AI transformon minierat e qymyrit në Kinën veriore
2024-04-08 10:09:17

Një tub shpimi 1.5 metra i gjatë lëviz ngadalë drejt shtratit të qymyrit në një minierë në provincën Shanxi të Kinës veriore, e cila njihet për burimet e saj të qymyrit. Në një qendër kontrolli 500 metra larg, një ekran shfaq fotografitë dhe të dhënat që ka mbledhur tubi i shpimit.

“Shpimi është automatik me inteligjencën artificiale (AI),” tha Wen Haiming, kryeinxhinier në Kompaninë e Industrisë së Qymyrit Shanxi Chengfeng.

CFP

CFP

Kërkimi dhe kullimi i ujit janë hapa të nevojshëm për ruajtjen e sigurisë operacionale nëntokësore të minierave të qymyrit dhe synojnë të parandalojnë aksidentet ujore. Me ndërtimin e objekteve inteligjente të minierave, AI ka lejuar që këto hapa të kryhen përmes monitorimit me video dhe sensorëve.

Inteligjenca artificiale përmirëson cilësinë e shpimit dhe ndërtimit dhe mbështet fuqishëm operacionet e minierave nëntokësore, tha Wang Yu, zëvendësmenaxheri i përgjithshëm i ofruesit të shërbimit inteligjent të kërkimit të ujit nëntokësor Jingying Shuzhi Technology Co., Ltd.

Nxjerrja e qymyrit konsiderohet një industri me rrezik të lartë. Vitet e fundit, Kina ka forcuar transformimin inteligjent të minierave të saj të qymyrit dhe ka promovuar aplikimin e AI në minierat nëntokësore.

Që nga janari 2024, Provinca Shanxi ka ndërtuar 118 miniera inteligjente qymyri dhe 1,491 vende minierash inteligjente.

CFP

CFP

Miniera e qymyrit Mataihao në Rajonin Autonom të Mongolisë së Brendshme të Kinës veriore instaloi një sistem inteligjent monitorimi dhe menaxhimi në vitin 2022. Sistemi kombinon njohjen e AI dhe teknologjinë e operacioneve industriale për të optimizuar kapacitetin e transportit të minierës në kohë reale dhe për të realizuar kontrollin inteligjent të shpejtësisë.

Sipas Nie Helei, një anëtar i ekipit të transportit elektromekanik të minierës, sistemi ka reduktuar në mënyrë efektive humbjen e energjisë elektrike dhe pajisjeve dhe ka realizuar operacione të balancuara dhe fleksibël pavarësisht nga sasia e qymyrit.

“Vlerësohet se sistemi mund të reduktojë konsumin e energjisë elektrike me 2 milionë kilovat-orë çdo vit dhe të ulë faturat e energjisë elektrike me afërsisht 4 milionë juanë (rreth 553,000 dollarë amerikanë),” tha Nie.

Kushtet komplekse të minierave nëntokësore dhe strukturat gjeologjike të minierave të ndryshme të qymyrit nënkuptojnë se ka kërkesa të larta për AI.

Një grup ndërmarrjesh të minierave të qymyrit në provincën Shanxi ka krijuar një platformë të integruar industriale interneti me një model të madh të AI në thelbin e saj. Shkalla e operacioneve në qendrën informatike inteligjente të platformës është 64 petaflops në fazën e saj të parë.

CFP

CFP

Platforma inteligjente ruan të dhënat e më shumë se 400 minierave të qymyrit, tha Wang Hui, menaxher i përgjithshëm i Shanxi Jinyun  Interconnection Technology Co., Ltd.

"Ai mund të ndihmojë në uljen e pragut të kërkimit dhe zhvillimit të AI, të gjenerojë produkte inteligjente shpejt dhe të arrijë përsëritjen dhe inovacionin e produktit duke ofruar sasi masive të të dhënave të skenarit të aplikimit të minierës së qymyrit dhe shërbime të trajnimit të modeleve të mëdha të AI", tha Wang.

Me një fuqi maksimale llogaritëse të projektuar prej më shumë se 200 petaflops, qendra pritet të ofrojë mbështetje të fortë për aplikimin e AI në minierat e qymyrit.