“Krokodili” argëton audiencën
2024-04-02 12:08:43

foto nga

He Mi (majtas), presidenti i "Damai"-t dhe Wang Keran, drejtor i produksionit dhe drejtor artistik i kompanisë dramatike "Magnificent Culture" / foto nga "ChinaDaily"

Yjet e filmit dhe televizionit, një soprano, një aktor dhe interpretues teatri nga Kina kontinentale, Tajvani dhe Hong Kongu, si dhe një ekip ndërkombëtar produksioni, u mblodhën për të prodhuar një shfaqje të re, të përshtatur nga skenari i  bazuar në një nga veprat e nobelistit kinez Mo Yan.

“Krokodili” i Mo Yan, skenari i parë që ai shkroi pasi fitoi çmimin Nobel për letërsinë në vitin 2012, përqendrohet te Shan Wudan, një zyrtar i korruptuar, i cili ndiqej nga policia deri në Shtetet e Bashkuara.

Në histori, Shanit i bëhet dhuratë një krokodil i vogël për ditëlindje. Gjatë një dekade, ndërsa ai e ushqen dhe e kënaq, krijesa rritet në mënyrë të tepruar, njësoj si dëshirat e tij të pangopura. Historia gërmon në thellësitë e natyrës njerëzore dhe eksploron temat e dëshirës dhe dekadencës.

Kasti i produksionit bëri paraqitjen e parë në grup në një konferencë shtypi në Pekin më 13 mars, duke përfshirë aktorin nga Tajvani Winston Chao, në rolin e protagonistit; Zhang Kaili, aktore kombëtare e klasit të parë në Teatrin Kombëtar të Kinës; Aktorja nga Hong Kongu Sheren Tang; sopranoja Yao Hong, gjithashtu zëvendëspresidente e Shtëpisë së Operës Kombëtare të Kinës dhe aktori Bai Kainan.

"Kjo është hera ime e parë që marr një rol kryesor në një shfaqje. Ekipi i “Krokodilit” është i jashtëzakonshëm, me regjisorin që drejton kastin, pasi ne aktorët mbështesim dhe lartësojmë njëri-tjetrin.

 Unë ia kam besuar veten regjisorit, produksionit dhe kastit, pasi kam besim të plotë tek ata”, thotë Chao.

Wang Keran, drejtor i produksionit dhe drejtor artistik i kompanisë dramatike me qendër në Pekin, Magnificent Culture, shpjegoi në konferencë se shfaqja përmban shumë personazhe të ndërlikuar.

"Çdo personazh përfaqëson një person të caktuar, duke mishëruar kompleksitetin e natyrës njerëzore. Ata përbëjnë një kast të pasur me një mori tiparesh njerëzore," thotë Wang.

Produksioni përfshin gjithashtu një ekip artistësh ndërkombëtarë, si kompozitori japonez Shigeru Umebayashi, skena, kostume dhe dizajne ndriçimi nga një grup artistësh të teatrit francez.

foto nga CFP

Mo Yan dhe stafi i dramës “Krokodil” në një aktivitet promovimi / foto nga CFP

Biletat për “Krokodil”, që do të ketë premierë në Pekin më 30 gusht dhe do të zgjasë deri në 1 shtator, tashmë kanë dalë në shitje. Prodhimi do të vizitojë qytetet kryesore.

Shfaqja është bashkëprodhuar nga Magnificent Culture dhe platforma e biletave online, marka e teatrit Damai, Mailive, të cilat kanë bashkëpunuar për krijimin e saj që nga shkurti. Të dy kompanitë arritën një marrëveshje bashkëpunimi strategjik në konferencë, me qëllim shfrytëzimin e burimeve dhe krijimtarisë së tyre, për të punuar së bashku gjerësisht, si në krijimin e përmbajtjes, dhe për të bashkëprodhuar prodhime teatrale me cilësi të lartë me thellësi artistike, kulturore dhe intelektuale, si dhe promovimin prodhime në rajonet e veçanta administrative të Hong Kongut dhe Makaos.

He Mi, presidenti i Damait, thotë se partneriteti strategjik i të dy palëve erdhi si një përshtatje e natyrshme, me konceptet dhe burimet krijuese të ofruara nga Magnificent Culture, dhe avantazhin e Damait si një platformë biletash, duke qenë në gjendje të lidhet më gjerësisht me audiencën e shfaqjeve live  në Kinë.

"Lidhja efikase midis përmbajtjes dhe përdoruesve është thelbësore për zgjerimin e potencialit të tregut," thotë ai.

"Ne synojmë të sjellim mundësi dhe rritje të reja për të dyja palët, të optimizojmë shpërndarjen e burimeve për tregun dhe të sjellim prodhime të mira në më shumë qytete, duke tërhequr kështu më shumë të rinj që të dashurohen me teatrin."

Që nga themelimi i tij në 2008, Magnificent Culture ka prodhuar më shumë se 50 prodhime teatrale. Damai është një platformë biletash me një rekord përdoruesi aktiv mujor prej mbi 30 milionë njerëz, siç citohet nga konsulenca e tregut QuestMobile, dhe marka e saj e teatrit Mailive ka qenë e angazhuar në produksione përmes investimeve, planifikimit dhe publikimit.

"Ne do të fillojmë një bashkëpunim gjithëpërfshirës. Duke filluar me vepra “Krokodili” dhe veprat tona të ardhshme do t'i nënshtrohen investimit dhe rishikimit nga Damai," thotë Wang.

"Suksesi i produksioneve teatrore varet nga shumë faktorë. Duke filluar me bashkëkrijimin, Damai dhe Kultura Madhështore do të eksplorojnë preferencat e teatrit të sotëm, duke integruar ndjenjat që i përkasin teatrit, njerëzve dhe epokës, me aspektet teknike dhe hapësinore  të prodhimeve."