Rrënjë të thella në Kinën kontinentale
2024-04-09 11:25:00

Bashkatdhetarët  e gjeneratës së dytë nga Tajvani kultivojnë bonsain fantastik që ishte oferta e dashurisë së babait të tyre për Xiamen.


Një kopësht në Xiamen të provincës kineze Fujian është i famshëm për bonsai-t e tij, duke përfshirë shumë varietete që u prezantuan nga ishulli Tajvan.

Kopshti menaxhohet nga Chen Hsiu-yu dhe vëllai i saj i vogël Chen Tai-ming, dy sipërmarrës të gjeneratës së dytë tajvaneze.

Mund të vlerësohet cilësia e tij nga fakti se oferta më e lartë për një bonsai të rrallë këtu tejkalon shifrën  200,000 dollarë.

"Ne nuk e shesim më të shtrenjtin sepse është punuar me përpikmëri gjatë brezave dhe ka një histori mbi 100 vjeçare. Është një trashëgimi e paçmuar," tha Chen Hsiu-yu, menaxher i përgjithshëm i Mark Agronomy, themeluar në Xiamen në vitin 1993 nga babai i tij i ndjerë.

Babai i Chen Hsiu-yu, Chen Yanhuan mbërriti në Xiamen në fillim të viteve 1990, në kërkim të mundësive si shumë njerëz të tjerë të biznesit nga Tajvani.

foto: ChinaDaily

foto: ChinaDaily

Gjatë vizitës së tij ai zbuloi se nuk kishte pothuajse asnjë hapësirë kopshtarie në shkallë të gjerë  dhe qyteti nuk kishte shumë për të treguar nga gjelbërimi i peizazhit. Kështu, ai vendosi të prezantojë dizajnin e kopshtarisë dhe peizazhit të Tajvanit në qytetin bregdetar.

Ai ishte pothuajse 60 vjeç në atë kohë dhe mendësia e tij kishte ndryshuar nga fokusimi vetëm në përfitimet financiare, në ndjekjen e diçkaje më sentimentale për të dhe që nuk dëmtonte mjedisin, "tha Chen Tai-ming.


"Pothuajse të gjithë ata që takonte babai im në Xiamen flisnin një dialekt të ngjashëm me atë që flitej në Tajvan, dhe njerëzit ishin shumë miqësorë, duke e bërë atë të ndjehej sikur ishte kthyer në ditët e fëmijërisë. Kështu ai u vendos në qytet dhe bleu një copë tokë për të fillar të bënte atë që donte”, tha ai.

Me aq sa mund të kujtohet Chen Tai-ming, babai i tij kishte qenë gjithmonë i dhënë pas bimëve dhe tarraca e shtëpisë së tyre në Tajvan ishte si një kopsht i vogël, me bimë dhe bonsai që e zbukuronin.

Në vitin 1999, një tajfun i ndjekur nga një ngricë e papritur goditi kopshtin në Xiamen. "Pothuajse gjithçka u shkatërrua, por babai im refuzoi të largohej pasi kishte një lidhje të thellë emocionale me ato bimë," kujton Chen Hsiu-yu.

Kështu vëllezërit e motrat filluan të ndihmonin, të fitonin njohuri në menaxhimin e hortikulturës dhe gradualisht të merrnin përsipër kompaninë e babait të tyre.

foto: ChinaDaily

foto: ChinaDaily

Në vitin 2016, kur tajfuni Meranti goditi Xiamen, 70 për qind e pemëve u shkatërruan. Ata përdorën trungjet e pemëve për të bërë tavolina dhe karrige, pas  tajfunit.

"Ata na japin një ndjenjë të mbështetjes së ndërsjellë në jetë dhe vdekje, ashtu si një trashëgimi nga babai ynë," tha Chen Hsiu-yu. "Ne shohim pemë që rriten nga një fidan deri në madhësinë e tij të plotë në këtë oborr. Kur është i gjallë, është i harlisur dhe i gjelbëruar. Edhe pasi të vdesë, ne ende e shohim atë para syve tanë. Është një mbështetje për ne, qofshim të gjallë apo të vdekur."

Kompania prezanton shumë specie bimore si Podocarpus nakaii Hayata dhe Pterocarpus santalinus, në Xiamen.

Kompania mbolli farat dhe i ushqeu bimët derisa ato u rritën e u bënë pemë. Ato kanë qenë atje për breza të tërë.

Njëzet vjet më parë, babai i Chen dhe të tjerë të brezit të tij prezantuan gjithashtu orkide nga ishulli Tajvan  në Fujian. Çdo fabrikë mund të shitej deri në 2000 juanë (276,70 dollarë), një çmim i lartë në ato kohë.

Ndërsa popullariteti i orkideve u rrit, më shumë njerëz filluan t'i mbillnin ato dhe tani orkidetë shihen kudo në  Fujian. Njerëzit kënaqen t'i dhurojnë ose të blejnë një për vete.

Meqenëse klima, mjedisi dhe toka janë të ngjashme në të dy vendet, shkalla e mbijetesës së bimëve të importuara nga ishulli Tajvan  është relativisht e lartë. Punonjësit e kompanisë madje udhëtojnë në Angli dhe Singapor për të mësuar teknika dhe metoda të reja të projektimit.

foto: ChinaDaily

foto: ChinaDaily

Në vitin 2017, kur u mbajt Samiti i BRICS në Xiamen, kompania mori pjesë në projektet e gjelbërimit komunal dhe mbrojtjen e mjedisit të qytetit. Ata prezantuan teknologjinë e gjelbër nga Tajvani për të përmirësuar disa projekte peizazhi në Xiamen, veçanërisht ato që lidhen me ngjarjen.

Ata kanë organizuar gjithashtu ekspozita bonsai në ngushticën e Tajvanit  për të promovuar shkëmbimet. Në tetor, një panair  bonsai në kopshtin e tyre shënoi rreth 100 ekspozita nga të dyja anët e ngushticës.

Kopshti shërben gjithashtu si një bazë edukimi shkencor për studentët. Çdo vit, ai mirëpret më shumë se 20,000 nxënës të shkollave fillore dhe të mesme, të cilët vijnë për vizita studimore.

Me prezantimin e politikave për promovimin e pylltarisë dhe bujqësisë nga Tajvani, bashkatdhetarët  shohin mundësi të reja në Kinën kontinentale. Ata angazhohen në mënyrë aktive në nismën e vitalizimit rural, duke u fokusuar në bujqësinë e zgjuar dhe duke ndjekur zhvillimin e thelluar përmes kërkimit teknologjik dhe futjes së teknikave të reja.

"Ne shpresojmë të prezantojmë teknika dhe metoda më moderne të avancuara të dizajnit të peizazhit, qoftë nga Tajvani apo pjesë të tjera të botës, për të promovuar zhvillimin bujqësor," tha Chen Tai-ming.