Ëmbëlsirat kineze: Rilindja moderne e delikatesave tradicionale
2024-04-02 15:04:18

CFP

Torta cloisonne, që i ngjan një vazoje në formë pagure, është një produkt i veçantë/CFP

Teksa të ardhurat e Kinës nga ushqimi po arrijnë rekorde, po shfaqen edhe prirje të reja që kombinojnë elementet e lashta me ato moderne.

Në vitin 2023, të ardhurat e Kinës nga ushqimi arritën në 5.3 trilionë juanë (afro 733 miliardë dollarë amerikane), sipas Byrosë Kombëtare të Statistikave të Kinës.

Kjo vjen me rritjen e dukshme të prirjeve si guochao, e cila përmban dizajne moderne të përziera me elemente kulturore kineze. Guochao tani ka gjetur rrugën e saj tek ëmbëlsirat, një delikatesë tradicionale.

Daoxiangcun, marka e ëmbëlsirave e Pekinit, u themelua në vitin 1895. Vitet e fundit është bërë shumë popullore mes të rinjve. Në vendndodhjen Zero, një dyqan i rinovuar Daoxiangcun, banaku është mbushur me një sërë ëmbëlsirash kineze. Menaxheri i dyqanit Li Yanliu paraqiti disa produkte të reja.

CFP

Torta pipa, e formuar si instrumenti muzikor tradicional kinez/CFP

Torta pipa, e formuar si instrumenti muzikor tradicional kinez, pasta katrore "e prerë nga letra" me përpikmëri, dhe pasta "lakër xhade"; të gjitha frymëzohen nga elementet e kulturës tradicionale kineze.

Ndër produktet e reja, torta cloisonne, që i ngjan një vazoje në formë pagure, është një produkt i veçantë, i prodhuar bashkërisht nga Beijing Daoxiangcun dhe Fabrika e Cloisonne në Pekin. Forma e pagures, e kombinuar me elementët e lakuriqit të natës, simbolizon bekimet dhe prosperitetin, duke shfaqur bukurinë unike të mjeshtërisë tradicionale.

Me zhvillimin e shpejtë të e-tregtisë së drejtpërdrejtë dhe e-tregtisë ndërkufitare, inovacionet në prodhimet kineze të ëmbëlsirave po përshpejtohen. Të dhënat nga Tianyancha, një platformë pyetjesh në internet mbi të dhënat e kompanive, tregojnë se aktualisht ka mbi 25,000 ndërmarrje të lidhura me ëmbëlsirat kineze.

CFP

Pasta "lakër xhade"/CFP

Ëmbëlsira kineze, me nivelin e ulët të sheqerit dhe yndyrës, gradualisht po bëhet më e preferuara. Falë autoriteteve dhe organizatave përkatëse që po forcojnë promovimin e kulturës tradicionale dhe nxisin markat e njohura të hyjnë në tregun ndërkombëtar, zhvillimi i ëmbëlsirës kineze po mirëpret shanse të reja, duke u zhvilluar gradualisht në mënyrë më të shëndetshme dhe të larmishme. (Xu Guang)