

Për të moshuarit, parku nuk është vetëm një vend për të bërë një shëtitje në një ditë me diell, por është gjithashtu një vend për t'u shoqëruar, kërcyer, ushtruar, luajtur badminton, praktikuar një instrument, për të marrë një sy gjumë ose për të luajtur një lojë shahu. Të gjitha këto aktivitete, të cilat shfrytëzojnë mirë hapësirat publike, mishërojnë vërtet termin “hapësirë publike”.

Brezi i ri në Kinë, megjithatë, ka më pak gjasa të marrë pjesë në këtë formë të jetës publike në të njëjtën masë. Kjo nuk do të thotë se nuk ka të rinj në hapësirat publike, por se ata nuk i shfrytëzojnë këto hapësira në të njëjtën mënyrë.

Edhe pas gjashtë muajsh jetese në Kinë, unë jam ende i habitur se si ky fenomen i të moshuarve dhe ndërveprimet e tyre kulturore në hapësirat publike ndryshon nga vendi im i lindjes, Norvegjia.

Kultura norvegjeze është më e rezervuar dhe kjo bëhet edhe më e dukshme për brezat e vjetër. Kur bëni një shëtitje në park në Norvegji, për shembull, do të shihni më pak të moshuar të përfshirë në aktivitete sociale ose rutina ushtrimesh sesa në Kinë.

Sigurisht, të moshuarit në Norvegji shoqërohen, por jo si homologët e tyre në Kinë. Konkluzioni im kur krahasoj këto dy kultura është se pleqtë kinezë janë shumë më aktivë në shoqëri dhe ata e përqafojnë plotësisht konceptin e hapësirës publike.

CFP

CFP

Ekziston një thënie në Norvegji që thotë, "Ne jemi të gjithë fëmijë të kohës sonë", që do të thotë se të gjithë jemi të formuar nga koha dhe hapësira në të cilën jemi rritur. Kur merren parasysh ndryshimet drastike dhe zhvillimi i shpejtë i Kinës në shekullin e kaluar, nuk është çudi që jetët sociale dhe praktikat kulturore të brezave të saj të rinj dhe të vjetër janë kaq të ndryshme. Çdo brez në Kinë u rrit në një peizazh shumë të ndryshëm socio-ekonomik dhe ata janë formuar nga këto peizazhe.

Kjo pabarazi është shumë më e theksuar se ajo në Norvegji, e cila ka përjetuar ndryshime relativisht të vogla sociale brenda të njëjtit hark kohor.

Kur mendoj për vitet e pensionit, nuk mund të mos imagjinoj një jetë si ajo e pensionistëve në Kinë. Imagjinoj të zgjohem herët për të blerë artikuj ushqimorë, duke bërë një shëtitje në park, duke bërë disa ushtrime, duke biseduar pak me miqtë e mi, duke u bashkuar me një kërcim në grup, duke marrë një sy gjumë në një stol parku dhe më pas duke gatuar në trotuar e  duke vëzhguar kalimtarët - ashtu siç i vëzhgoj tani.